Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 30, 2008

aktiviti terbaru kat sekolah

Sekarang ni kalau free petang kena stay kat sekolah lukis mural. Huh! Mengganggu waktu rehat aku btul la.. Selalunye balik2 je sekolah aku mesti ganti tido aku sebab malam sebelumnye aku besenyer tido lambat kadang2 sampai pukul 3,4 pagi sebab mengadap lesson plan pastu nak menyiapkan teaching aid. Bile dah kena lukis mural, dapat ganti tido kejap je la.. Tu pun harap2 cuti hujung minggu aku tak diganggu. Sebabnyer? Sebabnyer aku ni hujung minggu je mesti nak kuar berjalan. Bosan ar kalau tak g mane2. Asik2 duk ingat buku rekod mengajar je, tensen gak. So, seboleh-bolehnye mmg akan g jalan. Al-maklumla aku tgh ade geng skrg ni, adik aku si Saza. Hehe. Penghalangnye adalah duit. Nak g mane2 kena kongsi duit minyak dgn adik aku ni. Kitorg berdua ni berkira skit. Hahaha. Oh ye, aku kena mula kumpul duit ni sebenarnye. Insyaallah tahun depan kalau berduit, aku nak temankan mak aku g UK sebelum adik aku grad. Nak g jalan2 kat sana la. So utk percutian yg selesa tambah shopping, I need RM 5K. Banyaknye wei... Kadang2 terpikir plak dengan duit sebanyak tu macam2 aku bleh beli. Hehe.



Sunday, July 27, 2008

hello everyone

Jarang update dah skrg ni sbb terlampau busy dgn praktikum. Aku tinggal sorang je kat umah weekend ni, mak n Saza g Penang melawat Hairi. Alangkah seronoknye kalau aku boleh ikut gak smlm kan? Tapi apekan daya... Tak kesampaian.. Arini kena balik maktab dr pagi smpai petang sebab ada amali sembelihan, sambutan israk mikraj n amali solat jenazah. Pukul  6 lbh aku dah kuar umah bertolak ke Seremban, drive sendiri la tp angkut skali kwn2 satu tempat praktikum. Berlima la 1 kereta td. So arini jumpe kawan sekelas yg dah lama aku tak jumpe sejak lbh sebulan lepas. Macam2 citer terbaru diorg. Yg bertunang la, yang nak kawin la.. Macam2..  Byk perkembangan bdk2 kelas aku ni, kalau jumpe je mesti kena update cite terbaru. Hehe.



Oh ye, tadi amali sembelihan setiap kelas dpt 5 ekor ayam utk disembelih oleh yg lelaki n pompuan gak. Lps sembelih kitorg bersihkan ayam tu n potong2. Pastu ape lagi, masakla utk mkn tgh hari beramai-ramai. Sesi petang lps Zuhur tu plak khas utk solat jenazah. Tp aku ckp yg jujur la, aku tak dgr sgt ceramah tu sume, aku ngantuk giler pastu asik borak2 dgn kwn2 aku. Hehe.



Sempat gak tgh hari tadi aku kuar jap g antar baju kat kedai jahit. Jahit baju punye la sampai nak ke Seremban.. Hehe. Bkn ape, aku rase best baju2 yg makcik tu jahit. Yang terkini, 4 pasang dah aku antar baju utk pakai raya. 1 kain tu aku baru je dpt Khamis kelmarin, kat bungkusan tu tulis 'from M.T MARITIME NORTH'. Hehe. Tau2 je la sape yg bagi tp member die yg tolong poskan, sbb org yg bagi kain tu still blom nak blk sini. Ade 1 lagi kain yg dikirim bersama tp aku tak antar jahit lg sbb aku still tak decide nak buat ape. 1 kain lagi ni lain dari yg lain. Dua2 kain tu aku tunjuk kat mak aku, aku bgtau la sape yg bg pastu mntk pendpt die. Kain yg special tu memang aku mintak pendapat mak aku nak buat baju cmne. Mak aku pun tolong2 la ukur kain tu n bg cadangan. Dah bentang2 kain tu kat ruang tamu umah, adik aku si Saza pun berminat sama. Ade ke patut die suh aku amik separuh je kain tu utk buat baju je, utk kain die cadangkan beli kain lain. Tujuannye, sebab die nak lagi separuh kain yg org bg kat aku tu. Ewah2... Pandai die ek mintak kain yg org bg tu. So skrg aku tak decide lagi nak buat camne, nampaknye simpan utk raya haji je la..



Saturday, July 19, 2008

Dah abis 3 minggu aku berpraktikum. So far so good. Seronok sgt2. Cuma yg tak bestnye sbb byk keja nak buat sblm g mengajar. Sume nak kena tulis, sume nak kena siapkan. Maklumla sebagai cikgu ni lesen kitorg adalah buku rekod mengajar. So kalau kena tangkap tak buat lesson plan dalam buku rekod, mmg kena tindakan disiplin. Buat plak time tgh praktikum ni, maktab bleh bagi surat amaran. Minggu ni 3 kali aku kena observe. First utk English, lecturer minor aku Mr. Samuel dtg observe. Sempoi je Mr. Sam tu.. Die kate 'very good for a minor'. Because English is only my minor subject. Tak perlu pening2 kepala. Tapi aku pening kepala memikirkan kelas aku 3 Mawar 3 yg sgt bising dan tak makan saman, so susah aku nak ngajar. Tiap2 kali masuk kelas tu suara aku mesti rase nak hilang je sbb asik jerit2 suruh diorg senyap. 2nd observation plak dari guru pembimbing subjek major aku, Science, pada hari yg sama gak tu. Yg ni pun ok je tp mmg la byk perlu ditingkatkan. Tapi kelas aku best time tu, aku ajar tentang Constellation and aku tunjuk video Twinkle Twinkle Little Star n nyanyi sama2. Mmg bdk kelas 5 Mawar 2 tu seronok la. My 3rd observation hari Jumaat, lecturer major Science, Puan Raja datang secara mengejut. Tiba2 dah tercongok je depan aku. Nasib baik la aku ni bkn jenis yg mudah terkejut. So aku mengajar je la dgn penuh confident walaupun aku lupa ape yg aku tulis kat lesson plan aku. Hahahaha.. Alhamdulillah... Semuanye ok.
Next week I must be prepared for the minor observation from my guru pembimbing minor. Mengajar English ni penat skit, nak kena pikir aktiviti tu yg makan masa lama. K la, nanti aku citer lagi ye..



P/s: Ramai bdk2 sekolah mintak email, no phone n biodata. Hehehe. Lawak btul la..



Friday, July 11, 2008

sekolah

Dah hampir 2 minggu aku praktikum. Busy giler, tiap2 hari mengadap lesson plan, buat teaching aid n buat worksheet. Tapi seronok g sekolah n jumpe budak2. Walaupun kadang2 pening dgn perangai diorg, bising n mcm2 kerenah tp kadang2 bleh tergelak tgk diorg. Budak2 kat sekolah pun mmg suka cikgu praktikum, maklumla sume muda2 lagi kan.. Hehe. Sampaikan ade yg jeles dgn kawan sbb kelas kawan diorg dpt cikgu praktikum tapi kelas die tak. Oh ye, selama 12 minggu ni, aku mengajar Science utk 2 kelas darjah 5 n English utk darjah 3. Mengajar n masuk kelas tu seronok tp nak buat persediaan tu mmg letih la.. Tadi lecturer aku Puan Raja datang secara mengejut, mmg gelabah gak sbb rase tak bersedia nak kena observe. Tapi lps tu tak jadi lak die nak observe aku sbb observe kwn aku sorg je die dah letih. MAybe die observe aku minggu depan kot.. Paling best jd cikgu ni biler anak2 murid hormat kat kite. Lps abis kelas mesti diorg salam n cium tangan. Aku pun terharu. Hehe. Tp arini pelik skit, sorg bdk pompuan ni salam aku lps kelas, pastu die berpaling semula kat aku n cakap, "Teacher, lembutlah tangan teacher." Hahahahaha...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...