Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 27, 2008

letihnye...

Aku balik umah arini tapi lewat petang la sebab arini IPRM ada kelas ganti untuk ganti cuti 11 Februari. Abis je kelas kul 4.30 ptg td, aku terus cabut balik. Hehe. Letih btul minggu ni. Baru je tak sampai seminggu kuliah, assignment dah berlambak giler2. Dah la kelas full dr kul 7.45 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Selasa n Rabu sampai kul 7 malam. Huhuhu. Bayangkan la letihnye perah otak. Malam2 blom pun pukul 11 aku dah mengantuk. Tido pun lena je sebab memang terlampau letih tak terkata. Kalau dulu2 aku boleh berjaga sampai kul 2-3 pagi, sekarang ni, NO WAY! Masa tido tu terlalu berharga bagi aku sekarang ni. Hehe.


Aku rase nak citer pasal kelas aku, Sains 1. KPLI Sains tahun ni ade 3 kelas. Aku Sains 1, kawan aku Yati aritu Sains 2 n Munira lak Sains 3. Setiap kelas ada lebih kurang 20 orang. Kelas aku 19 orang je tapi sepatutnya ada 21, lagi 2 orang tu tak mendaftar means diorg tolak tawaran la. So maybe tak lama lagi ada la 2nd intake masuk. Kat sini kelas2 tu diorg panggil unit contohnya aku ni unit Sains 1. Ketua kelas dipanggil Ketua Unit. Daripada 19 orang kawan2 seunit aku tu, 5 orang lelaki, selebihnya pompuan la. 2 orang je non-Malay, sorang pompuan Chinese mix Siam sebijik rupa Melayu n sorang lagi bumiputera Sarawak. Yang paling tak sangka, satu unit dengan aku ada cousemate aku kat UTM dulu, Zila. Majoriti unit aku ramai dr N9. Tapi dalam kelas aku ni 3 orang je yang dah kawin, itupun sume pompuan. 2 orang je ade anak, yang sorang lagi tu baru kawin. Umur paling muda 24 n paling tua 30. Ape yang bestnye, kawan2 baru ni sume terdiri daripada pelbagai latar belakang n umur so menarik la. Assignment kat sini 90% secara berkumpulan so banyak masa dihabiskan untuk perbincangan dengan ahli2 kumpulan. Takde mase pun, pandai2 la curik2 mase malam yg ade.



First week start lecture ni, masing2 cam confuse skit la, maklumla dah lama tinggal zaman study. Itu baru bagi aku yg umur baru nak masuk 25 tahun, bayangkan kawan2 yang lebih tua dr aku tu. Asal masuk kelas je lecturer sure soal macam2 la berdasarkan latar belakang kitorg. Contohnya kalau budak degree engineering, sure la kena tanya macam2 hukum fizik. Memang lawak la, awal2 ni sume blur je. Hahahaha. Byk bende yg dipelajari dulu dah takde dalam kepala dah termasukla aku. Hehe. Tapi bagi aku la, memang aku suka kosongkan kepala dulu sebab aku nak masukkan bende baru. Tak larat la nak simpan banyak2. Hehe. So skit2 ingat balik la. Try bukak buku balik. Cuti Thaipusam aritu abis semua kedai buku kat Seremban tu aku redah dgn budak2 sains yang lain sebab nak carik buku. Buku rujukan kitorg sekarang ni ialah buku2 teks sains sekolah rendah dari darjah 1-6. Begitu jugak silibus, hari2 dalam kelas study sillybus n curriculum specifications untuk Subjek Major Sains, minor English n Pendidikan Kesihatan. Kelas banyak teori lak ialah Ilmu Pendidikan, lebih kurang subjek tu macam Organizational Behavior kat UTM dulu la. Mengkaji sifat2 orang. Tapi subjek tu bahaya giler la, kalau fail exam memang tak dpt langsung la diploma pendidikan di samping kena gak lulus exam subjek major.



Aku ni balik umah kejap je ni, esok petang aku balik la. Saje je, daripada aku kuar merayap, lebih baik aku naik bas terus balik umah. Duit tambang pegi balik umah lagi kurang drpd duit makan kat sana, so aku lebih suka balik. Hehe. And daripada aku abis duit kat cc guna internet,baik aku menggunakan streamyx kat umah yg bayar tiap2 bulan takde orang guna ni. Hahaha. Oklah, aku lapar la, nak makan. Tengah hari tadi tak makan pun, tak sempat sebab nak kejar kelas. Kesian aku... Hehe. Tapi serius aku cakap, aku rase badan macam naik je sebab aku asik lapar je. Hahaha. Okla, jumpe lain kali ye.. Bye..



Sunday, January 20, 2008

kejap je aku balik

Esok nak balik IPRM dah. Tapi tadi balik dari PD pun singgah IPRM gak hantar barang. Hehe. Nasib baik IPRM tu tak jauh dgn umah, keje aku balik je la nanti kalau ada peluang.



Tadi gi Hari Terbuka PLKN kat Rachado Bay Camp Tanjung Tuan. Bernasib baik arini sebab Tan Sri Lee Lam Thye yang datang melawat kem tu so layanan memang bagus la. Sempoi je Tan Sri tu, layan borak2 je dengan mak bapak, memang peramah betul dia. Rasa macam dia tu orang biasa je. Balik dari kem tadi tetap ronda2 PD gak lagi tengok laut n pantai. Rindu la pulak nak mandi laut. Huhu. Tapi takut gelap la pulak. Hehe. Aku balik umah tapi tak duduk umah pun. Sampai ke PD sana. Sepatutnya aku takyah balik pun takpe, just tunggu je mak aku datang amik pastu baru trus g PD. Tapi aku gatal nak balik semalam sebab aku tengok budak2 lain excited giler packing2 nak balik especially roommate aku. Aku pun ikut la. Haha. Tapi aku tak balik sendiri la, aku tumpang keta Yati. Munira pun ada. Dah nama pun satu jalan. Nak gi umah dia kena lalu umah aku dulu, so balik skali la senang. Balik umah tak sempat langsung nak tengok Spa Q sume episod minggu lepas yang aku dah tertinggal. Takpela, aku KIV dulu la, lain kali aku tengok la. Esok nak balik naik bas je sebab aku nak merayap dulu la. Malas nak sampai awal2 kat IPRM, roommate aku bukannya ada kat bilik pun nak layan borak2.



Oklah, aku dah ngantuk la. Baru lepas makan ni. Banyak btul makan lepas orientasi sebab aritu penat sgt. Ni yang aku tak suka ni, kalau study mesti asik nak makan je rasanye. Huhu. Chow dulu la. Raya cina ni aku cuti lama skit, 6-11hb. Ok2.. Tak larat dah ni. Nak tido. K.. Bye.. Nite..



Saturday, January 19, 2008

byk nak citer..

Yup, baru je sampai umah selepas 5 hari menghadapi Minggu Pengurusan Pelajar Baru Institut Perguruan Raja Melewar. Banyak benda nak citer sebenarnya ni, tapi bagilah aku masa bernafas jap yek? Penat.. Nanti aku sambung lagi.





                                                                                                      on 4.30 pm



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




Ok.. Sambung balik. Tadi penat sangat ar, rehat2 dulu pastu sempat gak amik kunci keta, kuar berjalan jap. Hehehe.


Tengah hari tadi baru je abis orientasi, start dari tarikh daftar aritu 14hb, memang takde rehat. Sumenye nak cepat. Aku tido 4 jam je tiap2 hari, padahal penat sangat2 aktiviti dari start solat subuh berjemaah sehinggalah ke taklimat abis dekat pukul 11 malam. Tu blom lagi masa untuk kena brain wash. Aku nak citer la ni pasal KPLI tahun ni seperti yang diberitahu oleh pihak atasan IPRM dalam taklimat. Bilangan yang apply seluruh negara berjumlah 120 000 orang, bilangan yang berjaya masuk hanya 10 200 orang, n yang kat IPRM je 652 orang, intake paling ramai jika dibandingkan dengan semua IPG dalam Malaysia. Intake tahun ni meningkat sekali ganda berbanding biasa.



Hari pendaftaran letih betul la, banyak sangat borang nak kena isi time tu jugak. Manusia yang datang dah la ramai. Parking pun kena jauh2, dah full. Pukul 2 petang  lepas daftar tu dah mula orientasi. Pakaian kitorg? Besela, pakaian formal baju putih kain hitam, kasut kulit hitam bertutup keliling plus tumit. Bayangkan la betapa letihnya nak jalan dari asrama ke dewan tiap2 hari dengan kasut bertumit. Nasib baik tak melecet kaki aku, sebab aku pakai stokin tapi sakit tetap ada, yang tu takyah cakap ar.. Memang lenguh!



Dalam setiap taklimat, semua penyampai dah panggil kitorg dengan title 'cikgu' coz nak suh kitorg biasakan diri dengan panggilan tu. Even nak panggil nama kawan2 pun kena letak 'cikgu'. Kadang2 aku rasa kelakar lak dengan panggilan tu. Hehe. Oh ye, umur aku tahun ni 25 tahun, tapi kat sini macam antara yang muda gak la. Rata-rata kawan2 kat sini sumenye atas 27 tahun. And aku terkejut gak dapat tau hampir 2/3 daripada bilangan kitorg ni dah kawin. Aku tak sangka seramai tu, sebab KPLI ni menuntut pengorbanan yang sangat2 tinggi. Yelah, terpaksa tinggalkan family sebab kursus kitorg full time. Plak tu, memang kena lasak la sebab wajib kena gi kem Bina Insan Guru. Pastu nanti dah kuar kena hantar posting jauh2. Selalunya yang bujang2 la sepatutnya rela benda2 camni tapi kali ni memang lain. Aku amik course Pengajian Sains Sekolah Rendah, tapi kitorg dipecahkan kepada 3 kelas. Aku kelas sains 1 seramai 19 orang. Dalam 19 orang tu, 3 yang dah kawin. Umur paling muda 24, n paling tua 30 tahun. Kelas roommate aku lak, course Pengajian B. Melayu 1, 20 orang. Dalam ramai2 tu, just 3 orang je termasuk roommate aku yang tak kawin lagi. Hahaha. Environment betul2 lain la kat sini.



Satu hal lagi, lecturer ume asik pesan suh kitrog ni jaga imej profesion perguruan.  Bab tingkah laku n pakaian la paling penting. Pasal pakaian pun nak kena ajar. Kena pakai lawa2, makeup skit. Takleh seksi2 nanti budak tak belajar tapi asik tengok cikgu. Hehehe. Banyak benda nak kena ubahla.. Skit2 la kan.. Hehe. Rata-rata sume kat sini still lagi gila2. Dah nama pun budak lepasan IPT so memang la perangai camni. Asik kena condemn je la, maktab tak nak kitorg bawak budaya IPT masuk sini. IPG n IPT jauh berbeza. IPT sangat bebas, terpulang kat kita nak bawak diri camne, tp IPG... ermmm alim giler! Takleh buat sesuka hati. Strick giler kan? Semata-mata nak mendisiplinkan cikgu. Tapi memang betul la, cikgu yang bagus sebenarnya dilatih di maktab bukan kat IPT. So graduan pendidikan IPT takleh nak lebih2 kalau tak dpt posting sebab cara belajar memang lain. Maktab sangat2 pentingkan cara2 'penjadian' (bahasa lecturer sini) seorang guru bukan pentingkan gred exam macam kat IPT.



Sebab aku ni amik Sains, so subjek minor 1 aku adalah English n satu lagi pilihan  minor 2 adalah Pendidkan Kesihatan. Untuk permainan, aku pilih bola keranjang n unit beruniform plak ialah  Kadet Pandu Puteri. Sume tu untuk melatih kitorg jadi jurulatih n pengendali unit beruniform kat sekolah nanti. Tapi banyak lagi subjek yang wajib belajar cam bm komunikasi, muzik, ilmu pendidikan, tamadun islam, kenegaraan, pengurusan sumber, pendidikan alam sekitar, pendidkan islam n pendidikan jasmani. Banyak giler subjek. Pening aku dibuatnya. Kalau tengok jadual kuliah lagi aku pening, dr pukul 7.45 pagi sampai petang. Ada 2 hari tu sampai pukul 7. Huhuhu. Tapi okla, cuti kitorg ikut sekolah. Hehe. Sabtu ahad pun takde ape2. Raya cina ni cuti dari 6hb-11hb. Lama gak la.. Hehe. Sebenarnya tempoh belajar dalam kuliah hanya 6 bulan je, pastu sem depan praktikum. Bayangkan banyak mane subjek tu nak sumbat masuk dalam 6 bulan. Huh!



Oklah, nak stop la. Nak rehat lagi, esok pagi nak g PD lawat adik kat PLKN. Bye..



p/s: takde berita orang tgh laut la..  kat mane agaknye ye??? area China lagi kot.. ntahla..




Monday, January 14, 2008

bye..

Ni malam last aku melepak kat umah update blog. Lepas ni tak tau lagi la yer, tengok keadaan la. Kalau kat maktab busy, balik umah nanti baru aku update blog. Aku tau ramai yang minat sangat membaca blog aku ni. Haha. Perasan sungguh la aku ni. Yang pasti aku ada 3 orang pembaca setia, tu yang ada tinggalkan komen la kan, yang baca tapi senyap2 je tu aku tak tau la. Harap2 bleh la tinggalkan komen gak nanti yer.. Aku nak tinggalkan pesanan la untuk pembaca setia.. Hehe.


Cik abg,
Sentiasa la ingat2 orang kat sini ni yer.. Belayar la jauh mane pun, asalkan ingat kat sy. Kalau online tapi sy takde, tinggal2kan la komen ke ape yg patut. At least sy tau.. Sms atau call kadang2 takpe la. Kalau selalu sangat taknak la ek, nanti bleh bankrupt. Kang tersasar plak 'budget negara' tu.. Hehe. Hmmm.. Akhir tahun turun kapal balik sini yer.. Setakat beberapa hari ni ok je sebab slalu lagi contact, lepas ni tak tau la kan.. Nangis je la yg dpt.. Huhu. Sy akan selalu ingat orang yg jauh kat laut tu. Sama2 je la doa.


Ted,
Nanti free2 kite sms la yer.. Nanti haz rindu la nak baca blog ko ted.. Hehe. Tak lupa jugak, jaga diri tu baik2. Sama2 la kita belajar dah tua2 ni pun.. Hehe. Tak sabar la nak jumpe. Hehe.


Angah,
Selamba je ek sy panggil awk nama tu? Hehe. Tak kisah kan wak? Dah lama kenal sy kan? Hehe. Teringat-ingat lagi sms kite tadi. Kahkahkahkah. Lawak sangat2 la wak.. Takpela, esok2 sy try la jual nombor awk. Ada niat nak tolong n ada niat nak buat jahat gak ni. Hehe. Untung2 berderet awek yang datang ngorat. Tapi payah la nak carik budak2 muda wak.. Hehe. Nanti bosan2 bleh la praktise miskol2 dengan hebat. Hahaha.



Hmmm.. Dah lewat malam dah ni. Aku nak tidur dengan lena kat atas katil kesayangan n peluk bantal kesayangan gak. Hehe. Esok nak bangun pegi mendaftar masuk IPRM. Harap2 sumenye ok je.. Okla.. Bubbye!



Saturday, January 12, 2008

bla.. bla.. bla..

Hmmm.. Aku dah kembali single. Untuk tempoh setahun kot.. Hihihi. 'cik abg' tu dah bertolak ke Taiwan petang semalam. Aku sayu gak la.. Adik dia Suraya pun sedih  gak tu.. Sebab dah berbulan lama abg dia ada kat umah, tiba2 dah tak dapat jumpe setahun. Malam sebelum tu sempat gak lagi kitorang balas dendam gayut lama2. Sambil dia buat 'budget negara', sambil tu gayut dengan aku. Ntah mane satu nak kejar. Hehe. Tapi takdela nak dendam sampai siang kan, pukul 2.30 pagi tu stop la, kesian orang nak siap2 nanti nak bangun awal. Berbakul-bakul la pesanan terakhir yang aku dapat. Huhu. Esoknya kata nak call aku masa dia dah kat KLIA, tapi takde pun.. Busy n kelam kabut melayan anak2 sedara. Takpela, aku pun waktu tu dengan mak aku mengalahkan budak2 bujang. Makan tengah hari kat kedai, pastu kuar berjalan sampai petang, berdua je dengan mak. Hehe. Tau2 je 'cik abg' tu mesej pukul 8.30 malam bagi tau dah turun flight. Tapi transit utk 2nd flight lak. Sambil2 makan, dia sms aku. Pukul 9.30 malam stop, pastu dekat pukul 12 dapat sms lagi bagitau dah sampai hotel, stay situ n arini baru akan naik kapal. Aku pun tak kacau sangatla, kena halau sebenarnya, dia nak tido. Huhu. Jahat! Pastu tengah hari tadi aku tengah masak kat dapur dia call lak. Hehe. Budget aku tak bangun tido lagi la tu, nak mengacau je kejenyer, tapi silap la, aku dah lama bangun. Call pun sebab dah tak tau nak ke mane, tak tau nak watpe. Lama lagi nak kena tunggu naik kapal malam ni. So, jumpe public phone, gayut la. Member dia sorang lagi pun camtu. And masa tengah menaip blog ni, dia sms bagitau dah sampai kat kapal. Tapi tengah rehat2 dulu la, blom start keja.. Tengah malam ni baru mula keja, sampailah pukul 6 pagi esok. sempat lagi main sms tu. Chief engineer suruh naik rehat2, dia g bercinta. Hehe. Aku pesan kat dia, keja baik2 kumpul duit, jangan nak mengabiskan untuk contact aku je.. Aku tau kos tinggi kalau jauh2 ni. Pandai lak dia menjawab, "setakat sms je ape la sangat, n pandai2 la nak buat 'budget negara' nanti". Hehe. Biar je la, takleh cakap lebih2. Nanti aku lak kena marah. Dulu dah penah kena tau, sebab aku cakap dia membazir selalu call aku lama berjam-jam. Dia jawab, "biarla, bukan duit awak pun yang bayar bil". Huhu.. Terkedu aku. Takpela.. Ni sebab still kat tepi daratan lagi, ada signal boleh ar calling2. Esok2 dah tengah2 laut senyap la..


Petang tadi aku buat sauna kat rumah. Ada orang datang rumah bawak alat suana tu sume. So aku, mak, uwan n 2 orang kawan mak pun try la. Bahan ramuan sume semulajadi je, sumenye kitorg ada tanam sendiri kat rumah. Best sangat, banyak btul kuar peluh n ringan je badan. Bleh kurus kalau buat selalu. Kahkahkah. Bukan untuk kurus je la, tujuan utama untuk sembuhkan segala penyakit, kurus tu sampingan je. Hehe. Tapi kalau banyak duit bleh ar beli, RM 3998. Mak aku kata tunggu dia pencen la, bleh buat bisnes. Mak aku ni kan, sume bende die nak lepas pencen nanti. Aritu ada gak dia suh aku tanya Fizah, mesin jahit sulam Apple yang Fizah jual tu bape harganya. Mak cakap boleh la beli bile pencen nanti. Aku cakap kat mak, "Bila masenyer la mak nak menyulam, asik berkebun je..". Tu la dia mak aku. Banyak btul angan2 lepas pencen nanti. Malangnya lama lagi,  4 tahun. Tapi asik cakap kat aku kalau boleh esok je dia nak pencen. Hahahaha.


Tinggal 2 hari je lagi aku nak masuk maktab dah. Lepas ni maybe jarang2 dapat online, tak dapat la nak update blog selalu. Tapi kalau sape2 rindu2 tu, n tau nombor aku, sms je la aku malam2 k.. Insyaallah aku ada je.. K..











p/s: "budget negara' = kira2 duit gaji mane nak support skit2 adik Suraya sambung degree, mane nak bayar bil, mane nak bayar rumah, mane nak bg mak ayah, mane utk simpan, mane utk enjoy, mane utk tunang, mana utk kawin bla bla bla... sumenye ada. hahahaha.. tabik giler belanjawan PM sorang ni. ni baru RMK 10, dia ckp kat aku ada RMK 11 dah. hahaha...



Wednesday, January 09, 2008

medical check up

Pagi2 pukul 8.30 lagi tadi dah pegi Klinik Kesihatan Kuala Pilah untuk buat medical check up. Semangat giler! Hehe. Pegi dengan kawan aku si Yati tu la n sorang lagi kawan dia yang dapat satu maktab n satu course dengan kitorg gak, Munira. Sampai pukul 1 tadi baru balik. Banyak btul procedure n banyak borang lagi nak kena isi kat klinik tu. Tapi ape yang bestnyer, layanan sume bagus la, ramah. Berbeza sangat2 dengan bertahun yang dulu. Hehe.



Part paling ntah ape2, pemeriksaan am, check tinggi n berat. Makcik nurse siap lagi komen kat aku, "Dik, berat awk 54 ni tak cukup lagi ni, kena 61 kilo baru sesuai dgn tinggi. Kena tambah berat lagi.". Hah? Biar betik! Aku lagi nak turunkan berat bawah 50 kilo, makcik nurse tu ckp camtu lak. Aku buat muka pelik la, pastu nurse tu cakap lagi, "Btul ni, tinggi awk 16x cm, kalau berat camni awk tergolong kategori kurus, kena tambah lagi baru normal".  Ehhh, taknak aku..  Sekarang ni pun dah gemuk, kalau 61 ntah macam mane la.. formula BMI ape yang nurse tu guna ek? Aku kira BMI aku sekarang ni dah ok la. Ish3.. Paling best check gigi la, doktor pompuan muda,  baik n lembut je. "Gigi awak sume ok, takde masalah. 6 bulan sekali datang check gigi yer..". Hehe. Dah kuar dari bilik doktor tu, pembantu doktor tadi, lelaki, pulangkan borang medical check up kat aku. Sempat gak dia cakap, "Gigi ok yer..". Hahaha..



Anyway, pengalaman buat x-ray sangat menyeronokkan. Hehe. Ape taknyer, kitorg  bertiga sekali  masuk buat x-ray. Kecoh semacam la bilik tu. Dah la tu, nak bersiap x-ray pun lama. Puas pakcik tu panggil kitorg, tak gak siap2 lagi pakai baju khas tu. Haha. Sebelum x-ray tu, kitorg menghilang g makan. Dah pakcik tu kata hantar je borang pastu bagi die tempoh 30 minit, pegi je la mana2 dulu. Ape lagi, kitorg g la melantak. Lama lak tu. Masuk je bilik x-ray pakcik tadi panggil, "Ha.. Dah ada dah 3 orang ni? Hazilah, Nurul Hayati dgn Siti Munira". Hahaha. Nampak sangat la dah banyak kali nama kena panggil tapi orangnyer takde. Kahkahkah.. Tapi medical check up blom siap full lagi la. Lagi 2 minggu kena datang balik sebab kena tunggu result urine test untuk dadah. Ada rupa amik dadah ke kitorg ni ek? Hehehe. Tapi zaman sekarang memang takleh caya pun kan.. Muka je nampak baik. Tapi ntah2 positf dadah. Tapi aku tak la.. Hehe.



Monday, January 07, 2008

Ada seorang member lama time aku kat UTM call tadi. Dalam minggu ni aku tengok dia banyak miskol aku. Petang tadi aku kacau balik ar antar testi kat frenster dia, " apesal ko tiba2 carik aku? nak jemput makan nasi minyak ke?". Pelik giler ar dia ni.. Haha. Apesal aku kata dia pelik? Sebabnya, dia ni dari dulu selamba je membongok2 kan aku. Tak kira la dalam mesej ke, call ke. Asal dapat je mesti 'bongok' tu kuar. Nasibla dia tu lelaki, aku bleh terima la jugak. Kalau pompuan, memang kurang ajar la.. Hehe. Tadi aku sms dia pulalk. 'apesal ko tiba2 carik aku?'. Terus je dia call. Oh ye, aku panggil dia ni 'atuk'  sbb dia ni dulu panggil ada sorang kwn aku 'nenek'. Hehe.


Atuk: Hello.. Hoi..
Aku: Oi.. Apesal ko tiba2 carik aku?
Atuk: Oi... (dia tak dgr kot.. trus je dia letak n call balik)
Atuk : Oi.. Hello..
Aku: Yer.. Hello..
Atuk: Bomgok ko, aku call ko senyap.
Aku: Ape pulak? Ko la tak dgr.
Atuk: Ko katne?
Aku: Aku kat umah la.. Apehal?
Atuk: Ko ni tak abis2 kat umah. Bila nak turn KL?
Aku: Watpe nyer? Aku slalu la turun KL tapi tak bgtau ko je. Bkn nak jumpe ko pun. Haha.
Atuk: Oi bongok, dtg tak bgtau. Cepatla datang sini abiskan duit aku. Ko nak makan apepun aku belanja.
Aku: Hahaha.. Ooo.. Ko makin banyak duit ek? Aku busy la nak masuk study balik. Nanti2 la.
Atuk: Datang la sini woi.. Mana kawan2 ko dulu? Bawak la ramai2. Kita kumpul ramai2.
Aku: Takpe.. Ko simpan dulu duit ko tu. Nanti aku datang abiskan. Hahaha.
Atuk: Hahahaha.. Ko kalau turun KL patut carik aku ni.
Aku: Apesal lak? Tak kuasa aku nak carik ko.
Atuk: Yelah.. Dulu lauk2 yg ko makan kat cafe tu sume air tangan aku tu. Aku dah seluk2 tgn aku dlm sume lauk tu. Hahaha.
Aku: Oooo.. Patutla asik teringat je ek.. Hahahaha.. Sampai bila2  pun la takleh lari dr ko ek? Hahaha..
Atuk: Tu ar.. Sampai bila2 pun takleh lari la.. Wahahaha..
Aku: Jahatla ko.. Yelah.. Nantila.. Aku baru nak masuk maktab ni.. Daftar pun blom.
Atuk: Ko nak jadik cikgu? Nanti dah abis ko carik aku lagi.
Aku: Apehal lagi nak carik ko?
Atuk: Aku ramai member kat Kementerian Pelajaran bleh tolong posting. Bini adik aku dpt mengajar sekolah sebelah rumah je kat JB. Hahaha.
Aku: Oh ye ker? Bagusla tu.. Nanti kalau aku kena hantar Sabah Sarawak aku carik ko ek mintak pindah dekat2? Hahaha.
Atuk: Hahahaha.. Datang la wei..
Aku: Nanti la.. Aku busy ni.. Medical check up pun tak buat lagi.
Atuk: Buat la kat KL..
Aku: Banyak la ko..
Atuk: Aku ramai member keje HKL tu.. Senang je..
Aku: Sudah la ko.. Nantila.. Lain kali aku carik ko.
Atuk: Oklah2..


Hehe. Ganas giler kalau bercakap dgn 'atuk' ni. 'Atuk' ni anak pengusaha cafe Kolej 13 time aku duk UTM dulu. Bapak dia byk amik tender cafe dlm UTM tu la. Tiap2 hari aku dgn geng2 aku makan kat cafe dia, so dah jadi kawan baik sgt dah. Dulu2 kalau dia jaga kaunter, kitorg kena caj murah je la. Tapi kalau bapak dia jaga, caj bese la.. Hehe. Dari 2 tahun lepas dia kata nak blanja aku. Tapi kena carik dia la. Ada sekali tu aku datang UTM tak bgtau pun, byk hal. On the way balik br bgtau dia, so aku dapat la hadiah 'bongok' tu sebijik. Hehe. Time datang konvo pun tak sempat nak carik dia kat cafe nak tuntut blanja. Huhu. Takpela.. Tahun ni la baru tuntut. Hehe. Kawan2 ku FIzah, Yana n Kak Emi (atuk still panggil Hawa.. hehe..), jika anda membaca blog ni, 'atuk' ajak kita berkumpul ramai2 dgn dia. Nantila kita bincang ek.. Kita ketuk dia habis-habisan. Nak sangat abiskan duit tu kan.. Biar kita abiskan btul2. Hehe. Rasa-rasanya "atuk' tak baca blog ni kot.. Kalau baca, mati aku! Huhu. Shhh... Anyway, geng2 baik kat UTM dulu sume best2. Dgn bdk cafe ke, bdk kedai air ke, abg2 pakcik2 drebar bas ke, sume kitorg baik2. Ape la citer Kido n Bain ek?






p/s: 'atuk' kata dia nak kawin 08.08.08 ni. taktau la btul ke tak. aku kureng pecaye ckp dia sebab dia suka main2kan aku. tp tgk frenster kemain plak dgn awek dia. yelah tu kot..



DIA

Semalam seharian aku tak online langsung. Letih betul pegi berjalan, tapi aku tak patut kata aku  letih yang teramat sangat, sebab ada orang yang pastinya lebih letih. Aku cuma mengantuk sebab tak cukup tido or maybe aku tak tido pun malam sebelum tu.



 



Selama ni aku tak penah citer kat blog ni if aku keluar dengan orang lain selain daripada family or kawan2 rapat (cover ar tu.. kuar dating dalam kata lainnya. hehe..). Aku diamkan je, kalau tulis pun, kias2 skit je, takde citer banyak. Sape2 yang terperasan tu tau la kot.. The truth is, YES, I AM SEEING SOMEONE. Siapa? Korang cari la sendiri. Dah bape lama dah aku asik ulang alik ke KL tu untuk jumpa DIA.. Sementara DIA tengah ada ni la. Pagi2 lagi, kadang2 sebelum subuh pun dah bangun, siap2 n tunggu bas ke Seremban. Dari Seremban amik komuter sampai KL. Selalunya dalam pukul 10 lebih dah sampai la. Pastu petang dah abis jalan2, balik semula. Tapi tak tentu la, kadang2 aku balik sendiri, kadang2 dihantar balik sampai depan rumah. Kalau kena balik sendiri, awal2 mesti aku dah kena halau suh balik. Hehe. Sebab perjalanan tu makan masa.. DIA budget aku kena sampai rumah sebelum Maghrib la.. Tapi memang terlajak la. Balik2 je mengadu letih jalan. Hehe. Kalau kena hantar,  bestla.. Lewat2 skit baru nak bertolak. Aku pun tak penat. Hehe. Kalau ni, si DIA yang menghantar tu sure terasa la. Aku pun paham macam mana letihnya.  Cik abang, letih kan bila kena hantar sy balik sampai rumah? Hehe.










Semalam aku naik komuter sampai Serdang je. Sampai sana tunggu orang tu datang amik, tapi lama giler. Padan la muka, aku sampai awal sangat kot, tren laju semacam je. Haha. Pastu jalan2 kat Putrajaya je, dah tak tau nak jalan ke mana dah kat KL tu. Puas tau aku pikir, sampai mintak idea dari seorang teman rapat. Hahaha. Pastu petang skit ntah macam mana boleh plak teringin ke Port Dickson. Pegi jugak tu dah petang2 pun. Pukul 5.30 lebih kot kitorg sampai sana. Lepak kat Teluk Kemang tu tengok orang mandi-manda, minum2 n borak2. Ada benda baru yang aku blaja la, jenis2 kapal yang nampak lalu kat Selat Melaku tu. Tengok orang mandi-manda, teringat lak dah lama gak aku tak mandi laut, tapi taknak la mandi laut, nanti gelap kulit aku. Hehe. Nak dekat pukul 7 baru la bertolak balik. Pukul 8 lebih baru sampai kat rumah. Mak kat dapur tengah makan sorang2 sambil tengok tv. Mak cakap kat aku, arini Amau gelisah semacam sebab rumah sunyi sepi. Haha.. Kesian Amau.










Semalam tu last la kitorg keluar. DIa nak mula belayar balik selepas cuti lama. Dah rindu sangat dah tu dengan kapal and lautan yang luas tu. Belayar lebih kurang setahun kot.. Aku pun nak masuk blaja balik ni. Setahun gak. So, adil la kan..  Sabar je la..










Hari ni tadi ke PD lagi. Hehe. Tapi bukan dating la, melawat adik aku yang baru masuk PLKN kat Kem Rachado Bay tu je. Betul2 sebelah Rumah Api Tanjung Tuan tu. Kalau korang yang blom penah tengok rumah api tu, pegila jalan2 kat sana, lawa tau pemandangan laut dr situ. Senang je nak pegi, sekarang dah banyak signboard. Aku dah pegi bertahun-tahun dulu lagi, dengan family, pakcik makcik n sepupu2 aku semua. Lagipun kitorg selalu stay kat Rumah Peranginan Persekutuan dekat2 situ gak. Tapi takde chance lagi dapat masuk dalam rumah api tu la, kawan Pak Su aku yang keja kat situ cuti lak time tu. Kalau tak, lagi best la.. Dah melalut dah aku ni, stop kat sini dulu la yer.. Jumpa lagi..



Friday, January 04, 2008

persediaan

Buat pengetahuan korang, aku ni blom dapat lagi surat dari IPRM. Lembab giler ar diorg antar surat. Tiap2 hari aku menunggu pakcik posmen tapi selalunya hampa. Hahaha. Macam pagi tadi la kan, awal2 lagi aku dah menjenguk peti surat tp takde ape2, yg ada just surat khabar yg muka dpn still citer Chua Soi Lek. Rupa-rupanyer pukul 1 lebih tadi baru posmen dtg. Dia masukkan surat dlm peti, so aku cepat2 la pegi tgk. Hampehh! Surat tu nama adik aku pasal J-Card Day Jusco Klang. Surat aku takde pun.. So skrg ni aku berpandukan info dr website IPRM je la. Camni..



PENDAFTARAN PELAJAR KURSUS PERGURUAN LEPAS IJAZAH
(KPLI) DAN KURSUS PERGURUAN LEPAS IJAZAH (KPLI) MOD LATIHAN PERGURUAN
BERASASKAN SEKOLAH (LPBS) j-QAF AMBILAN JANUARI 2008

 

 

 

Maklumat Am

 

 

 

Tarikh

 

14 Januari 2008 (Isnin)

 

 

 

Masa

 

8.30 – 12.30 tengah hari

 

 

 

Tempat

 

Balai Kerapatan

 

Institut Perguruan Raja Melewar,

 

Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus

 

 

 

Pakaian (Pendaftaran)

 

Sesuai sebagai seorang guru

 

 

 

Pakaian (Minggu Pengurusan Pelajar Baru (14 – 18 Januari 2008)

 

Lelaki : Kemeja lengan panjang (putih) dan seluar (hitam/biru gelap)

 

Perempuan : Pelajar Islam – Baju Kurung (putih) dan berkain (hitam/biru gelap)

 

Pelajar Bukan Islam – Blaus lengan panjang (putih) dan berkain labuh (hitam/biru gelap)












Dokumen dan Peralatan yang perlu disediakan dan dibawa pada hari pendaftaran

 
  1. Kad pengenalan, sijil      lahir (asal dan 9 salinan yang disahkan)


  2. Sijil SAP/SPM/SPVM/STPM      (asal dan 9 salinan yang disahkan)


  3. Surat berhenti sekolah      (asal dan 2 salinan yang disahkan)


  4. Diploma      Pendidikan/Ijazah/Surat Pengesahan Senat Universiti. Surat
    Pengiktirafan Nilai Taraf Ijazah (JPA) bagi kelulusan luar negara
    (untuk KPLI sahaja) (asal dan 9 salinan yang disahkan)


  5. Borang
    pemeriksaan doktor untuk pelantikan ke perkhidmatan kerajaan yang
    disahkan oleh pegawai perubatan (asal dan 5 salinan yang disahkan


  6. Surat
    nikah (asal dan 4 salinan yang disahkan) dan surat majiukan
    suami/isteri mengesahkan tempat kerja (jika berkenaan) (asal dan 4
    salinan yang disahkan)


  7. Setem Hasil (RM10.00 X 5      keping)


  8. Salinan Akaun Bank      Simpanan Nasional (Akaun GIRO) yang telah dikemaskinikan pada tahun ini (3      salinan yang disahkan)


  9. Surat berhenti kerja      daripada majikan (jika berkenaan)


  10. Pakaian secukupnya,      sarung bantal, cadar, bantal dan kunci mangga pintu.


  11. Gambar berwarna ukuran      pasport
          (nama, kursus, major, dan nombor kad pengenalan ditulis di belakang      gambar) (14 keping)


  12. Senaskah Al Quran (bagi      pelajar beragama Islam)


  13. Sepasang Baju Melayu      lengkap untuk pelajar lelaki Islam warna biru gelap (biru seragam sekolah      rendah)

Dalam banyak2 tu, bab pakaian minggu orientasi yg paling aku risau. Ape taknye, kalau takde, mane sempat nak buat ke ape. So dr smlm aku duk sms adik2 aku tanye pasal baju kurung putih diorang, aku nak pinjam. Dengan Saza yg kat UK tu pun aku tanye. Sumenyer ngaku ade baju putih tu tapi dah tak tau letak kat mane. Pergghh! Masalah plak aku nak mencari. Tanye plak pasal kain hitam time aku matriks dulu, pnh nmpk tak? Sorg pun tak tau. Aku pun ape lagi, mula la selongkar almari aku. Puah mencari, tak jumpe ape. Sbbnye, aku dah kuarkan sume baju2 lama sejak aku balik dr UTM thn lps. Selongkar plak almari adik2 aku, jumpe baju putih Saza yg dah tak bape putih. Tp amik je la. Hehe. Arini sambung selongkar almari lagi. Almari Baby plak. Sbb Baby ckp baju putih die baru lagi, kain licin lak tu. Hehe. Tak jumpe gak bile aku cari. Mak balik sekolah aku tanye lak kat mak. "Mak, nampak tak baju kurung putih bdk2 ni? Pastu lagi 1 kain itam akak mase matrik dulu. Dalam almari akak takde pun, ke Saza pnh pakai masa kat matrik dulu?". Mak aku jawab camni, "Cuba la ko cari kat stor bawah, ko yg suka antar baju yg elok2 lagi masuk stor tu mak tgk". Hahaha. Padan muka aku. Aku pun pegila carik kat stor tu, abis plastik2 tu aku bkk, cari n tgk. Sampai baju2 arwah abah aku pun aku jumpe. Hehe. Yang aku jumpe hanya sehelai baju putih yg aku pakai time orientasi masuk UTM tahun 2002 dulu. Okla, baju tu putih lagi, pakai kat UTM pun mase orientasi tu je. Masuk je umah muka monyok je tak jumpe kain hitam. Mak aku tanye lagi, "Jumpa tak kain hitam ko?". "Mana ada kat stor tu. Baju putih dah byk dah ni, kain takde.". Aku menjawab la. MAk aku pun masuk bilik die selongkar almari die lak. Yg aku ni bkk frenster melepaskan perasaan. Tiba mak aku panggi, "Kak, ni kain sape ni haa.. Hitam ke biru gelap ni? Kat almari tepi katil tu mak jumpa.". Hehe. Gembira aku sebab mak dah jumpa 1 kain hitam n 2 kain biru gelap uniform aku kat MRSM dulu. Tambah lagi 2 helai baju putih Baby, kain licin. Sumenye dah masuk mesin n basuh bg nampak macam baru. Haha. Kesimpulanye, jimat je, takyah beli baju. Untung la sebab adik2 aku badan lebih kurang je, cuma labuh baju tu kurang la kot sbb adik2 aku rendah dr aku. Hehe.


p/s; akaun BSN dah g buat smlm. sbnrnye aku tutup akaun lama n bkk yg baru. hehe saje mengade. sbb akaun aku tu dh berkurun dr thn 1999, buku pun klasik giler, kad ntah ke mane. tp duit ada lagi. so tahun baru ni aku nak yg baru, buku baru n kad pun nak baru. haha. akak BSN tu bengang je dgn aku sbb menambah keje die. suka hati aku la kan? akaun aku hak aku. suka hati aku la nak tutup ke, bkk akaun baru ke. bkn guna duit die pun. ntah ape2 je BSN ni la..



Tuesday, January 01, 2008

Happy New Year 2008!

Hari ni adalah hari terakhir untuk tahun 2007. Esok akan bermula tahun baru 2008 dan bermakna umur pun akan meningkat. Yup, tahun 2008 umur aku akan menjadi suku abad, 25 tahun. Ahhhh.. Tak best nyer.. Terasa dah tua. Hehe. Banyak benda yang berlaku tahun ni. Tapi tak sangka setahun tu bukannye lama mane, sekejap je. Pejam celik pejam celik dah masuk tahun yang lain pulak. Pantasnye masa itu berlalu menunjukkan tanda dunia akhir zaman.



So ape perancangan korang untuk tahun 2008? Yang pastinye semua orang ingin memperbaiki diri untuk menjadi yang lebih baik. Tak kurang juga ada yang mahu memulakan hidup baru dan melupakan kisah silam yang amat perit. Untuk aku, tahun 2008 akan mengembalikan aku ke zaman kuliah. Aku suka kembali belajar tapi sangat2 la benci ujian or exams. Macam mane yer? Hehe. Tapi aku pasti suasana baru ni nanti akan lebih menyeronokkan. Mane tak seronoknyer, orang cakap masuk KPLI ni best tau sebab banyak aktiviti2 luar yang lasak, so aku sangat2 excited ni. Hehe. Biar la penat macam mane pun, semoga ia dapat menguruskan badan lagi. Haha. Dan pesan mak aku jugak, waktu kat maktab ni la masa nak belajar segala ilmu perguruan, so kena study betul2 n yang paling penting jangan ponteng semua aktiviti. So bila dah ke sekolah, tak ada masalah. Aku blom nak pikir sangat hal lepas setahun tu nanti. Macam mane la kalau kena posting ke Sabah Sarawak ek? Percentage tinggi tu, sebab dalam sebelum interview dah setuju. Huhu. Takpela, lagi setahun baru pikir. Hehe.



Oh yer, Insyaallah tahun depan nak jumpa Ted. Kita g makan2 yer Ted.. Hehe. Tapi Ted berazam tahun baru ni nak puasa selama setahun. Aku sokong dia. So, makan2 bila Ted tak puasa la.. Hehe. Untuk seorang lagi yang mintak belanja ais krim tu, lambat lagi.. Tunggu turun kapal la... Hehe.




Goodbye 2007.. Welcome 2008 !!!






p/s: Tahun baru esok kena g kenduri kawin sedara 3 pupu kat Bangi. Best je  dia pilih tarikh kan? Senang la nak sambut wedding anniversary. hehe..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...