Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 30, 2010

finally done with Twenties Girl


Finally, I have finished reading this book yesterday. Hahaha. I bought the book last year, but I started to read it on March this year after a novel by Cecilia Ahern. What took me so long? Hehe. Because I only read it when I was free in school. Little by little... and done! Great story! Worth my RM 79.90.

What this book is about? It is about a twenty-something girl Lara Lington who gets visited by a spirit of her great-aunt Sadie. The spirit came into her life when she was attending the funeral of her 105 years old great-aunt. Her great-aunt Sadie has one last request before she can proceed to another world - Lara must find her missing necklace. The necklace is very special to Sadie because it had been in Sadie possession for more than seventy-five years. The journey of Lara and Sadie make a hilarious sparring duo as the mission to find the necklace leads Lara to a new romance. At the beginning, Lara hates to have Sadie in her life. Imagine that other people perspectives when they saw you talking to the air. Haha. That's happened to Lara. But as everything goes day by day, Lara gets along really well with Sadie and Sadie helped her a lot with her company, and made Lara dumped her stupid ex-boyfriend, Josh. At the end, Lara found out the person who was responsible to the lost of Sadie's necklace and sold the old painting of Sadie to the London Potraits Gallery that worth millions nowdays. Another great storyline by Sophie Kinsella.

p/s: I dropped a couple of tears when Lara was about to put the necklace back to her great-aunt Sadie's remains. Powerful bonds of friendship between both of them eventhough they are "twenties" girl came from different set of time.. (melelah air mata kat bilik guru dan kelas. sedih mengenangkan perpisahan mereka. hehe..)


Thursday, April 22, 2010

genap 7 bulan...

We have been engaged for 7 months.

Wow! Pejam celik, pejam celik, hari ini dah genap 7 bulan kami bertunang. Masa berlalu dengan begitu pantas. Umur pun makin meningkat, memang dah patut sangat berkahwin tahun ni. Kalau tunggu lama-lama makin expired pulak. Cik abang aku pernah cakap dulu, "orang perempuan kalau dah masuk umur 27 tu, dah dekat-dekat nak dapat 'title lain' dah tu.."Hehe. Aku tak mahu title tu. Huhu. Seronok tengok kawan-kawan sekolah, kolej, universiti, maktab dan tempat kerja (sekolah) dah ada anak-anak. 'Anak-anak' ok? Bukan 'anak' dah tu... Aku? Bayang pun belum nampak. Tambah pulak dengan 'gerun' nak beranak. Anak tekak dengan anak rambut tu ada la. Hehe.

Sudah 7 bulan kami bertunang, tetapi dah lebih 2 tahun setengah kami berkawan. Boleh dikatakan sepanjang lebih 2 tahun setengah tu, hubungan kami aman damai, tak pernah bergaduh. Kadang-kadang kami ni pelik bila dengar pasangan lain yang selalu bergaduh. Yang kami ni macam takde point apa-apa nak gaduh. Kesian kan? Hehe. Begitulah... Mungkin sebab umur masing-masing yang membuatkan kami berfikir dengan matang. Bukan budak-budak lagi nak gaduh pasal benda-benda yang tak masuk dek akal. Bagi aku, itulah kelebihan memilih pasangan yang lebih tua dari kita. Bila kita ni terganggu dalam bab-bab emosi, dialah yang menjadi penenang. Bila kita dalam keadaan marah, dia masih lagi cool. Bila kita membebel macam-macam, dia masih lagi bersabar. Bila kita berfikiran kebudak-budakan, dia masih lagi boleh melayan. Syukur alhamdulillah aku ada dia. Walaupun kami jauh (kadang-kadang tu bila jumpa balik hujung tahun, segan balik macam awal-awal kenal tu yang tak tahan.. hahaha..) kami masih boleh berkomunikasi dengan baik. Bila dapat gayut memang makan masa hampir 2 jam gak la paling sekejap. Tapi bila dekat, internet yang lebih banyak memainkan peranan sebagai medium perantara. Bagi aku, jarak tu bukan penghalang, yang penting komunikasi. Kalau dekat pun tapi jarang bercakap, jarang berkongsi cerita, tak berkongsi masalah, banyak berahsia dan sebagainya tak guna juga.. Kadang-kadang asik mmengadap muka pun naik menyampah juga, sebab tu start gaduh macam-macam hal remeh-temeh. Baik lagi yang jauh, kumpul rindu banyak-banyak, takda masa nak gaduh.

Cik abang kat tengah laut belum dapat baca post ni so boleh la aku cerita macam-macam.. Hehe. Dalam seminggu lebih lagi dia timbul, mati aku kena komen. Hahaha.. Lantakla cik abang ku sayang.. Memang kamu tu pembaca blog saya sejak dahulu lagi.. So, tak segan pun.. Hehe. Abang, thanks for everything. I love you so much!

Sunday, April 18, 2010

memories


Inilah hasil kerja sepanjang Sabtu. Hehe. Rasa best plak tengok gambar ni. Boleh nampak perubahan dari dulu sehingga sekarang. Tapi slack ar... Gambar-gambar semasa belajar di UTM Skudai banyak yang dah stuck dalam cpu zaman aku study dulu. Dan cpu tu sekarang DAH TAKLEH ON. Huh! Banyak harta karun aku dalam tu yang aku takleh nak access. Gambar-gambar aku enjoy di universiti, gambar jalan-jalan di zaman study, lagu-lagu yang aku download setiap hari (kat bilik ada internet access 24 jam so keja aku mendownload je la..), koleksi video klip, anime dan yang paling best cerita Desperate Housewives season awal-awal pun dalam tu. Assignment dan tesis zaman dulu pun ada dalam tu. Huhuhuhu... Sayangnyaaaaaa.... Tak sempat nak transfer ke laptop, sebab busy sangat time kat maktab. Balik-balik rumah je tengok cpu dah mampus. Cpu tu jugak la aku usung zaman kat utm dulu. Hardisk dia tu dah terer aku bukak and pasang. Hehe. Mesti zaman sekarang ramai yang dah taktau pasang desktop or explore cpu kan? Maklumlah zaman laptop and netbook dah sekarang ni. Bila rosak memang taktau nak betulkan apa. Kalau dulu, cpu buat hal, mula la aku cabut and pasang semula benda-benda dalam tu. Hahaahha... Aku dah merasa itu semua... Hidup ini memang banyak pengalaman...

Oh ye, jom kita sedekahkan Al-Fatihah buat Achik Spin yang meninggal dunia akibat accident kat lebuhraya LEKAS petang semalam. Semoga beliau ditempatkan di sisi orang yang beriman dan beramal soleh. Tersentak juga dengan berita ni. Adik aku si Hazwani Nadiah memang minat lagu Paling Comel dan juga arwah. Aku sampai pernah belikan adik aku CD filem Diari Romeo lakonan Achik Spin. Lagu tu jugak yang popular semasa aku di UTM. Mana taknya, aku yang tak berapa nak dengar lagu or radio Melayu ni pun tau sebab kawan aku Kak Emi peminat setia lagu tu. Apa nak buat, ajal dan maut di tangan tuhan. Kita yang masih hidup ni beringatlah ketika memandu. Termasuklah diri aku jugak. Hehe.

 

Oklah, sudah pukul 7 pagi. Aku mahu jemur baju. Well, today I woke up at 3 in the morning. Chat dengan Cik Abang tersayang yang baru habis kerja, pastu main game dan update blog.. Bahagianya hidupku.. Alhamdulillah..

Ok guys, see you later.. Bubbye...


Saturday, April 17, 2010

good and bad

Syukur dah sampai ke hujung minggu. Minggu ini aku rasa sangat busy dan memenatkan. Ada perkara best dan tak best yang berlaku.

Pertama sekali, sejak minggu lepas hingga ke hari Rabu, kami cikgu-cikgu di SK Sungai Menyan bertungkus-lumus melengkapkan apa yang patut kerana pihak nazir dari Kuching nak datang ke sekolah kami untuk memantau perlaksanaan Ko-kurikulum (KK). Sedia punya sedia, takda pun nazir tu datang Rabu lepas. Kami pun buat KK macam biasa. Kelab bola jaring aku pulak, baru je main 5 minit, hujan pun turun, itu adalah petanda yang menyuruh kami pulang ke rumah. Hehee..

Di samping kesibukan melengkapkan fail-fail dan laporan itu semua, satu benda yang aku buat hal Isnin tu. Siang Isnin baru perasan. Sebenarnya malam Ahad tu lagi dah mula ada problem (Cik abang call, aku tekan-tekan butang call tu tapi phone still berbunyi, last-last aku jawab dengan tekan butang pada handsfree. Mesti dia pelik lama betul nak tunggu aku angkat. Haha.) Ok, back to the story. Balik sekolah Isnin tu aku nak check kredit, tekan punya tekan phone SE aku yang guna nombor maxis, takda apa-apa kesan pun. Try pulak buka menu pastu tekan butang merah, sama jugak tak dapat kembali ke muka depan. Aku pun mula la bengang... Geram..

Keesokan harinya, nak reply sms. Taip laju-laju mestila ada typing error kan? Bila nak erase apa yang aku tulis, bila aku tekan butang C, cursor kat sms tu statik je kat tempat yg sama. Huarggghhh!!!!! Lepas satu, satu lagi masalah timbul. Pastu plak butang shorcut pun kadang-kadang problem jugak. Kadang-kadang ok. Pandai pulak dia ikut mood. Aku ni yang takda mood. So bila orang sms, aku takda mood nak reply guna phone SE ni. Nasib baik aku still pakai jugak nokia aku yang lama tu untuk nombor celcom, so aku tukar je simkad. Huhu. Dalam kepala ni dah berkira-kira nak beli phone yang baru. Dah terbayang-bayang BlackBerry Bold. Tapi gerun gak la.. Bukan tak mampu, memang la mampu, tapi lepas beli kena kurangkan belanja kat benda-benda lain. Huhu. Lagipun tahun ni takda pun aku bajet nak tukar handphone baru walaupun orang lain berlumba-lumba tukar ke iphone or BB. Aku ni bajet untuk kawin je.. Lepas ni dah mula nak bayar kereta pulak. Kesian aku... Ada tak orang yang berhati mulia nak hadiahkan aku BB ek? Hehee... Malam tadi mengadu pada cik abang pasal ni, dia kata, "Beli je la handphone baru, duit gaji kan ada.." Wahh.. Cakap memang senang. Hmm... Minggu depan gaji lagi.

Bosan dah fikir pasal handphone. Ni cerita yang best plak. Minggu ni jugak aku shopping online. Sabtu dan Ahad minggu lepas aku leka tengok baju-baju kat sini. Geram takleh tahan, akhirnya aku sambar 4 pasang. Tadaaaa...! Semalam baju-baju dah sampai ke tangan mak aku. Hihihi.. Aku beli tapi pos ke rumah. Bukan ke rumah la actually, guna alamat sekolah mak sebab takda siapa nak terima parcel kat rumah. So balik cuti nanti boleh la melaram baju baru.. Nak ke mana? Bukan dating pun.. Huhu.. Kesian kat aku ni. Siapa-siapa yang free 28 Mei-20 Jun nanti, boleh je ajak aku jalan-jalan. Aku memang suka.. Hehe. Bestnya perasaan lepas membeli sesuatu yang baru. Takda rasa bersalah pun.. Hahaha..

Minggu ni jugak datang ke sekolah dengan melaram heels hitam 2 inci yang baru. Dah lama nak pakai sejak bawak dari semenanjung lepas cuti Tahun Baru Cina yang lalu, tapi malas nak pakai. Sayang nak pakai sebab aku beli mahal. Akhirnya aku pakai juga.. Lepas ni kalau rosak beli baru je la..

So now it's Saturday morning guys...!!!  I already woke up at 4.30 a.m and start reading my favourite blogs on the net. For the past 2 days, I'm addicted to one blog belongs to a girl.  Girl? She is 23 years old lar.. All I can say is, she is so lucky!

Alright guys. I have to go now.. See you later... Bubbye...!

Friday, April 09, 2010

tubuh badan

Kenapa aku nak bercerita tentang bab sensitif ni plak ek? Sensitif ke? Sensitif jugak la.. Orang perempuan memang mementingkan bab ini. Ok, back to the topic. Aku nak cerita sebab aku tengok kawan-kawan aku di facebook ramai yang mementingkan susuk tubuh masing-masing termasuklah aku. Yelah.. Aku ngaku, sekarang ni memang aku amik kira tentang badan aku. Saat genting ok? Ada kawan aku ni nak sangat jadi gemuk sebab dia terlalu kurus. Tapi yang dah biasa berisi macam aku ni dah semestinyalah nak lebih kurus.

Berapa ukuran badan yang ideal bagi korang? 36-24-36? Perfect! Aku pun nak macam tu jugak la... Huhuhu. Tapi sekarang jauh betul daripada tu.. Berapa ukuran badan aku sekarang? Oklah, aku reveal kan.. Aku baru ukur minggu lepas. Hahaha... 34-26-38. Aduhhh... Bahagian punggung sangat besar. Begitu juga bahagian peha yang berisi. Tak suka betul la.. Inilah yang terjadi gara-gara aku hidup sendiri, makan sendiri. Sejak kat maktab dah mula makan tak teratur ikut suka hati je. Sebab bila study akan tension, so bila tension kena la makan. Bila hujung tahun, "haaa, amik kau!". Aku suka cuti lama duduk kat rumah. Bila kat rumah aku tak makan. Banyak benda lebih menarik selain daripada makan. Biasanya sehari tu sekali je aku makan, itupun lunch pukul 5 petang. Hahahah..

Bukannya aku tak suka dengan badan aku ni ok? Ada yang aku suka. Aku bersyukur sangat Allah dah beri aku ketinggian yang lebih daripada orang lain. Bila tinggi, lambat skit la nak nampak gemuk. Tapi dah tinggi pun pakai sandal or kasut tumit tinggi jugak lagi.. Hehe. Masih tak cukup tinggi ke? Dulu mak aku selalu bising bila aku beli kasut yang terlalu tinggi. Tapi lama-lama mak aku pun dah lali kot... Aku suka sandal or kasut yang bertumit tinggi skit sebab, bila kita pakai kasut or tumit yang tinggi ni, peha and punggung akan lebih menarik. Cuba la korang try.. Mesti ada perbezaan. Tapi ada orang tak biasa pakai tinggi-tinggi. Aku ok je jalan jauh-jauh dengan sandal bertumit tapi jangan la carik nahas pakai sampai 5 inci tu.. Nanti sakit pinggang plak yang dapat.

Aku suka bahu aku yang dah sedia terletak. Kalau buat baju kurung, taknak  letak span pun ok. Tapi inilah manusia, tak pernah cukup. Bila buat baju kurung or kebaya mesti wajib jugak letak span. Rasa tak sempurna bila baju takde span. Hehe. Untuk lebih realistik, aku nakkan semula body seperti sebelum aku belajar kat maktab. Waktu tu aku rasa memang dah perfect dah, dengan berat 53kg. Huhu. Aku taknaklah terlalu kurus sampai takda bentuk... Perempuan mestilah ada bentuk-bentuk yang tertentu, dah wajib. Kalau kureng nanti nampak macam lelaki plak, tak best jugak. Takkanlah dada nak flat je.. Or punggung terlalu kecik takde isi. Kesian plak kat laki aku nanti. Hahahahah... Cukuplah sekadar mengecilkan sedikit peha dan punggung yang besar ni. Dan juga lemak-lemak di perut. Aduh, malunyer... Hehe..

Apa caranya nak mencapai target? Bukan main2 ni... Dah 3 bulan lebih aku tak makan malam ni wei... Makan tengah hari lepas balik sekolah pun jarang bila kat sekolah aku dah makan nasi pagi tu. Boleh dikatakan sekarang ni sekali je makan nasi dalam sehari or TAKDE langsung nasi. Tiap-tiap hari Rabu kalau ada ko-kurikulum kat sekolah, aku mesti nak main bola jaring dengan anak murid yang semestinya lebih laju dan lincah. Ini menggalakkan aku berlari dan mengeluarkan peluh. Kadang-kadang tu main tak smpai pun 30 minit, tapi disebabkan kelincahan budak2 ni, letihnya macam main lama pulak. Tu yang seronok. Budak-budak pun mestilah suka cikgu main skali dalam team diorang.. Minggu depan aku nak ajak budak2 ni lari keliling padang pulak. Hahahahhah...

Dapat yang macam ni pun dah ok..

Yang ni pun... Huhuhu...


Monday, April 05, 2010

Apa yang anda tahu tentang Good Friday? Easter Monday?

Kebanyakan sekolah di Sarawak cuti dari hari Jumaat sehingga hari ini, Isnin. Jumaat adalah kerana sambutan Good Friday. Hari ini adalah kerana Easter Monday. Macam kat oversea plak. Hehe. Apa itu Good Friday? Baik sangat ke Jumaat tu? Aku jelaskan sikit. Melalui pembacaan aku dan apa yang aku faham, masyarakat Kristian seluruh dunia yang masih kuat pegangan agama, mereka akan menyambut Easter Sunday. Easter Sunday itu adalah hari memperingati Jesus Christ mereka disalib. Jumaat di mana sebelum Easter Sunday itu pula digelar Good Friday. Hari Jumaat itu mereka anggap hari suci bagi mereka, jadi kebanyakan mereka yang taat akan berpuasa mengikut agama mereka. Itu sedikit sebanyak yang aku tau.

Di kalangan orang Iban, apa yang aku tau sepanjang aku tinggal berhampiran rumah panjang pada tahun lepas, pada hari Good Friday mereka akan melawat kubur saudara-mara dan ahli keluarga di samping membersihkan kubur. Disebabkan perasaan ingin tahu dan excited di tahap yang membuak-buak, aku telah pergi mengikut mereka ke kubur pada tahun lepas. Scary pun ada jugak tapi disebabkan pengalaman sekali seumur hidup yang mungkin tidak dapat dikecapi lagi pada masa akan datang, aku, Kak Farah dan Kak Che telah menyahut cabaran untuk mengikut Lia and family. Kenapa aku kata cabaran? Sebabnya, ia memang sesuatu yang mencabar. Ini yang aku nak ceritakan kali ini.

10 April 2009, pagi-pagi gelap lagi aku dah bangun, dengan hujan yang renyai2, kami bertiga gagahi juga memakai life jacket dan naik bot meredah air sungai yang pada masa itu memang tersangat dalam kerana King Tide. Perjalanan mengambil masa dalam 45 minit, tempat yang dituju sangat-sangat misteri bagi aku. Setelah melalui sungai yang besar, luas kami menempuh pula kawasan sempit melalui hutan paya belukar, pokok menutupi kiri, kanan dan atas kepala kami. Perjalanan memang sukar, kadang kala bot tersekat di dahan dan akar-akar pokok di dalam sungai. Sampai di satu tebing, mula la kami nampak bot-bot orang kampung dah bersusun-susun 'parking'. Kami yang sampai agak lewat ni terpaksa melangkah satu persatu bot yang bersusun itu. Payah bukan kepalang. Nak terbalik pun ada. Kalau terbalik memang jatuh ke dalam sungai yang dalam yang aku pun tak berapa pasti kemungkinan ada wujudnya buaya. Huhuhu. Tapi Alhamdulillah, dengan bantuan anak-anak murid kami berjaya sampai ke tebing sungai.

Mula-mula aku ingat dekat situ je kubur keluarga mereka, rupa-rupanya tidak. Kami terpaksa berjalan lagi ke dalam hutan, meredah semak-samun yang baru ditebas dalam keadaan hujan yang sekejap turun lebat dan sekajap berhenti. Aku kesejukan dah waktu tu. Baju dah basah. Life jacket ketika naik bot tadi pun tak ditanggalkan. Bila masuk hutan ni, satu benda je yang aku risau, PACAT! Nasib baik takde... Jalan punya jalan, akhirnya sampailah ke satu kawasan yang agak meriah dipenuhi dengan orang kampung yang kebanyakannya aku kenali. Kebanyakan mereka ibu bapa anak-anak murid aku juga. Barulah aku nampak kubur-kubur mereka dan aktiviti-aktiviti mereka kat sana. Memang menarik dan pelik, belum pernah aku tengok kat mana-mana. Boleh masuk Misteri Nusantara. Itulah yang dikatakan pengalaman.. Walaupun kita berlainan agama dan budaya, janganlah kita memperlekehkan amalan orang. Sebaik-baiknya kita cuba memahami budaya mereka, maka kita juga akan lebih menghargai budaya dan agama kita.

Syukur Alhamdulillah Islam itu mudah dan tidak menyusahkan umatnya...

 Bersiap-siap nak naik bot.

 Perjalanan kami memang seronok...

 Melangkah bot-bot orang lain untuk sampai ke tebing sungai.

 Upacara mereka di kubur.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...