Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, September 30, 2007

dah pasang pelita

Baru je pasang pelita td. Beli nyer dah lama tp td baru nak pasang sbb baru je beli minyak tanah. Hehe.



Saturday, September 29, 2007

pelita

Baru je pasang pelita td. Beli nyer dah lama tp td baru nak pasang sbb baru je beli minyak tanah. Hehe.



Sunday, September 23, 2007

sape angkasawan 1st Malaysia ek?

Tak sabar nak tau ni. Isnin ni kan Pak Lah bgtau? Aku nak Dr. Sheikh Muszaphar. Hehe. Dlm family aku kitorg gelarkan die "Dr. MILO". Nak tau apesal? Hehe.. Sbb muka die terpampang kat kotak air MILO yg kitorg minum tiap2 hari. Ade sape2 perasan tak sblm ni? Yg slalu minum air MILO dlm kotak tau kot.. Hehe. Sbnrnye mula2 mak aku yg ckp Dr. Muszaphar yg kat kotak MILO tu. Kitorg tak caya. Tp lps mak aku ckp yg die tu sbnrnye dah byk jd model iklan, baru la pecaya. Pastu nmpk lak die dlm iklan pencuci lantai kat tv. Mmg sah la model iklan. And then baca dr paper pasal Dr. MILO tu, mmg hebat kan die? Dah la Doktor perubatan. Model iklan lak tu. Pastu kongsi lak Restoran Rebung tu dgn Chef Ismail. Perfect! Hehe.



luck

Arini pegi shopping kat JUSCO. Setiap blanja RM80 utk JCard atau RM 120 utk non-member bleh gores kad. aku gores 3 kad td. 1 kad dpt mug, lagi 2 kad dpt kupon 2 ringgit. Takde luck langsung. Sorang awek Cina dpn aku gores kad dpt TV. Btul2 dpn aku, aku pun tgk die gores. Ish, apesal Cina slalu ade luck ek? Cina tu siap gelak2 lg dgn kwn die, staff JUSCO pun terkejut ade org dah memang TV. Ni mesti cina tu spent byk giler kat JUSCO, tu yg dpt gores byk2 tu. Hehe.



sape the 1st angkasawan?

Tak sabar nak tau ni. Isnin ni kan Pak Lah bgtau? Aku nak Dr. Sheikh Muszaphar. Hehe. Dlm family aku kitorg gelarkan die "Dr. MILO". Nak tau apesal? Hehe.. Sbb muka die terpampang kat kotak air MILO yg kitorg minum tiap2 hari. Ade sape2 perasan tak sblm ni? Yg slalu minum air MILO dlm kotak tau kot.. Hehe. Sbnrnye mula2 mak aku yg ckp Dr. Muszaphar yg kat kotak MILO tu. Kitorg tak caya. Tp lps mak aku ckp yg die tu sbnrnye dah byk jd model iklan, baru la pecaya. Pastu nmpk lak die dlm iklan pencuci lantai kat tv. Mmg sah la model iklan. And then baca dr paper pasal Dr. MILO tu, mmg hebat kan die? Dah la Doktor perubatan. Model iklan lak tu. Pastu kongsi lak Restoran Rebung tu dgn Chef Ismail. Perfect! Hehe.



Friday, September 14, 2007

1st day pose

First of all, Saza dah balik UK pagi2 buta td. Aku, mak, Kenet ngan Uwan g antar kat KLIA. Mula2 ingat nak tunggu sampai die check-in je, last2 tunggu gak sampai die masuk departure hall dkt2 kul 3 pg. Lepak hampir 4 jam kat KLIA tu. Pemandangan KLIA pagi2 buta? Orang tido merata-rata yg boleh tido, nak duduk pun susah sbb seat sume diorg conquer utk tido. Oh ye, sampai umah td sempat utk sahur trus. Ngantuk giler..!



Ptg semalam pegi gunting rambut, tukar mood utk bulan puasa. Haha. Takdela, ingatkan mula2 tu si Saza iye2 nak gunting rambut sblm balik, aku pun pegi la antar dgn aku pun nak gunting skali. Last2 die gunting skit je. Hampeh, baik takyah pegi kedai gunting.  Aku lak, mmg dah hilang dah rambut pjg nak cecah pinggang tu. Tinggal lebih2 paras bahu je.. Takpe, puas hati sbb senang bile pakai tudung.



Thursday, September 13, 2007

1st day of ramadan

First of all, Saza dah balik UK pagi2 buta td. Aku, mak, Kenet ngan Uwan g antar kat KLIA. Mula2 ingat nak tunggu sampai die check-in je, last2 tunggu gak sampai die masuk departure hall dkt2 kul 3 pg. Lepak hampir 4 jam kat KLIA tu. Pemandangan KLIA pagi2 buta? Orang tido merata-rata yg boleh tido, nak duduk pun susah sbb seat sume diorg conquer utk tido. Oh ye, sampai umah td sempat utk sahur trus. Ngantuk giler..!


Ptg semalam pegi gunting rambut, tukar mood utk bulan puasa. Haha. Takdela, ingatkan mula2 tu si Saza iye2 nak gunting rambut sblm balik, aku pun pegi la antar dgn aku pun nak gunting skali. Last2 die gunting skit je. Hampeh, baik takyah pegi kedai gunting. Aku lak, mmg dah hilang dah rambut pjg nak cecah pinggang tu. Tinggal lebih2 paras bahu je.. Takpe, puas hati sbb senang bile pakai tudung.



Sunday, September 09, 2007

last shopping dgn Saza

Subuh Khamis ni Saza dah nak balik UK dah. Kita kat sini pun akan mula puasa hari tu. Td pegi Seremban, temankan si Saza tu la, ntah nak carik ape lagi bende yg blom cukup. Tak cukup2! Pegi pun dah tgh hari sbb pagi g klinik dulu, Hairi n Saza kena inject antibodi. Pegi pun naik bas je berdua sbb malas nak drive, kang balik ptg2 penat. Dah la aku tak breakfast, ade org abiskan nasi goreng aku. Hampeh tul! Bayangkan nak gi merayap tp tak mkn. Lapar giler... Tp biler dah berjalan tak rase pun.



Ape yg minah tu beli ek? Ha.. Dia ckp mak nak beli tudung sehalai je lg tp biler sampai Seremban mcm2 btul minah tu beli. Aku pun mmg nak g beli tudung, baju raya dah siap tudung blom ada. Blom sempat aku dpt sehelai pun tudung, Saza dah beli 3 helai tudung die. Giler minah tu! Last2 die beli 4 tudung, aku beli 2 n sama2 beli keronsang. Pastu ingatkan dah settle dah, die ajak lg pusing2 nak beli purse n kasut g kuliah. Mula la tu.. Hari tu mase aku g exam die dah beli 1 sandal n 1 kasut raya. Ni nak kasut utk g kuliah lak? Tak tau la aku ape yg tak cukup lg dgn bdk tu. Beg die aku rase dah overload dah tu, dah lebih 20 kg, mane nak sumbat ntah.. Lantakla die, esok2 org Qatar Airlways suh kuarkan brg yg lebih2, baru padan muka.. Akhirnye tak jd beli kasut tp merata la seluruh Terminal 1 tu kitorg jln. Kejap nak carik kasut, kejap nak carik chopstick rambut. Ni la last jln dgn Saza. Panjang umur tunggu die balik thn dpn lak. Kalau nak tau, dkt pukul 5 ptg baru aku dpt mkn.. Huhu. Pastu trus balik. Balik pun bas lembab, ade plak JPJ check bas kat tgh jln, dah buat traffic jam nak naik Bukit Putus.



Sampai umah je trus tanye mak. "Mak, makan kat umah ke makan luar?". Mak jawab mkn luar. Balasan sbb aku merajuk pg td sbb ade org mkn nasi goreng aku. Hehe. Sambil mkn layan gak tgk bola kat situ. Dapatla tgk 2 gol... Hehe. Mesti frust ni org Perak. Hehe. Balik umah pun sambung balik tgk bola. Dapat tgk lg 1 gol. Time ni dah tau dah tahap kekecewaan kipas susah mati Perak. Hehe. Sabar2.. Tahun dpn ada lagi..



last shopping dgn Saza

Subuh Khamis ni Saza dah nak balik UK dah. Kita kat sini pun akan mula puasa hari tu. Td pegi Seremban, temankan si Saza tu la, ntah nak carik ape lagi bende yg blom cukup. Tak cukup2! Pegi pun dah tgh hari sbb pagi g klinik dulu, Hairi n Saza kena inject antibodi. Pegi pun naik bas je berdua sbb malas nak drive, kang balik ptg2 penat. Dah la aku tak breakfast, ade org abiskan nasi goreng aku. Hampeh tul! Bayangkan nak gi merayap tp tak mkn. Lapar giler... Tp biler dah berjalan tak rase pun.


Ape yg minah tu beli ek? Ha.. Dia ckp mak nak beli tudung sehalai je lg tp biler sampai Seremban mcm2 btul minah tu beli. Aku pun mmg nak g beli tudung, baju raya dah siap tudung blom ada. Blom sempat aku dpt sehelai pun tudung, Saza dah beli 3 helai tudung die. Giler minah tu! Last2 die beli 4 tudung, aku beli 2 n sama2 beli keronsang. Pastu ingatkan dah settle dah, die ajak lg pusing2 nak beli purse n kasut g kuliah. Mula la tu.. Hari tu mase aku g exam die dah beli 1 sandal n 1 kasut raya. Ni nak kasut utk g kuliah lak? Tak tau la aku ape yg tak cukup lg dgn bdk tu. Beg die aku rase dah overload dah tu, dah lebih 20 kg, mane nak sumbat ntah.. Lantakla die, esok2 org Qatar Airlways suh kuarkan brg yg lebih2, baru padan muka.. Akhirnye tak jd beli kasut tp merata la seluruh Terminal 1 tu kitorg jln. Kejap nak carik kasut, kejap nak carik chopstick rambut. Ni la last jln dgn Saza. Panjang umur tunggu die balik thn dpn lak. Kalau nak tau, dkt pukul 5 ptg baru aku dpt mkn.. Huhu. Pastu trus balik. Balik pun bas lembab, ade plak JPJ check bas kat tgh jln, dah buat traffic jam nak naik Bukit Putus.


Sampai umah je trus tanye mak. "Mak, makan kat umah ke makan luar?". Mak jawab mkn luar. Balasan sbb aku merajuk pg td sbb ade org mkn nasi goreng aku. Hehe. Sambil mkn layan gak tgk bola kat situ. Dapatla tgk 2 gol... Hehe. Mesti frust ni org Perak. Hehe. Balik umah pun sambung balik tgk bola. Dapat tgk lg 1 gol. Time ni dah tau dah tahap kekecewaan kipas susah mati Perak. Hehe. Sabar2.. Tahun dpn ada lagi..



Saturday, September 08, 2007

bersih kubur

Img_2082_1


Skrg dah nak masuk bulan Ramadhan, so arini kitorg g bersihkan kubur arwah abah. Dah lama tak bersihkan btul2, tgk la gmbr tu, marmar dgn batu nesan pun dah berlumut. So pegi ptg td siap bawak berus, sabun n baldi sbb nak bersihkan sampai berkilat. Aku, 2 adik aku n mak. Sume pompuan. Ajak mak g awal skit, mak kate panas sgt. Bila pegi dah pukul 4 ptg, langit plak dah mendung tp belasah je. Tgh elok2 bersihkan, hujan lebat turun. Ape lg, berlari la carik tempat berteduh. Yg kelakarnye tu, kat kubur bleh lagi berkejar-kejar. Hehe. Memamng bersihlkan btul2 td, cabut rumput, berus n basuh batu marmar, kutip ranting2 n segala yg bersepah kat tepi kubur arwah. Memang putih berkilat btul la kitorg kerjakan, mcm baru je kubur tu padahal dah lebih 5 tahun. Lepas ni nak tanam pokok keladi yg lawa2 lagi pastu rase cam nak tanam rumput karpet kat atas tu.



Friday, September 07, 2007

bersih kubur arwah abah

Img_2082_1

Skrg dah nak masuk bulan Ramadhan, so arini kitorg g bersihkan kubur arwah abah. Dah lama tak bersihkan btul2, tgk la gmbr tu, marmar dgn batu nesan pun dah berlumut. So pegi ptg td siap bawak berus, sabun n baldi sbb nak bersihkan sampai berkilat. Aku, 2 adik aku n mak. Sume pompuan. Ajak mak g awal skit, mak kate panas sgt. Bila pegi dah pukul 4 ptg, langit plak dah mendung tp belasah je. Tgh elok2 bersihkan, hujan lebat turun. Ape lg, berlari la carik tempat berteduh. Yg kelakarnye tu, kat kubur bleh lagi berkejar-kejar. Hehe. Memamng bersihlkan btul2 td, cabut rumput, berus n basuh batu marmar, kutip ranting2 n segala yg bersepah kat tepi kubur arwah. Memang putih berkilat btul la kitorg kerjakan, mcm baru je kubur tu padahal dah lebih 5 tahun. Lepas ni nak tanam pokok keladi yg lawa2 lagi pastu rase cam nak tanam rumput karpet kat atas tu.



Monday, September 03, 2007

Holland kat Malaysia

Sbnrnye aritu dah rancang nak g tgk bunga api kat Putrajaya lps balik Pangkor tp tak jd lak sbb adik aku nak SPM, ade kelas tambahan. Aku lak aritu kena g exam. Pastu dpt lak berita Rozi accident, mmg tak dpt la nak g. So alang2 ke Kl ni, singgah gak ar Putrajaya, umah maksu on the way balik umah.



Tgh hari td singgah HKL jap tgk Rozi skali lg. Ok skit arini, tgn kiri dah mula berusaha nak gerak. Die pun dah bleh dipindahkan ke Hospital Melaka. Balik je dr hospital,trus ke Putrajaya, nak g Floria Putrajaya la. Mak aku mmg nak sgt pegi. Sampai umah maksu, minum2, borak2 pastu baru g Floria dgn paksu, maksu n MIra. Itupun lps gaduh dgn adik aku Saza, die nak g jln2 kat Alamanda. Alamanda tu dpn umah maksu aku je, bleh jln kaki.



Last2 g Floria dulu, Alamanda kemudian. Ntah ape ntah Saza tu nak carik kat Alamanda tu.. Nak tmpt yg sejuk2 la tu.. Floria kan tgh panas, mane org UK tu  tahan panas. Dah sampai baru tau, geram sbb byk bunga. Cantik sgt2. Terase mcm kat Holland walaupun blom pnh lg sampai Holland. Hahaha. Floria tu lak buat kat tepi tasik, mmg lawa la. Jln punye jln sampai tak ingat yg kitorg blom mkn tgh ari pdhal dah dkt pukul 5. Pastu baru la berenti jap mkn and pastu sambung balik jln2. Kalau mak aku tak usah ckp la, kat bahagian orkid wajib berenti lama2. Kat gerai2 mesti nak beli orkid yg kat umah ni blom ade. Aku suh beli yg dah besar tu tak nak lak, nak beli anak pokok je.. Mak ckp klu jaga dr kecik lg best. Klu aku la kan, beli je yg dah besar and dah kuar bunga tu, trus lawa, tp mahal la.. Hehehe..



Kesimpulannye, mmg best Floria Putrajaya tu.. Hehe. Okla, bye..



Sunday, September 02, 2007

Holland di Putrajaya

Sbnrnye aritu dah rancang nak g tgk bunga api kat Putrajaya lps balik Pangkor tp tak jd lak sbb adik aku nak SPM, ade kelas tambahan. Aku lak aritu kena g exam. Pastu dpt lak berita Rozi accident, mmg tak dpt la nak g. So alang2 ke Kl ni, singgah gak ar Putrajaya, umah maksu on the way balik umah.


Tgh hari td singgah HKL jap tgk Rozi skali lg. Ok skit arini, tgn kiri dah mula berusaha nak gerak. Die pun dah bleh dipindahkan ke Hospital Melaka. Balik je dr hospital,trus ke Putrajaya, nak g Floria Putrajaya la. Mak aku mmg nak sgt pegi. Sampai umah maksu, minum2, borak2 pastu baru g Floria dgn paksu, maksu n MIra. Itupun lps gaduh dgn adik aku Saza, die nak g jln2 kat Alamanda. Alamanda tu dpn umah maksu aku je, bleh jln kaki.


Last2 g Floria dulu, Alamanda kemudian. Ntah ape ntah Saza tu nak carik kat Alamanda tu.. Nak tmpt yg sejuk2 la tu.. Floria kan tgh panas, mane org UK tu tahan panas. Dah sampai baru tau, geram sbb byk bunga. Cantik sgt2. Terase mcm kat Holland walaupun blom pnh lg sampai Holland. Hahaha. Floria tu lak buat kat tepi tasik, mmg lawa la. Jln punye jln sampai tak ingat yg kitorg blom mkn tgh ari pdhal dah dkt pukul 5. Pastu baru la berenti jap mkn and pastu sambung balik jln2. Kalau mak aku tak usah ckp la, kat bahagian orkid wajib berenti lama2. Kat gerai2 mesti nak beli orkid yg kat umah ni blom ade. Aku suh beli yg dah besar tu tak nak lak, nak beli anak pokok je.. Mak ckp klu jaga dr kecik lg best. Klu aku la kan, beli je yg dah besar and dah kuar bunga tu, trus lawa, tp mahal la.. Hehehe..


Kesimpulannye, mmg best Floria Putrajaya tu.. Hehe. Okla, bye..



Merdeka di HKL

Merdeka aku kat umah, tgk dlm tv. Hehe. Pagi tu pun sama, tgk perbarisan dlm tv gak. Tp abis je tgk tv, 1 family trus berangkat ke KL. Highway dr Seremban ke KL ok je tp dr KL ke Seremban, mak oiii.. Traffic jam spjg jln smpaila exit ke PD. Org KL ramai turun PD la tu.. Mandi-manda. Kitorg lak ke KL nak lawat Rozi kat HKL.



Sampai KL, singgah dulu umah Mak Long aku kat Desa Pandan, pegi HKL sekali dgn Mak Long n Kak Ngah. Stop jap kat KLCC. Kat HKL, sepupu aku tu duk kat Institut Kaji Saraf Tunku Abdul Rahman. Sedih giler tgk die.. Ramai kwn2 die n sedara-mara yg dtg melawat. Setakat ni die just boleh gerak tgn n kaki belah kanan je. Mata pun blom bkk tp die bleh dgr, phm n ingat semuanye. Lepak kat hospital smpai dkt nak Maghrib, bosan gak la sbb panas n takde tmpt duduk. Nak hilangkn bosan, aku merayap je keliling hospital tu. Lawak skit bile lalu kat wad psikitari, hehe..



Dr hospital balik semula ke umah Mak Long. Malamnye kuar ke Tasik Titiwangsa dgn sepupu2 n anak2 sedara. Bwk 8 org kanak2 riang (7 anak sedara+1 sepupu paling kecik), semua ligat giler, nasib baik tak ilang tgh org ramai. Nasib baik gak la dah suh pegang tgn masing2. Keadaan kat Eye On Malaysia tu, ramai giler2 manusia. Jalan nak masuk pun jam. Inikan plak yg beratur nak naik Feris Wheel tu. Pjg berjela. Pastu ade lak sekor dinasour ni jln2 kat sekitar tu. Anak2 sedara aku ketakutan btul kat dinasour tu. Ape taknye, dinasour tu siap kejar2 pastu nak gigit2 lak. Huhu. Tgk rupa bentuk die pun aku geli. Hehe.



Balik dr Tasik Titiwangsa sume keletihan, ape lg, tido la..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...