Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 29, 2007

bosanla..

Aku dah tinggal sorang kat umah, adik2 sume takde. Bosan giler.. Adik yang bongsu baru je bertolak g PLKN pagi tadi. Dah takde orang kat umah yang aku bleh sakat, gurau, marah n bebel. Hehehe. Mati kutu aku wei.. Sunyi sepi. Paling tak best tu, dah takde sape aku nak berebut barang cam tv ke, makan ke.. Tak best nyer...  Sebab itu semua dah jadi kebiasaan aku selama ni. Huhu. Nak buat macam mane kan, sumenye dah besar2. Suatu masa nanti masing2 akan amik haluan sendiri jugak. Lagi la mak aku ni, anak pompuan 4 orang, sorang je lelaki. Mak aku lepas ni pun akan tinggal sorang2 lepas aku masuk IPRM. Ada masa lagi la nak ajar mak aku survive duk sorang2. Macam2 nak kena ajar ni, kang aku takde, mak plak asik tepon aku tanye macam2. Hehe.



Friday, December 28, 2007

aktiviti hari ini!

Pagi2 tadi aku tinggal sorang kat umah. Mak aku awal2 lagi dah g sekolah, arini ada meeting sbb sekolah dah nak bukak. Tu yang sebelum2 ni banyak jugak la aku tolong mak siapkan macam2 dokumen utk meeting. Pastu dekat pukul 10 adik aku yg baru abis SPM tu plak siap2 nak kuar main bowling dgn kawan2 dia. Nak g enjoy last minute la tu, Sabtu ni dah nak g PLKN dah. Pukul 10.30 lebih kurang cepat2 dia kuar umah, kunci pintu n tunggu bas depan umah. Aku tinggal sorang so lepak minum n tgk tv kat dapur. Ada benda lawak berlaku lepas tu. Tak lama lepas tu adik aku balik jerit2 panggil aku suh bukak pintu. Aku bukak je la pintu, tak tanya pun apesal dia balik semula. Aku anggap dia tertinggal barang je la. Aku pun sambung balik tgk tv kat dapur. Lepas tu aku naik balik tengok adik aku tengah sedap duk depan komputer bertenet. "Hoi, apesal ko ada lagi kat sini! Pegila tunggu bas..", aku cakap kat dia. Adik aku pun jawab, "Lambat lagi, td org ingatkan dah pukul 11.30". Aku pun balas la balik, "Hahahaha.. Ko ni kenape? Dah tak reti tgk jam dah ke? Baru pukul 10.30 la..". Ntah ape2 la adik aku sorang ni. Dekat kul 11.30 lps tu baru la dia kuar tunggu bas semula. Tinggal la aku sorang kat umah. Sunyi sepi je umah, aku pun kuar check peti surat n amik paper. Tengok surat, takde lak surat arini. Masuk umah lepak je la baca paper kat ruang tamu. Tiba2 dgr lak bunyi kuat pokok bergoyang dr arah bilik aku. Amau pun jadi tak tentu arah. Aku tau, mesti ada benda tak kena. Aku tinjau dr tingkap bilik aku, nak tau ape aku nampak? Seekor monyet atas pokok betik kesayangan mak aku. Dah la tu pandang tepat kat aku yg tgh tengok dia. Aku jerit "Oiiii!", terus dia lari. Tak guna punya monyet, dia baru nak mula patah2 kan pucuk2 betik mak aku. Dah la betik tu tengah banyak buah baru blom masak, favourite aku lak tu, saje je simpan nak buat gulai. Nasib baik aku sempat halau. Mak aku balik je pukul 1.30 td, aku citer la pasal adik aku. Mak aku gelak je kate adik aku dah nyanyuk. Hahaha. Pastu aku citer pasal monyet lak, hangin plak mak aku. Hehe.






Pukul 2.30 ptg aku ikut mak aku ajak aku g sekolah dia, pasangkan printer kat ofis n tukar cartridge. Sebenarnya dr hari Selasa aritu lagi mak aku dah cakap, "Kak, esok petang jom g sekolah pasang printer". Aku dah ada program lain ler hari Rabu.. So aku jawab la, "Hehe.. Hari lainlah mak. Esok akak nak kuar berjalan". Mak aku paham ler tu.. So petang tadi lepas pasang printer, macam2 lagi hal yang aku kena buat. Betulkan itu ini, n menaip lagi. Tunggu pulak mak aku abis berborak dengan kerani dia. Macam2 btul citer, aku pun join skali gelak2. Hehe. Oh ye, setem hasil berjumlah RM 50 dah beli sebelum g ofis td. Mak aku la belikan. Hehe. Settle 1 hal. Balik ofis singgah kedai basuh kereta lak. Ni yang best ni, hehe. Dr sebelum raya lagi mak aku suh aku basuh kereta tu petang2. Tapi, aku ni kan petang2 je appointment dgn Spa Q, bila masa la plak aku nak basuh kereta. Haha. Nasib baik time raya aritu musim hujan, ulang-alik g umah Uwan pun asik meredah lecak kat halaman umah Uwan tu. So ada la kebaikan aku tak basuh kereta aritu. Tak la sakit hati aku tgk kereta tu redah lumpur sana-sini. Aku sakit ati tau kalau hasil penat aku dibalas camtu. Hehe. Sebenarnya mak aku g basuh Waja tu sebab esok pagi nak antar kereta tu g servis, mak kata malu la kat orang kedai servis proton tu nanti. Boleh ke camtu? Hahaha. Okla kan.. Kalau tidak, aku yang kena basuh n berus tayar yang berlumpur tu. Hehe.






Balik basuh kereta trus g umah Uwan lak, sebab tengah hari tadi Uwan aku tepon suh datang umah amik ikan sembilang. Camne aku nak pegi, kereta mak guna g sekolah. So, pegi dengan mak la. Balik umah Uwan singgah lak Pasar Malam. Beli makan malam la ape lagi, malas nak ke dapur. Balik umah masih blom terlewat aku layan Spa Q, tertinggal 10 minit awal je. Abis je aku tengok Spa Q, mak aku datang kat aku. "Kau nak tau Kak, pokok betik sebelah bilik kau tu abih dah kono kojo an... Rambutan yang mak balut kat belakang tu pun abih takdo tingga apo dah.. Pisang pun abih.. Monyet tu la tu..". Kuang asam punya monyet! Kitorang sume takde kat umah petang tadi, sedap2 dia balas dendam yer.. Siap la, esok pagi2 aku tunggu ko datang.



Thursday, December 27, 2007

things to do.. check list!

1. Salinan fotostat n pengesahan:



  • surat tawaran cetakan komputer.


  • IC


  • sijil kelahiran


  • ijazah n sijil SPM


  • surat pengiktirafan ijazah dr JPA


  • keputusan medical check-up


-----> tunggu sekolah bkk la ek, mggu dpn.. nanti suh mak mntk sain Guru Besar (ayah yati) je sahkan. hehe.



2. Beli 5 keping setem hasil RM 10.
-----> erm.. pjbt pos dekat je.. hehe.



3. Buat medical check-up n x-ray.
-----> borang medical check-up blom dpt lagi, cmne nak g hospital? ape doktor tu nak isi nanti? ish!



4. Gambar passport 10 keping.
-----> rasenye malas nak amik gambar baru. cuci je la kan yg aritu nye.. nnti la g kedai gambar, bawak cd je..



5. Duit yuran pendaftaran RM X00.00
-----> mak aku la kena byrkan..



6. Cari 2 penjamin n saksi.
-----> 1 penjamin tu mmg mak aku la. lagi 1 tak tau la sape.. dah takde org la..



7. Kemas barang2 keperluan.
-----> Aku kan dah bese duk asrama, bende2 ni ok je.. kejap je settle. hehe.



Kesimpulannya, satu ape pun tak settle lagi! Huhuhu... Surat oh surat... Cepatlah sampai.. Hmmm... Nampaknya aku kena tunggu pakcik posmen tiap2 hari.


And arini burn 1 episod Spa Q. Tak sempat tgk la, balik lewat skit je dr KL td. Nak tgk kat website tv3, tp diorg blom upload lagi episod terbaru. Bosan la, nak kena tunggu plak.



Sunday, December 23, 2007

update skit la..

Dah lama kan tak update? Mesti ada yang rindu nak baca. Hehe. Busy la, kan raya..





!9/12/2007
Hari ni lepak umah uwan bakat lemang n tunggu sedara mara aku balik. Lemang masak je mula la opearasi makan2. Tapi la kan, aku makan lemang 2 potong kecik je, sekali ni je, lepas tu tak lalu dah, muak. Best tunggu sedara mara balik kampung. Sampai ke tengah malam. Bila dah sampai mula la borak2 sampai tak sudah, tambah plak gelak ketawa ramai2, tu yang riuh rumah tu.





20/12/2007
Hari Raya. Kat sini macam biasa je, cuma orang pegi sembahyang raya je. Lepas tu sume lepak rumah. Rumah uwan aku meriah la, tiap2 kali waktu makan masak macam nak kenduri. Maklumlah ramai. Menu tengah hari tu gulai ikan sungai dalam daun. Macam2 jenis ikan, gulai dalam kawah besar. Ntah ape2 la masak pelik2 makcik2 aku. Adik beradik mak aku je yang berselera makan. Aku, adik2 aku n sepupu2 aku memang tak lalu la. Sume kate pelik. Kecuali sorang je, Kak Long. Haha. Sampai ada sepupu2 aku yang kuar g makan KFC sebab kat umah takde lauk. Tak pun makan je nasi himpit kuah kacang, rendang n lemang pagi tu. Hehe. Anak2 sedara aku yang blom tau ape2 belasah je la lauk tu.. Malam n petang tu dah ada 2 orang sepupu aku balik umah sebab nak keja esoknya.





21/12/2007
Hari ni pun kejenye asik masak je la.. Bergilir-gilir. Ada yang masak lauk2 kat dapur, ada jugak yang menggoreng kelapa satu kawah untuk buat kerisik kat luar. Masak kerisik tau2 je la.. Kena sentiasa nak jaga kalau tidak hangus. Masak pulak guna api kayu. Dah la kelapa sekawah, lenguh tangan nak kacau. Tambah pulak panas. Yang aku ni tiap2 kali datang elok2 wangi, balik umah asik bau asap je la, dah kejenye mengadap asap. Petang tu sepupu aku yang lelaki 2 orang tu Emi n Am duk pujuk sepupu aku Kak Long pegi main bowling amalm nanti. MIntak Kak Long blanja la kan, dah dia tu dulu banyak menang trofi main bowling. Tapi sekarang dah lama bersara la. Anak dah 4 orang. Hehe. Lepas pujuk Kak Long, diorang duk pujuk aku lak ajak join skali untuk meramaikan, dah tu tak cukup ahli. Akhirnya pujukan berjaya. Tapi tiba2 petang tu hujan lebat lebat so Kak Long kate tak jadi pegi. Lagipun dia kan tukang blanja, pastu driver gak, sebab nak pegi naik van dia. Hehe. Then hujan berhenti, so pujukan Emi n Am skali lagi menjadi. Sume pun siap2 la. Sebenarnya Kak Long aku tak tau yang halaman umah uwan aku tu bergenang dengan air paras buku lali. Banjir. Dah siap2 sume baru dia nampak. Hahaha. Dah tu nak wat cmne, dah siap2, so pegi jugak la. Si Am n Emi dukung sorang demi sorang anak2 Kak Long aku bawak naik van. Yelah, tak dukung nanti masing2 main air, dah elok siap lawa2 kan... Kak Long aku pun berdukung gak, dah jadi mak orang pun macam tu lagi perangai. Hehe. So lawan bowling malam tu Am yang menang. Takleh lawan la kan, tangan dia kuat, budak ragbi lagipun.. Kak Long aku pun kalah gak la, dah lama tak main. Aku pun sampai sakit2 tangan n kaki jugak. Dah setahun lebih aku tinggalkan bowling tu, kan dulu aku penah cakap, aku merajuk tak nak main dah sebab Syahril n Farhab duk sakat aku macam2. Hehe. Oh ye, anak2 sedara aku (anak2 Kak Long) rata merayap sambil kitorg main bowling. Asik hilang je. Ada pulak tu selamba je buat muka kesian mintak kacang kat orang. Hehe.





22/12/2007
Arini kurang sesi masak memasak kat umah uwan aku. Sebabnye sebelah umah tu ada kenduri. So, dapat la skit2 lauk kenduri. Takde bende nak buat sangat, keje aku tengok tv je la. Pastu terlelap. Kang terbangun trus g dapur carik makanan. Hehe.





23/12/2007
Arini sume sedara mara nak balik dah.. Sorang demi sorang balik n lastly tinggal la uwan aku sorang2. Kitorg pun takde makan tengah hari umah uwan aku la, balik umah sendiri  je masak.



Bape lama je lagi ni dapat duk umah. Lepas ni tinggal la Spa Q aku yang petang2 tu.. Aduh.. Hurmm.. Macam2 nak kena buat la. Fotostat itu ini, banyak lak tu salinan diorang nak. Gambar pasport lagi. Medical check up pun ntah biler nak buat. Malas btul la kalau bab2 nak kena buat x-ray.. Dah la sekarang ni asik cuti je.. Surat jawapan aku pos aritu ntah bila nak sampai ek..



Tuesday, December 18, 2007

syukur Alhamdulillah...





 

SUKACITA
            DIMAKLUMKAN ANDA BERJAYA DITAWARKAN UNTUK MENGIKUTI PROGRAM KPLI ATAU
            KPLI-SR LPBS j-QAF AMBILAN JANUARI 2008
MAKLUMAT
      TAWARAN ADALAH SEPERTI BERIKUT


       
         
         
         
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
            
            
             
             
             
NOMBOR
                KAD PENGENALAN
:83051505****
NAMA:HAZILAH AINI BINTI MOHD GHAZALLI
KURSUS:PENGAJIAN
                SAINS (SEKOLAH RENDAH)
TEMPAT:INSTITUT PERGURUAN RAJA MELEWAR
               
 :JALAN SIKAMAT
                70400
 :SEREMBAN
                , NEGERI SEMBILAN
TARIKH
                LAPOR DIRI DI IPG
:14-JANUARI-2008
MASA:8.30
                PAGI

Hehe. Macam tak pecaya. Yang bestnye tu kat Seremban je, tempat g interview aritu gak. Dekat, senang aku nak balik umah. Tak berkembangnyer la.. Hehe. Ape2pun aku syukur sangat2, sebab berbaloi jugak aku menunggu sebegini lama. Yang paling banyak bersabar mak aku la kot.. Hehe. Best jugak sebab junior aku kat UTM, Yati pun dapat sama dengan aku. Anak Guru Besar sekolah mak aku mengajar ni je.. Tak berpisah btul aku dengan si Yati ni. Sejak kenal dia masa sama2 amik lesen keta, pastu dia masuk lak UTM, jadi junior amik course sama dengan aku. Aritu nak interview pun kitorg berdua ni la kecoh ape nak study. Tapi aku interview awal sehari dari dia, dia dah dapat soalan bocor dari aku. Haha. So, tak lama lagi nak masuk maktab dah ni. Tak dapat la nak bertenet menggila cam sekarang ni. Nak kena study rajin2. Aku rasa otak aku macam dah beku je ni. Hehe. Tak kot.. Banyak lagi ilmu boleh masuk ni, nak taknak je kan? So, sape2 yang dapat sama batch dengan aku KPLI kali ni, congrats k..



Malam ni boleh la tido dengan lena sebab minggu ni asik risau je terpikir result KPLI nak kuar. Huhu. Yup, happy btul nak raya. Esok nak bakar lemang. Tadi rendang dah siap sedia untuk dimakan. Aku dah kenyang meratah rendang dah pun.. Hehe. Kepada semua yang membaca blog ni, aku ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA.




Ted kawanku sayang, Haz akan merinduimu selalu.. Haha..



raya haji dah dekat..

Bape hari je lagi nak menyambut raya haji. Tahun ni raya haji aku akan lebih meriah daripada raya puasa. Sebabnya, raya puasa aritu family kitorg tak cukup ahli. Ramai sedara-mara tak balik kampung beraya kat KL sebab sepupu kitorg accident n tinggal kat HKL. Sampaikan kitorg pun beraya kat hospital aritu. Tak penah2 dibuat beraya kat hospital. Sayu je. So raya haji ni sepupu aku dah balik umah and dia teringin balik kampung. So, Uwan aku beriyer nak bakar lemang and masak rendang tu sume.Tak lupa jugak sup tulang and masak nasi himpit dan jugak ayam pengat untuk pagi raya. Mengalahkan orang pantai timur lak nak beraya. Hehe. Biasanya orang pantai barat ni tak raya sangat pun kalau raya haji, just sembahyang raya pastu duk umah je. Kali ni je kitorg lain skit.



So, pagi tadi ikut mak aku ke pasar beli barang2 nak masak raya. Banyak giler la. Daging, tulang and ayam sume, macam nak kenduri. Berkilo-kilo maklumlah sedara mara aku ramai.  Pakcik makcik, sepupu-sepupu n anak2 sedara. Busy pulak tu kat pasar, jem. Kena la parking jauh2. Mula2 tu ikut mak aku beli ayam. Memang tempat biasa mak aku beli la, diorg dah kenal pun. Tapi aku jarang masuk, tak suka sebab busuk giler. Haha. So tadi aku pun masukla, saje nak tengok2. Terkedu budak2 muda yang jual ayam tu, nak buat keja pun tak tentu arah nampak aku. Ntah ape2 la diorg tu.. So aku malas la nak tunggu lama2, cam menyemak je kan. Lagipun budak2 tu dah start tegur aku macam2. Giler, depan2 mak aku lak tu tunjuk perangai camtu. So aku keluar la jauh skit, berdiri depan pintu pasar, tayang muka je. Hahaha. Lagi teruk pulak kena kacau depan pintu pasar tu. Budak2 jual ayam tu keluar masuk duk mengacau aku. Ada yang siap perkenalkan diri plak tu, hampeh btul.. Aku tak sanggup dah, terus je pegi kat mak aku, angkat ayam yang dah siap and blah tunggu kat keta. Pastu tak ikut dah mak aku beli yang lain2. Agak2 mak aku dah selesai beli barang, aku bawak keta dekat2 pasar and angkut barang.



Kitorg dalam umah ni dah makin malas nak masak la. Tadi pun aku berdua dengan mak makan kat kedai je. Hehe. Adik aku sorang tu g umah kawan celebrate birthday. So aku dengan mak aku memang sempoi je la, makan kat mane2 yang teragak, senang  balik umah takyah susah2 ke dapur. Kahkahkah. Petang lak g umah Uwan, dia dah siap2 kumpul kelapa sume untuk buat lemang ngan rendang.
So esok lusa aku dengan mak akan tolong Uwan masak la memandangkan sedara-mara aku sume balik petang n malam raya. Diorang tu balik mengenyangkan perut je.. Hehe. Petang tadi ada satu nombor semalam yang miskol aku lagi. Banyak kali plak tu. Aku sms panggil 'gila' trus dia senyap. Hehe.



Monday, December 17, 2007

miskol

Arini je ada 3 nombor yang tak dikenali miskol aku. Bila aku tanye sape, tak menjawab plak. Sape agaknye ni yang suka main2 kan aku, kacau aku macam2? Aku tak berminat langsung cara camtu. Lagi menambah sakit ati je.. Minggu lepas pun ada 1 nombor ni call aku malam2. Bila aku angkat cakap hello, dia tak cakap apepun. Aku dengar bunyi bising kecoh2 je kat belakang, tak lama pastu die letak. Umat mane la yang punye keje sesuka ati bagi nombor aku kat orang ni!



Oh ye, tengah hari tadi pegi makan kenduri. Jumpa lagi Uncle aku yang rambut cam Alleycats tu. Kena peluk lagi la aku... Hahaha.



Sunday, December 16, 2007

bilik dah terang semula

Petang tadi aku panjat repair lampu bilik aku tu la. Aku sendiri angkut tangga dari stor. Pastu mintak mak aku tolong pegangkan tangga. Takutla, kang tak pasal2 tangga melorot, sia2 je aku patah riuk. Hehe. Dah ok dah, terang benderang. Kalau tak, aku nak tengok cermin pun gelap gelita. Lepas berjaya tukar mentol dalam bilik, mak aku suh pulak tukar mentol lampu kat ruang tamu, sebab dah malap. Huhu. Lagi tinggi giler la siling kat situ. Aku buat jugakla walau gayat2 pun. Pening gak berdiri atas tangga tinggi2. Berpeluh pun ada, risau. Amau pun ikut aku panjat tau. Huhu. Tapi Alhamudulillah la, berjaya buat semua tu tanpa bantuan insan yang bernama LELAKI. Hehehe...



Saturday, December 15, 2007

hari ini?

Lepas2 subuh je dapat berita mengejut. Trus dah takleh tido. Aku lak yang lebih2. Hehe. Ted, ko jangan bagi Haz berita mengejut lagi Ted oi, mau dapat sakit jantung lak nanti. Huhuhu... Tapi okla, lupa kejap citer tu sebab mak aku ajak berjalan ke Seremban. Shopping. Pegi nursery beli bunga2 n tanah, beli kain n shopping kat JJ. Mak sibuk pilih kain, aku ni sms dengan Ted. Sempat lagi aku ni duduk rehat2 kat bangku JJ tu sambil sms si Ted tapi tak lama la.  Balik umah malam baru sms puas2. Lega dah..



Oh ye, selesema dah kurang dah tapi masuk tempat aircond memang aku takleh tahan la, ntah bape ratus kali dah bersin je.. Batuk pun skit je lagi. Ntah nape la ada orang yang mengata aku tak makan ubat la, tak makan buah la. Aku makan ubat la, aku ni seorang yang rajin makan ubat. Buah plak ikut mood aku la, aku ni senang batuk kalau makan buah. Tengok buah jugak la. Kadang2 bila mula makan je sure tekak rase perit. Baru2 ni makan buah pe.. Durian. Hehe. Petang2 tiap2 hari aku abiskan setengah bungkus roti Gardenia makan cicah dengan kuah durian. Layan pulak Spa Q sambil2 tu. Best giler! Hehe. Sebab tu sakit kot.. Hahaha. Sekarang ni kenyang pulak makan Fisherman's Friend. Tapi tadi makan aku sapu je Pepsi sejuk2 pun.. Huhu.



Waaa.. Bilik aku bergelap la dah 2 malam. Tekan suis lampu takmau menyala. Mentol la tu punye pasal. Rumah dah la takde lelaki, sape nak panjat tolong tukar mentol? Tinggi plak tu. Huhu. Hurmmm.. Takde orang lain dah, aku jugak la yang kena panjat esok ni, nak kena angkut tangga lagi.. Doakan aku berjaya, selamat naik n selamat turun. Hehe.



Pssstt.. Aku dah bese panjat tangga tinggi2 amik buah kelapa depan umah. Hehe. Orang laki takde, yang pompuan ada pun tak berani, aku je la yang sanggupnyer.. Hahaha.. Kalau nampak kat orang anak dara memanjat ni, ntah ape diorg ckp ek? Kahkahkah.. Tapi, pokok kelapa tu tak la setinggi siling umah ni.. Aduh..



Friday, December 14, 2007

badan

baru je balik dr pasar malam dekat dgn umah ni. tgh jln2 td terserempak lak dgn classmate masa skolah rendah dulu, mimi. 2-3 thn lepas ade terserempak gak, kat pasar malam yg sama jugak la. hehe. jumpa2 je cmni die ckp, "eh, nape badan dah makin kecik, diet ke?". hahahahaha. adoi.. ramai btul asik tanye pasal ni, tak larat nak menjawab la. nampak sangat ke perubahan? mmg la dulu zaman sekolah2 aku ni kurus je, sampai ada kwn aku ckp takut nak pegang tgn aku sbb takut patah. haha. tp lps sekolah jd kuat makan. duk kat utm lagi la asik makan je kejenye. aku ni plak jenis mkn nasi, mane heran jajan2 ke ape ni. mee ke tak main la klu waktu mkn utama. mesti nak nasi. sbb tu kat utm dulu pun dlm bilik aku mmg takde simpan makanan sbb aku tak minat bende lain selain dr makan nasi. tu yg badan jd sedap2 je tu. haha. baru2 ni ada tunjuk ic aku kat org, buat masa thn 2005 rasenye, punye la tembam muka aku. malu btul la. nasib baik tunjuk lesen tak tembam sgt. sbb lesen dah lama, blom tembam sgt time tu. plg tembam tahun 2005 tu la, ntah ape yg aku mkn. huhu. start dr tahun lps, berat dah mula menurun taktau apesal. tiba2 je pdhal aku mkn cam bese. tu yg sejak tu bersemangat skit nak jaga makan. aku makan bile lapar je, takde tahan2 pun. tp bile tak lapar, aku mmg tak mkn especially malam. tp kalau dah lapar sgt, hentam jugak. n banyakkan minum air kosong. yg penting skali tiap2 hari mesti timbang berat badan. hehe. kalau jarum gerak ke kanan tu, pandai2 la beringat. kurangkan makan pastu asik skipping je la. huhu. yg tak bestnye skrg, jeans n baju sume dah longgar, pdhal aku ni suka pakai yg ketat2. hehe. sekian..



Thursday, December 13, 2007

sukan

lama dah tak update ek? 3 hari. hehe. bukan ape la, malas nak menaip. tengah selesema ni susah la, tak selesa. hingus ni asik nak meleleh je.. huhu. buat ape musim ujan ni? duduk dlm umah la kan, nak keluar kang makin sakit lak.



oh ye, sekarang kan musim Sukan Sea, favourite aku la tu. petang2 je dah tercongok dpn tv dgn mak aku tgk Sukan Sea. minat sangat tengok sukan2 ni especially olahraga la. nape? dah terbiasa sebenarnye disogokkan dgn bende2 ni. sebab dr kecik dah biasa ikut arwah abah turun padang n pegi stadium. arwah abah aku dulu cikgu PJK n dia pun slalu terlibat jadi pengadil macam2 acara sukan. so kalau ada sukan, mmg dia terlibat la. lebih2 lagi kalau dlm n9. n dia jugak pengadil bola baling peringkat kebangsaan. sebut je ape acara sukan, arwah abah aku master. just anak2 dia je takde yg mewarisi bakat dia. hehe. adik aku saza tu pnh la masuk olahraga skolah2 dulu. aku ni takleh la olahraga, bola jaring n bola baling boleh la.tu pun zaman skolah dulu je, lama2 dah malas. pnh aku lawan bola baling dgn skolah lain, tiba2 tgk arwah abah aku jadi referee. sabar je la. takut aku nak main. haha.



so kitorg adik beradik dr kecik slalu ikut arwah ni g sukan especially sukan sekolah arwah ni mengajar la, skolah menengah. mane2 ada acara yg boleh kitorg menyelit, kitorg masuk la. kadang2 arwah ni saje buat acara sukaneka yg pelik2 utk anak2 dia masuk n bolot hadiah. haha. arwah abah aku ni setiausaha sukan sekolah, so acara sukan n padang tu sume dia yg uruskan. so kitorg ni mmg tiada tandingan la, lagipun 5 beradik kan, ramai. hehe. pastu nanti bila penyampaian hadiah, arwah abah aku gak yg jd juruacara, umumkan pulak nama anak2 die sorg demi sorg. sume binti n bin mohd ghazalli. hehe. slalunya org mmg jeles la, asik anak die je dpt. haha.



kalau sukan kat luar skolah lak, kalau kat stadium pun kitorg suka ikut. zaman kecik2 dulu suka sgt sbb kalau acara sukan je mesti ada milo free. kenyang minum milo je. haha. sampai skrg minat sgt minum milo. hehe. arwah abah aku mmg busy jadi pengadil atas padang la, aku dgn adik2 duk tepi la jadi penonton n tukang sorak. best, seronok. kalau acara sukan besar lak, Sukan Komanwel 1998 dulu, arwah abah bwk gak g tgk walaupun arwah tak terlibat ape2. time tu bagi aku adalah sukan yg paling best sbb rasa bangga sgt malaysia jadi tuan rumah n jadi tumpuan pelancong. jalan2 kat sekitar bukit jalil tu pun rase bangga je.. hehe. pastu tahun 2001 malaysia jadi tuan rumah sukan sea 2001.  3 bulan sblm arwah ni meninggal dunia. kitorg pegi tgk acara olahraga. mmg dah rancang dah nak tgk acara akhir. part paling best adalah kitorg tgk nurherman majid lari buat kali terakhir sblm bersara n dia menang emas. perak plak time tu muhd faiz, dua2 anak negeri 9. sampai ke hari ni takde sape dpt pecahkan rekod nurherman majid tu. kitorg ni sorak mcm nak gila la. arwah abah aku lagi la kuat bersorak. mood bile dlm stadium tu mmg lain. time lagu negaraku tu, mmg best giler la. semangat sgt nak nyanyi kuat2 sebab rasa bangga yg amat sangat. n tak lama lps tu arwah abah meninggal 18 januari 2002.



sume tu tak berakhir setakat tu je. tahun 2004, negeri 9 jadi tuan rumah Sukma plak. yg ni pun lagi la kitorg pegi tgk sbb dalam n9 je. mak plak yg bawak. macam2 acara yg kitorg tgk. renang, tinju. olahraga n konsert penutup pun tgk gak. haha. tu aku la tu, gila sgt nak tgk Ruffedge. hehe. yg paling best tgk final bola sepak Sukama la malam2. negeri 9 lwn ape ntah, dah lupa. penuh giler stadium. hampir2 je aku dpt sakit jantung sbb byk aksi mendebarkan. nasib baik menang. haha. 1st time tgk aksi bdk2 kembar tu la, aidil zafuan n zaquan adha. time tu diorg br awal2 main bola, bakat diorg pun dicungkil time ni. awal2 aku tgk diorg kat padang pun aku dah tau dah muka tu mesti femes nanti, tup2 skrg ni melampau plak femesnye sampai ada gosip dgn rita rudaini? ceh.



hurmmm.. itulah suka dukanya.. sumenye akan tetap jadi kenangan. lain kali kalau ada sukan besar2 lagi yg malaysia jadi tuan rumah, nak g tgk. yg luar malaysia, tgk kat tv je la.. tp aku still tak miss la kalau olimpik ke sukan asia ke. walaupun aku bukan atlit, tapi aku minat tgk tu sume. hehe.



Monday, December 10, 2007

selesema

uwaaa.. aku dah start bersin2 tgh hari td.. macam mane tak mula bersin2, dah hujan asik turun je tak nak stop. tido malam pun sejuk giler. tambah lak malam tadi balik dr kl aku mandi basuh rambut skali. hehe. padan muka aku. pastu ptg td makin teruk lak bersin, agaknya sbb aircond dlm keta ptg td la. td antar Baby balik matrik, minah tu tak nak dgr ckp aku suh tutup aircond, dia bukak aircond kuat2, smpai kesejukan aku yg drive ni. dah la ujan lebat, aku yg drive ni asik bersin2 je spjg jalan. balik umah trus hingus pun dah meleleh kuar. huhu. tak best btul la selesema..



Friday, December 07, 2007

hujan

Hujan sejak petang semalam. Tapi semalam ada jugak stop2 kejap. Arini, dari pagi tak berenti pun.. Sejuknya takyah cakap la. Nak tido pun tak selesa, sebab rasa macam tak cukup selimut je. Hehe. And lagi satu masalahnya kalau musim2 hujan ni, aku malas mandi!Haha. Serius ni aku cakap. Baru je sentuh air basuh muka dah rasa menusuk ke tulang satu badan, blom lagi mandi. Kalau mandi memang menggigil la, boleh sakit2 badan jadinya. Silap2 kena hypothermia. Hehehe. Kalau dah tak tahan sejuk sangat terpaksa la mandi air panas. Melambung la bil elektrik musim2 hujan ni guna air panas. Apa salahnya kan, asik Amau je mandi air panas, mana aci..



Tunggu hujan berenti, tak nak berenti gak tengok gayanya. Sedang aku mengadap internet ni, mak aku pun tanya, "Kak, ko nak gi Bahau kak? Jom kak, pegi jalan2 carik barang. Tunggu hujan ni memang takan berenti la. Lepas Asar la kita pegi". Hehe. Hujan2 pun nak kuar berjalan dengan mak aku. Sebenarnya  mak aku dah target pagi tadi lagi nak kuar tapi sebab hujan lebat sangat, tunggu je la.. Lebat btul hujan. Sejuk giler. Kita kuar, lagi lebat lak dia turun, sabar je la. Yang aku ni berjalan dengan jeans lipat tinggi2 macam orang nak ke sawah, selamba je. Pakai pulak selipar Jepun. Hehe. Kalau jumpa sape2 memang buat malu btul la. Lantakla, dah  nama pun hujan kan? Ingatkan hujan2 ni tak ramai la orang kuar. Rupa-rupanya ramai gak. Family dengan anak2 kecik pun best je berhujan aku tengok. Tak kisah apa pun.



Melihatkan keadaan camni, memang Johor akan banjir la.. Sungai2 kat sini dah melimpah2 dah ni, and sungai2 ni sume mengalir ke Johor. Jaga2 la orang Johor.. Bersiap la menghadapi banjir. Nasib baik pagi semalam cerah. Dapat jugak aku settlekan macam2 hal sepanjang hari. Pagi, hantar mak pegi meeting kat sekolah pastu g umah Uwan aku amik 2 ekor kucing bawak ke klinik haiwan untuk dimandulkan. Dah hantar tu balik umah semula. Pukul 10 kuar balik, kali ni amik Baby kat matrik bawak g klinik gigi lak, ada appoinment sbb pakai braces. Pastu hantar balik. Then balik umah, tunggu mak tepon pastu amik mak lak. Petang  kuar balik amik jemput kucing n sambil2 tu hantar mak g pejabat pos, jual saham ASN.  Citer pasal saham ni, ASN tengah naik sekarang ni. Yang mak aku jual ni saham 10 tahun dulu yg arwah abah aku beli. Lepas arwah ni beli, ekonomi gawat, saham turun harga, so semalam mak aku decide nak jual je sementara harga tengah ok, penat dah tunggu bertahun tak untung2 banyak pun. Sebelum dia turun balik, baik jual je then masuk ASB. Harga seunit semalam 0.9604. Pastu tadi dalam berita tengok harga dah cecah  0.99 pulak. Beza banyak tu.. Mak aku heboh plak rugi RM300 sebab jual semalam. Hehe. Agaknya kalau orang yg serius main saham tu, ntah macam mana gila diorg kan? Haha.



Hurmm.. Malam ni aku takyah mandi la, jimat gak air. Hehe. Eh, siang tadi aku mandi ye, bukan tak mandi langsung arini.. Aku ni cakap je malas tapi kang tiba2 aku terus je mandi. Hehe. Tengok sekerat je Spa Q tadi, balik lambat. Makin seronok lak citer tu kan...



Tuesday, December 04, 2007

adoi...

aku rasa nak tukar tempat blogging la. sbb kat sini ruang aku dah hampir full. smlm dah export sume post2 aku dr blog friendster ni ke satu tempat baru. nanti bila dah ready sumenye, aku bgtau url k..



cuti2 di Melaka (2nd day)

Okay, sambung balik citer g Melaka utk second day plak. Nanti aku letak skali gambar2 yg aku tak upload dlm frenster.



Img_2127
Utk second day, memang bercadang nak melawat muzium la n tempat2 yg bersejarah itupun kalau larat nak cari. So pagi lps minum trus ke Stadhuys. Kat situ tempat perhentian bas panorama yg paling dkt dgn kitorg la. Pagi2 lg kawasan tu dah ramai org. Pelancong asing sume sibuk bergambar kat situ. Yg kitorg ni plak mmg sebenarnye nak g muzium2 kat Bandar Hilir tu, tp mak aku pagi2 sblm kuar hotel dah baca segala buku2 pelancongan yg hotel tu bg, trus hajat di hati nak tgk makam ape saje Hang2 yg ada kat sini. Trus tukar program, tunggu basImg_2129 plak. Tunggu bas punye lama takde pun bas panorama yg lalu. Bas persiaran byk la.. Adik aku 2 org ntah ke mane hilang beli souvenir, mak jalan2, aku sorang tunggu bas bawah pokok dgn pelancong ramai2. Sbnrnye nak naik bas panorama yg double decker tu, bas tu satu je.
Mlm td dah jumpa, nak naik dpn Mahkota Parade, kitorg kena tinggal sbb lmbt sgt melintas jln. Haha. Lama btul la menunggu, puas bergambar dah. Adik2 aku dtg bwk macam2. Dari semalam nak beli topi, arini baru  dpt beli. Tengah sibuk Img_2132
membelek topi, bas pun muncul. Alhamdulillah bas 2 tingkat yg dtg. Hehe. Naik2 je aku ckp kat pakcik drebar tu, "Pakcik, ni hentian no. 5, kitorg nak pegi makam Hang Jebat, nak turun hentian no 3. Kang pakcik turunkan kitorg kat situ ye?". Pakcik tu pun jawab, "Ok, lama lagi nak pusing ni, kang dah sampai pakcik berenti.". Ok. Patutla pakcik tu kate lama lagi, rupanya dr hentian no.5 punye jauh kitorg pusing sampai hentian no. 23 pastu br start balik no. 1. Jauh btul merayau naik bas double decker duduk kat bahagian atas yg tak berbumbung, tengah2 panas terik matahari pukul 11 lebih plak tu. Tapi best byk angin sampai nak terbang topi aku. Hehe. Img_2137
Pemandangan pun best je sebab dr tempat tinggi. Sume tempat bersejarah bas tu lalu, terpulang kat kita la nak turun katne. Sampai ke Melaka Sentral n TESCO kitorg pusing, jauh tu dgn Bandar Hilir. Akhirnya aku nampak hentian no. 2 so kitorg akan turun hentian slps ni. Aku pun turun tingkat bwh stanby sblh pakcik drebar tu. Sempat borak2 jap dgn pakcik tu. "Jap lagi sampai, nanti pakcik bgtau. Nanti pakcik tunjuk jalan kalau nak balik. Kang kalau nak balik kalau bas takde, lambat ke, awk jln trus je ikut bukit dpn tu, nanti awk sampai la kat tempat bangunan merah tmpt awk tunggu bas td", pakcik tu bgtau aku. Aku lak " Lorr.. Ye ker pakcik? Dekat je la sbnrnye..". Hehehe. kalau tau td takyah tunggu bas, jalan kaki je ikut jambatan rentas sungai.



Img_2144
Turun kat Jonker Street, ataupun Chinatown. Memang kawasan orang Cina la, kedai lama2, macam2 jenis barang antik boleh jumpa. Lalu kedai jual terompah, mak aku beli 2 pasang. Dapat tgk terompah gergasi yg tak dijual, besar gedabak. Hehe. Pastu tanya Cina kedai tu jalan nak g makam. Diorang kate tak jauh ikut jalan tu je. Tak lama lps tu nmpk la Makam Hang Kasturi celah2 di antara kedaiImg_2145
Cina. Stop tgk jap pastu trus jalan lg. Jumpe pulak org berniaga barang antik kat atas jalan, tanya kat mane Makam Hang Jebat. Diorang ckp la masuk kiri simpang Masjid Kg. Keling, pastu masuk kanan, jumpe simpang lagi masuk kiri, pastu masuk kanan dah bleh  nampak dah. Perggghh! Byk tul belok2. Kitorg jalan je la slow2. Akhirnya jumpe gak Makam Hang Jebat, puas hati. Hehe. Jalan balik lak, iku je arah Bukit St. Paul. Memang tak payah naik bas sepatutnya, dekat je seberang sungai. Tapi okla, dapat gak ronda2 Melaka walaupun panas terik.



Lepas tu baru la berjalan balik ke Bandar Hilir utk melawat muzium2 yg dah tutup semalam. Sampai turn Muzium Kecantikan tu aku sorang je tak masuk, aku menghilang sorang diri ke Dataran Pahlawan beli air kat Guardian n menyejukkan badan dalam tempat aircond. Hehe. Lepas dah beli air aku datang balik la, masing2 tunggu aku datang bawak air sejuk. Lepas tu sambung pulak pegi Muzium Kesultanan Melaka. Pastu trus balik ke hotel, makan n bertolak balik. Kali ni tak ikut highway, ikut jalan kampung je, nak makan angin tgk tempat orang la katekan. And dalam perjalanan ni la, dah dekat nak sampai Tampin, aku nampak satu accident btul2 dpn mata aku. Lembu berlari melintas jalan n melanggar sebuah motor. Lembu tu jatuh bergolek pastu bangun n trus lari. Tapi motor tu jatuh bergeser ke tepi jalan tapi orgnya tak gerak2. Aku terkejut giler. Kitorg je blkg motor tu walaupun jauh. Aku suh mak aku stop tepi n bunyi hon kuat2 biar org kg tlg tgkkan. Cina tepi kedai tu buat tak tau je padahal dia yg halau lembu tu td. Kitorg ni sume pompuan dlm keta, mane dpt buat apepun. Akhirnya kuar bdk2 bujang pegi tgkkan. Aku ni still terkejut, aku tutup muka dgn tangan n taknak tgk org tu mcm mane. Aku takut kalau aku tertgk bende2 yg ngeri. Sampaikan mak aku nak sambung jln pun aku tak bg sblm org kg kuar. Aku takut nak lalu sebelah org tu n takut giler kalau ape2 jadi kat dia. Bila tgk orang kg dah ramai tolong, kitorg sambung balik perjalanan. Tp spjg jalan jantung aku ni mcm nak terkeluar teringatkan ape yg aku nampak tu. Tiba2 teringat ape yg jadi dkt sepupu aku Rozi. Ish! Aku fobia btul bab2 ni.



Sampai rumah dah nak senja, itupun lepas hantar adik aku si Baby trus balik matrik. Memang penat la sbb byk berjalan. Tapi tak tido awal gak aku ni. Hehe. Hari ni bangun ok je takde lak sakit2 kaki. Miracle. Hehe. Kalau nak dibandingkan la dgn berjalan seharian ke KLCC lps raya aritu, baru tawaf KLCC, Aquaria, Convention Centre tp sakit kakinya melampau-lampau lak. Nape ek? Hehe. Kan dah bocor citer nape aku sakit kaki aritu.. Hahaha..



cuti2 di Melaka (1st day)

Yup, aku baru balik dr Melaka petang semalam. Puas betul buat exercise dgn berjalan kaki sepanjang 2 hari 1 malam kat sana. Tapi itu la kepuasan. Celah2 lorong pun abis diredah kalau jalan kaki ni.



Img_2085
Sampai Ayer Keroh dalam 11 pagi hari Sabtu. Sebab ikut highway, tu yg singgah Ayer Keroh dulu. Lagipun mak aku dah sebut2 nak g Taman Botani sbb Jumaat aritu kuar kat tv yg Pak Lah datang melawat, lgpun ada gerai2 orkid kat situ. Tempat wajib utk pencinta orkid macam mak aku. Rupa-rupanya Taman Botani tu dulu Hutan Rekreasi Ayer Keroh yg aku penah g. Kat sana ada Canopy Walk yg sgt menguji ketahanan mental bg org yg gayat tmpt tinggi. Aku dgn Baby mmg nak naik. Tp mak dgn adik taknak, sbb takut tinggi sgt. Aku pujuk, last2 naik gak sume 4 org. Hehe. Sampai atas tu, mak dgn adik aku kecut perut sbb time tu angin kuat giler. Pokok2 bergoyang, dgn titian tu pun berayun-ayun gak. Kalau adik aku Syaza la kot, mmg meraung la nak patah balik turun kat tmpt naik td. Itupun jalan slow2 je dgn jarak 5 meter antara satu sama lain. Aku paling belakang.



Img_2080_1
Ada monyet yg dengki, aku jalan ke dpn, dia dtg lg dekat dgn aku, bkn dia nak undur ke blkg ke, lari ke. Aku dah la kat tgh2 Canopy Walk tu. Pelantar tmpt stop kejap pun jauh lg. Monyet dah makin dekat. Aku takut kalau monyet jantan, takut dia gigit. Last2 mmg takleh jadi, monyet tu mmg nak datang kat aku ikut kabel tmpt aku berpegang. Risau wei, org lain jauh kat dpn. Aku trus mencangkung, tunduk kepala senyap2 sambil doa harap monyet tu lalu je, jgn sentuh aku. Adik aku plak lg bgtau aku yg monyet tu stop dkt atas aku. Nasib baik kejap je, pastu dia lompat kat pokok sblh. Mencabar gak Canopy Walk tu, jarak 200 meter lbh terasa mcm lama sgt2 nak abis. Turun dr Canopy Walk, jalan2 la kat sekitar taman tu. Last skali, mak aku wajib la beli anak2 orkid..



Dalam pukul 1.30 ptg gerak ke Bandar Melaka sbb aku dah janji masa booking hotel, nak check in pukul 2 ptg. Tak susah pun carik hotel tu, btul2 tengah bandar, dpn dgn balai polis. Masuk letak brg n solat jap, trus kitorg kuar balik. Org hotel tu pun tunjukkan arah mana kitorg nak jalan. Oh ye, kitorg blom mkn tgh hari lg. 3 minit jalan kaki dah sampai kat Stadhuys. Ramainya org kat situ. Dgn gerai2 souveniernya, beca2, n pelancong asing yg lepak2. Aku tanya kat pakcik beca tu kat mane nak naik River Cruise n pakcik tu ckp just seberang jln tu je, btul2 tepi sungai. Tunggu punye tunggu bot tak lalu2 pun. Dah la lapar, blom makan. Puas dah bergambar, jalan2 tepi sungai pun dah. Aku ni siap jd cameraman 1 couple cina ni nak bergambar tepi sungai tp bot tak gak lalu. Mak aku suh aku tunggu bot. Dia dgn adik aku sedap2 je mkn cendol n pisang goreng kat gerai atas tebing. Takleh jadi, aku malas dah nak tunggu, aku lapar. Join la makan pisang goreng.
Img_2100
Tengah syok2 makan, bot lalu. Aku dgn Baby pegi dulu tinggalkan mak n adik yg blom abiskan cendol diorg. Hehe. Byk sgt bot nak berenti, ramai yg nak turun kat situ so bot lg 1 ni berenti kat tmpt yg takde tangga. Pakcik bot tu tegur aku, suh aku naik bot dia. Aku tak kisah, yg mane peramah aku layan la. Tp pakcik tu takleh nak rapatkan sgt bot dia, besar jugak jaraknya dia suh aku lompat. Aku dgn Baby lompat la ape lagi.. Hehehe. Agaknya family2 lain dlm bot tu mesti mengata aku kan?  Ape jenis pompuan la ni.. Haha. Ala, selamba je.. Yg mak dgn adik aku yg sorang lg lak, org dah dlm bot, dia baru nak tinggalkan gerai. Cendol dah la blom abis, sume main tinggal je. Pastu nak naik bot satu hal, muda2 cam aku boleh la selamba lompat, kalau mak aku takkan nak lompat gak kot.. Hehe. Nasib baik pakcik tu memahami. Dia rapatkan bot tu btul2 sampai mak aku bleh naik. Ces, pakcik tu saje je td suh aku lompat2 tak tentu pasal. Haha.
Img_2101
Pukul 3.30 naik bot. Perjalanan lama gak la, sampai Kg. Rempah. Kat situ bot stop jap 15 minit amik penumpang lagi, pastu patah balik ke tempat yg kitorg naik td. Kitorg tak nak turun situ, aku ckp kat pakcik tu aku nak turun dpn lagi nak nampak laut, pakcik tu senyum je. Hehe. Kitorg turun kat Quayside. Turun bot trus makan kat Quayside Retaurant. Pukul 5 lebih baru nak makan tgh hari. Lps makan, berjalan ke Bandar Hilir, tak jauh, sebelah bukit je.. Dah ada macam2 muzium kat situ. Muzium Islam, Muzium Setem, Muzium UMNO, Muzium Kecantikan pun ada. Sebab dah dkt pukul 6 ptg, muzium sume dah tutup. So jalan2 je la n bergambar. Bukit St. Paul tu pun dah malas nak daki sbb dulu2 dah penah naik, sama je kan.. Esok baru melawat muzium plak. Then trus je la masuk ke tempat Shopping Dataran Pahlawan n then seberang jalan ke Mahkota Parade. Lepak shopping n jalan2 kat sana sampai malam. Pastu malamnya nak balik ke hotel dah malas nak jalan, so naik BECA dr Bandar Hilir ke hotel 10 ringgit 1 beca. Nasib baik beca yg bukan main lagu dangdut Indon. Haha. Taknak aku klu lagu dangdut Indon tu, malu org sume tgk. Hehe. Beca aku naik lagu Jujur Radja. Tak abis lagu dah sampai hotel.
Img_2119Img_2121





Nanti aku sambung citer utk 2nd day plak ye.. Aku nak stop tgk Spa Q dulu. Hehe.



Friday, November 30, 2007

fuhh!

Dua hari ni aku busy yg amat mencari no. phone hotel2 kat Melaka. Mestila, nak book bilik dulu. Kang main redah je tak pasal2 tido tepi jalan. Hehe. Sekarang ni kan musim cuti sekolah, lagipun weekend, memang peak giler2 la.. So, petang tadi settle dah. Dah confirmkan hotel tengah2 bandar. So Sabtu ni, exercise banyak2. Jalan kaki!


Cik Ted berjalan ke KL tapi nak balik dah. Pandai die suh aku amik gambar2 byk2 kat Melaka. Hurmm.. Tengokla kalau rajin.. Aku harap die balik dr KL pun ada gambar terbaru. Hehe. Orang yg sedang kat Terengganu yang nak amik exam tu curi2 gak baca blog aku yer.. Dulu kata bila dah balik umah baru nak baca. Haha. Jaga2 duk tepi laut, silap2 ombak besar datang.. Bukan tsunami la, ombak sbb monsun. Baca tengah malam, hantu2 sedang berkeliaran di sekitar anda. Takut? Seronoknye kacau orang....  Hehe. Ampunnn..



Thursday, November 29, 2007

serang!

Arini pagi2 lagi mak aku dah suh bangun mandi nak g serang pejabat JBA. Aku mengantuk btul, tapi slow2 je la bangun g mandi. Malasnye nak bersiap. Tapi takleh malas2, nak pegi menghadap orang kena pakai elok2, lawa2, biar hati diorg lembut walaupun tengok aku marah. Taktik! Hehehe. Takkan nak biar mak aku pegi sorang2, nnti diorg buli mak aku. Aku tau la diorg lelaki, jgn senang2 je pandai rendah kat pompuan. Lagipun aku still igt cmne diorg layan, org pejabat daerah pnh buat mak aku menangis, time tu mak nak uruskan macam2 hal lps arwah abah baru meninggal. Hurmm.. Semalam aku buat pembersihan besar-besaran. Abis tudung2 aku yg trgantung sume aku basuh. So nak kuar pagi ni kena kuar tudung lain, gosok dulu. Lembabnye la aku.. Mak aku dah siap lama, punye lama tunggu aku brsiap n make up segala. Hehe.



Sampai pejabat daerah, panjat lak JBA kat tingkat 2. Motif arini nak serang diorg sebab tak tukar meter air umah aku yg dah lebih setahun rosak pdhal dah call n pesan kat pakcik aku yg keje situ. Pastu bengang sbb mamat baca meter air tu sedap2 je letak kat bil kitorg RM 20.35 selama ni tak ubah2 padahal sebelum meter rosak, bil RM belas2 je. Pdhal sblm ni 6 org tinggal dlm umah, skrg bertiga je. Logik tak? Diorg dah makan duit kitorg byk bulan. Pastu nak sound plak sikap diorg yg dah tau meter rosak tapi tak bgtau kat tuan rumah, just letak simbol kecik kat bil yg aku dulu pun tak phm. Bil dah la tulisan halus. Saje je nak charge mahal2. Camne kalau kena kat orang kg yg tua2? Kena pulak kat yg dah rabun? DIorg ingat sume orang pandai ke baca simbol diorg tu? Nasib kena kat kitorg, kalau kena kat Uwan aku yg tggl sorg tp bil byk, mmg aku nak mengamuk. Ada ke patut, dah sampai pejabat, org pejabat tunding jari lak kat orang yg baca meter. Padahal dua2 terlibat, takde persefahaman. Geram btul aku kat pakcik tu. Nama je ada komputer depan mata tapi tak jalan gak aduan orang. Aku cakap aku nak claim duit berlebih yg dah bayar byk2 kat bil2 tu, diorg taknak pulangkan! Lagi la bengang. Last2 dah malas nak gaduh, "oklah pakcik, nanti saya report masuk paper, senang citer".



Hangin giler, sume tmpat nak kena serang baru jalan keja. Sebut je, TM Point? TNB? JBA? Balai polis? Haha. Sume aku dah redah pejabat diorg. Sume ada masalah. Diorang pun dah muak tengok muka ni. Hehe. Penat la, pagi2 dah hangin, dah la aku tak breakfast. Balik dari JBA teman mak aku g nursery plak. Tengok2 pokok bunga, n beli pasu orkid. Pastu singgah macam2 tempat lagi, beli barang. Last skali pegi pejabat haiwan. Aku buat appointment nak hantar kucing Uwan aku, suh diorg mandulkan. 2 ekor kucing betina, dah cukup umur dah tu, kang tak pasal tiba2 bunting dua2 ekor, bermaharajalela la kucing2 kat umah Uwan tu nanti. Uwan aku pun dah bising2 dah, tiap kali aku g umah die, die mesti ckp cmni, "Kak, ko tanye dah org klinik tu ke blom kak, nak antar Putih dgn Sitam ni? Uwan takut kang beranak plak". So sekarang, "Dah confirm Wan, antar Rabu dpn. Posekan dulu ari Selasa. Uwan jaga diorg jgn bagi dkt2 dgn kucing jantan". Hehe.



Adoi, pening la. Nak g jln2 Melaka mggu ni tapi tak tau nak duk mane. Hotel blom book. Hehe. Salah aku ler tu.. Aku pening nak pilih mane satu.. Ada ke patut Saza suh balik je tido kat umah. Takleh pakai tul klu aku mntk pendapat si minah tu.



Wednesday, November 28, 2007

nak ke mane?

Adik aku dah abis SPM, bermakna sume adik-adik aku dah abis skolah. Mak pun tgh cuti tapi macam tak cuti pun. Tiap2 hari kena gi skolah sebab byk sgt keja blom selesai. Lagipun skolah dekat je dgn umah n takde bende kat umah yg nak dikisahkan, so mak lebih suka buat keja kat skolah je, takyah bawak balik byk2. Skit2 aku tolong la kan..





Oh ye, adik aku Baby yg kat matriks tu call mak aku malam tadi, sebok brtanye nak jalan mane kali ni. Hurrmm.. Kitorg pun tak tau nak jalan mane dah. Sume tempat dah pegi. Maybe ke Melaka. Aku tengah survey2 la ni. Nak book hotel mane yang berkenan. Rasanye nak yg btul2 dalam Bandar Melaka je, senang jalan kaki je nak gi mane2.


Lama dah tak ke Melaka. Maksud aku btul2 luangkan hari hanya untuk pegi jalan2. Kalau lalu or pegi certain2 tempat tu bese la. Kalau btul2 makan angin, tahun 2002 kot... Dulu2 Melaka tu tempat main2 aku je. Tak heran pun.. Maklumla penah skolah kat sana time form 4 n form 5 dulu. Hehe. Asal weekend mak, abah n adik2 datang melawat je, mesti jalan2. Sampaikan dah tak tau nak ke mane. Tapi tu dulu. Sekarang ni Bandar Melaka dah banyak berubah. Dah bertambah daya tarikan. So, itu yang kitorg nak explore kali ni. Insyaaallah..



Tuesday, November 27, 2007

some pics








Monday, November 26, 2007

pembawa dulang hantaran

Tadi duk citer pasal anjing, ni pasal kenduri kawin pakcik aku lak semalam. Adik tiri arwah abah aku. Aku panggil dia Pak Poje. Ntah nape la, semalam sepupu2 aku ramai2 yang sebaya aku tak datang, aku sorang je anak dara umur 20-an. Umur 24 dah wei. Bila nak kena bawak hantaran dah tentula anak2 dara kena bawak. Patutnye bagi la budak2 yg belasan tahun ke, aku ni tua dah. Segan giler. Haha. Nak wat camne tak cukup anak dara belasan tahun untuk 2 dulang, aku yang kena. Ceh. Lagi sorang sape lak? Hehe. Lagi sorang sepatutnya Mak Su aku, adik kandung arwah abah aku la, sebab serius takde orang lain dah time tu. Walaupun umur dah 30-an tapi dia blom kawin, kena la jugak. Hahaha. Darurat dah ni nak gi umah pengantin pompuan. Mak Su aku leh lak bg alasan jd driver, kawan baik dia Kak Isyan yang terpaksa jadi  pengganti. Umur sama dengan Mak Su aku la, blom kawin gak lagi. Ok la kan, ada yang lebih tua dr aku. Hehe. Dia terpaksa la geng dengan aku. Bawak dulang nyorok2 kat belakang budak2 ni. Jalan belakang2. Rasa nak angkat je dulang tu sama paras dengan muka. Haha. Dulang paling berat lak tu budak2 ni bagi kat aku. Saje je nak kenakan aku. Haha. Malu wei, yang lain sume budak2, dua orang ni je dah tahap lain. Lagi kesian kawan Mak Su aku tu. Hehe. Lain kali aku nak kena check dulu geng2 aku bila ada kenduri camni. Tak pasal2 aku boleh terkial-kial sensorang jadinya. Tak patut.. Hehe.



Sunday, November 25, 2007

anjing

Nak dijadikan citer, 2 hari lepas, pagi2 la dalam pukul 6 lebih, aku terkejut dengar bunyi sesuatu. Kuat btul bunyi tu, dekat je plak tu dengan bilik aku. Puas aku nak pastikan bunyi ape, kejap2 macam melolong cam bunyi serigala dlm citer kat tv. Kejap2 aku rasa macam bunyi binatang dalam kesakitan, sayu je.. Aku suspek macam2 la sebab kebun belakang umah aku ni memang ada monyet n babi. Tapi babi tak masuk kebun la sebab rumah aku ni dah pagar elok2 keliling, kebun jiran2 memang berleluasa la dia. Monyet takyah cakap la, abis buah betik kat umah ni kena curi. Tapi aku tak penah nampak, mak aku la bgtau or nenek sebelah umah aku ni.



Berbalik pasal bunyi tadi, aku wat tak kisah je, malas nak jenguk ke luar bilik. Tapi tak lama lepas tu, aku dengar dia menyalak. Sah2 la anjing. Heh, sejak bila umah kau ni ada bela anjing? Haha. Yelar, dekat giler bunyi, amau aku pun tak senang duduk. Sedap2 tido dengan aku, trus bangun n dua2 telinga tegak sbb detact binatang lain. Lepas tu bunyi menyalak tu makin jauh n hilang macam tu je. Petang tu aku tanye mak, dengar tak bunyi anjing pagi td? Mak kate tak dengar apepun. Aku pelik gak, bunyi punya kuat, takkan takde orang selain aku yang dengar kot. Nenek sebelah ni pun takkan tak dengar. Bilik aku dengan umah dia tak jauh. Mak aku tak dengar mungkin boleh jadi jugak sebab bilik dah belah lain. Hurmm.. Tak kisahla.



Pukul 5 pagi esoknya, bunyi tu datang lagi. Kat sebelah bilik aku gak. Lagi ganas dari semalam. Ish, anjing sape terlepas ni? Tak cukup makan ke sakit? Aku bleh dengar dia berjalan sepanjang pagar n cuba nak panjat. Last2 biler matahari dah terbit, aku dengar bunyi menyalak kat halaman depan pulak. Dalam hati aku, "ahh sudah, kang tak pasal2 sape kuar umah kena gigit". Tiba2 senyap. Aku citer dengan mak. Mak aku kate anjing, tapi mak aku pun tak sempat nak tengok, dia dah lesap ntah ke mana. Mak pegi check kat pintu pagar, ada kesan dia mencakar nak keluar. Agaknya dah keluar dah kot, maybe dia panjat pintu pagar, sebab dah takde bunyi dah. Boleh ke anjing panjat ek? Ntah..



Petang tu aku keletihan lepas balik kenduri, baring2 nak tido la depan tv. Dah mamai2, sayup2 je ada lagi bunyi anjing menyalak kat belakang umah. Mak aku yang tengah baca surat kabar sebelah aku pun trus pandang aku. Tak jadi aku nak tido. Tak pueh hati macam mana anjing boleh bermalam dalam kawasan umah aku selama 2 hari. Mak aku keluar pegi check pagar kat kebun. Takde ape2. Anjing pun takda nampak, tapi mak aku siap2 bawak kayu la, takut tiba2 kena sergah plak kang. Mane la tau dia dah gila ke sebab lapar sangat. Tak jumpa apepun, lantak ko la anjing. Petang tu aku dengan mak lepak2 berborak kat umah Uwan. Adik aku call tiba2 bgtau anjing tu dah keluar dari persembunyian, tengah pusing2 satu umah tp taknak keluar pdhal gate kitorg dah siap2 bukak. KItorg balik je dah lepas maghrib, takut gak nak keluar kereta, takut anjing gila. Huhu. Abis semua lampu luar keliling umah aku on bg terang nak tengok mane anjing tu menyorok. Mak aku lak bawak galah panjang halau dr belakang. Tiba2 aku jenguk dari tingkap bilik aku, nampak dah anjing tu. Sebijik macam Scooby Doo. Hahahaha... Besar, kaler coklat, btul la macam Scooby Doo, tapi tempang n tak tentu arah, ketakutan. Aku sorak2 dia lari ke belakang. And mak aku pun dah malas nak halau sebab hari dah gelap.



Tak tau la, dah keluar kot ikut kebun. Sebab pagi ni dah aman damai je takda yang menyalak. Agaknya sebelum  ni dia sesat2 masuk kebun kitorang dari celah2 bawah pintu pagar kat kebun belakang. Nasib baik dah takde, kalau ada lagi, aku bela je Scooby Doo tu. Dah taknak balik kan, meh sini aku bela je la. Jaga umah or kawan dengan Amau. Hehe.



Friday, November 23, 2007

Spa Q

Jom petang2 lyn citer ni. Aku tak pnh miss lagi. Klu miss pun, aku akan tengok episod yg aku miss tu dlm website tv3. Jahat btul Fatin tu. Aku taknak jd macam dia. Hehe. Perosak rumah tangga org. Perampas suami org.



Thursday, November 22, 2007

letih jiwa

Tak tau la nak citer macam mana. Sejak Ahad malam jiwa dan perasaan aku terganggu sebab 1 kutukan yang aku takleh terima. Sepanjang malam aku tak tido. Selama ni aku senyap, tapi start daripada tu, aku mula bersuara. Tapi takda respon. Senyap, membisu sepanjang hari Isnin. Aku tunggu2 gak kalau2 dia menjawab tapi takda. Isnin malam pun tak dapat nak lelap sangat tido, 3 jam je dpt tido btul2. Aku sakit perut yang amat sangat. Tak tau kenapa, nak kata salah makan, tak mungkin sebab aku tak makan malam. Hehe. Makan siang tadi, tak kot, orang lain ok je. Agaknye sebab fikiran tengah kusut.



Hari Selasa plak, pagi2 kena antar mak aku pegi sekolah sebab kereta tinggal 1, so kena pandai2 bagi masa. Pukul 10 pagi amik adik balik peksa. Pukul 12 tengah hari amik mak balik sekolah plak. Pukul 1 lebih antar adik pegi peksa balik. Busy giler jadi driver. Hehe. Belah ke petang plak, perang. Tapi cara baik la, bukan nak carik gaduh. Aku nak mintak penjelasan, and jelaskan macam2 yang 1 pihak lagi ingin tau, tu jer. Lagipun aku tak suka and sedih sangat orang kutuk aku belakang2. Alhamdulillah, dah ok kot.  Aku rasa diorang paham. Aku pun dah penat sangat dah pasal ni, so aku  akan biarkan je. Just tunggu.



Malamnya, sebab letih berperang dgn jiwa n perasaan, sebelum pukul 9 aku dah masuk tido. Hahaha. Awal giler. And tertido gak la, pukul 11 lebih terjaga n tak dapat tido. Aku bangun ke dapur, just minum, tak makan. Aku tahan diri dari makan malam. Hehe. Pastu mengelamun lagi atas katil. Terpikir setiap perkara mengenai perang petang tadi. Sedih pun ya. Nak carik tempat mengadu, orang busy plak study untuk exam. So aku layan perasaan sorang2. Tiba2 dapat sms tanye tengah watpe. Orang dah ngantuk lagi disorongkan bantal. Memang tepat pada masanye. Gayut. Bila kena tanye arini watpe, hati mula la sayu, terkeluar jugak air mata. Lagi la bila citer satu2. Sedih giler. Kalau dengar suara pun bleh tau aku tengah macam mana. Aku dinasihatkan supaya lebih banyak bersabar dan jangan kisah kata2 orang yang remeh temeh, asalkan diri sendiri tau jaga diri. Baik, aku cuba. Sayu je malam tadi, tak ceria. Huhuhu.. Takpela, lepas ni ceria balik la.. Haha.



Dahla, letih tulis blog ni lama berjam-jam sebab sambil2 melayan sms si Ted. Hehe. Ok Ted, sekarang ni perang psikologi, berdiam diri n banyakkan sabar sebab selama ni aku dengan ko dah hampir2  nak jadi PSIKO. Hehehe.



Wednesday, November 21, 2007

letih jiwa n perasaan

Tak tau la nak citer macam mana. Sejak Ahad malam jiwa dan perasaan aku terganggu sebab 1 kutukan yang aku takleh terima. Sepanjang malam aku tak tido. Selama ni aku senyap, tapi start daripada tu, aku mula bersuara. Tapi takda respon. Senyap, membisu sepanjang hari Isnin. Aku tunggu2 gak kalau2 dia menjawab tapi takda. Isnin malam pun tak dapat nak lelap sangat tido, 3 jam je dpt tido btul2. Aku sakit perut yang amat sangat. Tak tau kenapa, nak kata salah makan, tak mungkin sebab aku tak makan malam. Hehe. Makan siang tadi, tak kot, orang lain ok je. Agaknye sebab fikiran tengah kusut.


Hari Selasa plak, pagi2 kena antar mak aku pegi sekolah sebab kereta tinggal 1, so kena pandai2 bagi masa. Pukul 10 pagi amik adik balik peksa. Pukul 12 tengah hari amik mak balik sekolah plak. Pukul 1 lebih antar adik pegi peksa balik. Busy giler jadi driver. Hehe. Belah ke petang plak, perang. Tapi cara baik la, bukan nak carik gaduh. Aku nak mintak penjelasan, and jelaskan macam2 yang 1 pihak lagi ingin tau, tu jer. Lagipun aku tak suka and sedih sangat orang kutuk aku belakang2. Alhamdulillah, dah ok kot. Aku rasa diorang paham. Aku pun dah penat sangat dah pasal ni, so aku akan biarkan je. Just tunggu.


Malamnya, sebab letih berperang dgn jiwa n perasaan, sebelum pukul 9 aku dah masuk tido. Hahaha. Awal giler. And tertido gak la, pukul 11 lebih terjaga n tak dapat tido. Aku bangun ke dapur, just minum, tak makan. Aku tahan diri dari makan malam. Hehe. Pastu mengelamun lagi atas katil. Terpikir setiap perkara mengenai perang petang tadi. Sedih pun ya. Nak carik tempat mengadu, orang busy plak study untuk exam. So aku layan perasaan sorang2. Tiba2 dapat sms tanye tengah watpe. Orang dah ngantuk lagi disorongkan bantal. Memang tepat pada masanye. Gayut. Bila kena tanye arini watpe, hati mula la sayu, terkeluar jugak air mata. Lagi la bila citer satu2. Sedih giler. Kalau dengar suara pun bleh tau aku tengah macam mana. Aku dinasihatkan supaya lebih banyak bersabar dan jangan kisah kata2 orang yang remeh temeh, asalkan diri sendiri tau jaga diri. Baik, aku cuba. Sayu je malam tadi, tak ceria. Huhuhu.. Takpela, lepas ni ceria balik la.. Haha.


Dahla, letih tulis blog ni lama berjam-jam sebab sambil2 melayan sms si Ted. Hehe. Ok Ted, sekarang ni perang psikologi, berdiam diri n banyakkan sabar sebab selama ni aku dengan ko dah hampir2 nak jadi PSIKO. Hehehe.



Sunday, November 18, 2007

kenali sejarah

Aritu aku cakap nak pegi melawat sepupu hari Sabtu kan? Tak jadi. Jumaat petang je dah trus pegi Lubuk Cina. Tak tido sana la, petang tu balik umah semula. Uwan aku sorang je tido sana, hari Ahad baru balik. Sepupu aku tu macam tu je la, still takleh bergerak sangat sebab kepala cam berat skit. Cakap pun macam malas, tak tau la, penat kot dia berfikir nak mulakan percakapan tu. Bila kita tanye je baru dia menjawab tapi kalau nak harapkan dia borak2 happy2 macam dulu2, still blom takleh. Takpela, maybe akan makan masa sebab cedera kat kepala.



Oh ye, sepanjang perjalanan ke Lubuk Cina tu, aku menikmati la alam sekeliling. Sebab tu la jalan dulu aku slalu ulang-alik ke JB. Dari Kuala Pilah melalui jalan Tampin pastu masuk tol kat Alor Gajah trus ke Skudai. Sebenarnye aku cuba nak carik kat mane Gunung Datuk. Haha. Sebabnya, ada seorang kawan ni tanya kat mane gunung tu. Aku tau gunung tu kat Rembau tapi n9 belah2 sana aku tak berape
tau sebab tak penah pegi. Hehe. Adik aku yg last ni penah 2 minggu masuk skolah teknik kat sana, tapi apakan daya, aku kat UTM time tu. Bila aku balik nak melawat je, mak aku cakap adik aku dah balik umah, nangis2 taknak skolah sana. Hehe. So sepanjang perjalanan tu aku mencari sign board ke Gunung Datuk.



Alahai.. Lubuk Cina umah makcik aku tu sempadan Rembau dengan Melaka sebenarnya. Maknanye Lubuk Cina tu ada bahagian yang dalam n9 n ada dalam Melaka. Tapi makcik aku ni yang side Melaka la. Nama je dalam Melaka tapi orang sini tau je cakap n9. Rupa-rupanye simpang ke Gunung Datuk tu masuk ke kanan dari jalan ke Rembau. Nak ke umah makcik aku lak masuk kiri, jalan ke Astana Raja. Hehe. Selama ni aku ingatkan bukit kat tepi tu ape, rupenye tu la dia Gunung Datuk.









Aku : La mak.. Kat sini rupenye Gunung Datuk, ingatkan jauh sangat la kat Rembau          tu.
Mak : Gunung Datuk tu sebelah2 dengan Seri Menanti. Orang zaman dulu daki                   gunung tu la nak pegi istana Seri Menanti.
Aku : Oh ye ke.. Maknanya Bukit Putus pun sebelah sana tu jugak la kan..
Mak : Yelah tu..





Uwan aku lak menyampuk.. Hehe.





Uwan : Sebab tu la nama Seri Menanti, sebab orang sebelah sana tu menanti je                    orang belah sini datang.
Mak : Yelah, dulu2 kan istana Yamtuan kat Astana Raja, muzium yang kita penah              pegi tu, pastu raja pindah pegi Seri Menanti, dengan mendaki bukit tu la.
Aku : Ooo... Patutla..









Tempat yang penuh dengan sejarah. Aku tau skit2 sejak melawat Muzium Raja Melewar yang terletak dalam perjalanan nak gi umah makcik aku tu tahun lepas. Kalau tak aku pun tak tau sangat pasal asal usul orang n raja n9 ni. Korang tau ke sejarah tanah tumpah darah korang? Rajin2 kan la diri melawat muzium atau tempat bersejarah... Hehe. Macam aku ni, zaman skolah dulu aku benci sangat2 blaja sejarah sebab baca buku pasal benda2 yang dah tak wujud. So tak heranla kalau sejarah aku susah dapat A, asik dpt B. Hehe. Tapi sekarang ni ilmu tu datang balik skit2 biler banyak melawat tempat2 bersejarah yang buatkan kita nampak serba sedikit kewujudan ape yang penah dicerita dalam buku.



Kawanku yg di Perak, tempat awak tu lagi banyak kisah sejarah. Tau ke? Hehe. Takyah gi jauh2 la, tanye sejarah tempat paling dekat je la, Menara Condong Teluk Intan tu je.. Tau? Hehe.



Friday, November 16, 2007

byk sgt makan skrg ni

Hurmm.. Dalam minggu ni aku asik makan je kejenye. Mane taknye, minggu ni minggu penutup sekolah, so mak aku banyak jamuan. Bila jamuan tu, mesti banyak makanan berlebih, so mak akan bawak balik macam2. Memang rezeki aku la kan? Jamuan makan KFC pun ada tu. Mewah tak mewah la budak sekolah zaman sekarang. Sume nak menghabiskan duit akhir tahun ni. Banyak makan tu blom termasuk lagi hujung minggu pegi makan kenduri. Hehehe. Lagi la makan rendang segala. Agak2 berat aku berape yer? Sebelum raya aritu cecah berat zaman sekolah menengah. Haha. Dah lama tak dapat berat camtu. Mane taknye, duk UTM asik makan2. Siang, pagi, petang, malam, lepas tengah malam, sume nye makan. Kat umah, kawan2 aku cakap aku macam tak cukup makan. Hehe. Ni dah lepas raya, naik 1 kilo. Haha. Camne la nak tahan diri dari makan malam ni ek? Asik lapar je.. Tak tau apesal. Huhu. Takleh camni, aku kena jaga makan. Motivasi diri. Nak kurus macam ada seorang ni. Hehe. Berlagak la dia sebab kurus. Tapi takleh kurus sangat la, aku ni tinggi, kang ntah macam ape pulak orang lain tengok.


Oh ye, sepupu aku Rozi yang accident aritu dah kuar hospital, sekarang tunggu pulih kat umah je. Tak perlu dah nak ulang alik ke HKL melawat dia. Sabtu ni melawat dia kat umah je, kat Lubok Cina, Melaka. Semoga duk umah lagi cepat sembuh!



Wednesday, November 14, 2007

Kesian kat 2 orang kawan aku malam tadi. Sorang tu Angah, n sorang lagi Ted. Yang Angah ni miskol aku pukul 10 lebih. Aku tak perasan so tak layan la. Pastu sms lak dekat pukul 11, pun aku tak dengar gak. Pastu si Ted plak sms pukul 11 lebih. Sama jugak la, aku tak perasan sebab handpon kat dalam bilik. Sebenarnya kredit dah expired sejak hari Ahad sebab tu handpon dibiarkan merata-rata. Hehe. Kredit banyak tapi nak wat camne, expired la bila lama2, pagi tadi baru topup balik.  Sorry yer kawan2, sedar2 ada sms n miskol dah pukul 1 lebih, logiknye orang lain tido, aku je burung hantu. Hehe.




Angah sure pelik la aku senyap, dia tau aku ni jenis tido pukul baper. Haha. Pelik la kalau tak reply miskol dia. Yang dia tau aku ni kredit tak penah putus, tapi kalau dah expired, putus gak sekali sekala. Hehe. Yang Ted plak, siannye kat dia, aritu  sebelum aku ke Penang dia tengah sakit2. Ted, jangan la kata Haz taknak kawan dengan kamu dah. Kalau down ke ape ke, carik je..


Pasal blog tu, jangan amik serius sangat, memang dia nak orang lain sakit hati sebab tu dia tulis camtu. Abiskan exam dulu yer, nanti emosi nak amik exam terganggu plak. Lepas exam ni cuti nak nangis puas2 pun takpe. Jauh hati? Elok jugak tu, campakkan dia jauh2. Satu benda yang boleh kita harapkan, akan ada balasan yang setimpal untuk orang yang menyakiti orang lain.


Oh ye, SPM dah 2 hari bermula. Adik aku yang paling last pun amik SPM gak. Tiap2 petang aku pegi amik dia balik sekolah. Bila tanya camne peksa, dia cam nak taknak je jawab apa kakak dia tanya. Tapi arini dia cakap susah. Ntah ler.. Aku pun tak tengok kertas soalan dia. Banyak lagi paper yang sedang menunggu. Kalau BI n Sejarah pun dah susah, camne dengan sume paper aliran sains cam Fizik, Kimia, Biologi n Add Math? Heh, aku lak yang risau.. Ish!


Seorang lagi hamba Allah yang nak exam bulan depan tu cmne pulak? Agaknya mesti dia lama tak online pasni. Boleh la aku mengumpat dia cukup2 sementara tengah aman ni. Hehehe.



Tuesday, November 13, 2007

aspalela

Tajuk lagu Apek yang tengah hangat kat radio. Kelakar kalau dengar selalu. Aku jarang dengar radio melayu, aritu dalam kereta nak gi Penang baru first time dengar lagu tu. Sampai2 lak kat Penang, sorang sepupu aku ni baru darjah 2 nyanyi buat sorang lagi sepupu lelaki nama Asfar. Punya la dia duk ulang banyak kali Aspalela tu kat hotel. Aku yang baru je menghayati lagu tu pagi tu memang gelak la dengan gelagat budak2 tu. Asfar dah jadi Aspalela. Nak panggil Asfar je nyanyi Aspalela. Hehe. Budak Asfar ni aku dah lama tak jumpa, dia dah lama tak balik kampung. Dulu kecik lagi, sekarang dah sekolah. Ingatkan dah tak kenal aku dah, tapi lalu depan aku duk senyum sengih2 kat aku.



Kenduri kat Penang makan lauk kari la jawabnya. Nasi kandar takleh lari. Pak Lang aku orang Penang, memang asik promote nasi kandar favourite die je la. Sepupu aku ni kawin dengan lelaki yang dari keturunan mamak Penang tapi dah menetap kat Ampang. Bapak lelaki tu orang Penang, mak orang Johor. Sepupu aku lak bapak orang Penang, mak orang N9. Best gak kenduri ni, dapat jumpa pakcik makcik belah arwah abah yang tak balik kampung raya aritu. Time kenduri ni la berkumpul ramai2 kat umah Mak Lang.



Sebenarnya aku ada sejarah best pasal family belah abah. Hehe. Dulu masa kecik2 aku tak suka dengan orang especially pakcik2 belah abah. Diorang kuat menyakat. Aku ni suka berkepit dengan abah. Pak Lang aku dulu2 suka menyakat aku, aku kuat nangis. Asal menangis je aku tarik abah aku, mengamuk macam2. Sampaikan masa kecik2 dulu aku tak suka gi Penang umah Mak Lang sebab nanti jumpa Pak Lang. Kalau Pak Lang balik kampung pun aku tak suka abah aku balik kampung. Kalau balik pun, nak naik rumah aku tahan abah aku tak bagi naik. Hehehe. Tu la perangai aku kecik2 dulu. Sampai sekarang pun kena sakat lagi. Tapi dah tak berapa ingat pasal dulu2 sebab masa tu aku kecik sangat lagi. Ingat ni pun sebab pakcik2 yang kuat menyakat aku tu duk ulang2 cerita kat aku tiap2 kali jumpa. Cerita kat adik2 aku la sebenarnya. Perrrgghh.. Letih aku nak dengar. Sekarang aku dah tak takut dah dengan diorang. Hehe. Sorang lagi pakcik aku tu , aku panggil dia Uncle, asal jumpa aku je mesti nak sakat pasal dulu2, suka sangat panggil aku 'along' pastu peluk2 aku. Hahaha. Dalam family aku tak panggil along2 ni, sume panggil kakak. Mak abah pun takde peluk aku. Hehe. Tapi dengan Uncle aku tu, bese sangat dah.. Hehe.




Ni ada skit gambar...



Img_2192
Pelamin dengan kek kat depannya.



Img_2197
Katil pengantin.



Img_2201



Sepupu aku Kak Adib yg comel.




Img_2209



Mak aku menepung tawar pengantin.








Img_2215
Antara hantaran utk pengantin perempuan.




Img_2194



Antara hantaran utk pengantin lelaki.



Img_2195



Antara hantaran utk pengantin lelaki.



Img_2216



Makan2. Auntie aku yg kat sblh pengantin perempuan.



Img_2217



Inilah Uncle yg aku citer td tu.. Khusyuk btul mkn dgn pengantin. Hehe.




Friday, November 09, 2007

penang here i come again..

Hurmm.. Dah pukul 11.45 malam tapi aku blom pun mula berkemas untuk ke Penang pagi esok. Untuk apa ke Penang? Sepupu aku belah arwah abah nikah malam esok n kendurinye pulak hari Sabtu. Pegi pun berdua dengan mak aku je, tambah Mak Long aku kat Desa Pandan sorang, maknanye bertiga pompuan satu kereta. Gilir2 la drive dengan mak. Adik2 tinggal dengan Uwan sebab yang sorang tu nak SPM Isnin ni, takutla kang jalan jauh sangat tiba2 balik demam lak, nak peksa besar lak tu kan...



Arini aku jadi driver untuk adik2 aku. Petang tadi bawak je la ke mane diorang nak pegi. Sorang tu nak pegi gunting rambut, pastu sorang lagi rindu nak pegi Watson. Hahaha. Bleh ke rindu ke Watson? Hehe. Tu tempat wajib singgah kalau pegi shopping mane2. Last skali kedai buku. Tu pun tempat wajib adik aku yang last tu lebih2 lagi kalau Popular. Tiap2 kali kalau pegi kedai camtu mesti aku nampak dia beli pemadam, pen n pembaris. Aku pelik dengan adik aku yang sorang ni, tak pandai jaga barang, selalu hilang. Aku dulu time sekolah beli pembaris masa form 2, sampai sekarang pembaris tu ada lagi n aku guna sepanjang kat matrik n UTM. Macam tu jugak pensel mekanikal Pilot. Memang aku sayang sangat, itulah pensel yang aku guna dari dulu sampai sekarang. Korang bayangkan betapa aku sayang sangat2 kat barang2 aku. Kalau hilang memang sedih giler. Itu namanye sentimental value. Lagipun zaman tu aku tau bukan senang nak dapat sesuatu. Adik aku? Aku rasa dia tak penah tau apa itu sentimental value. Semua barang pakai kejap je, bila dah tak suka, tinggal or buang. Susah nak menasihatkan anak bongsu sorang ni. Aku dengan mak aku memang dah boleh target apa dia akan beli kalau kat tempat alat tulis. Tapi hari ni aku bleh terima sebab dia nak exam minggu depan, kalau tidak, memang panas telinga dia dengar aku membebel.



Hari ni kat rumah tak hujan pun tapi aku pegi jalan2 dengan adik aku kat Bahau, memang hujan lebat. Kitorang redah je, ape nak kisah. Asalkan tak basah kuyup naik kereta. Hehe. Balik rumah apa lagi, kenala basuh kereta mak aku tu. Kan esok nak berjalan jauh.. Hurmm.. Tak best sebab adik2 aku takda, aku takde geng! Huhu.




Hurmm.. Terpaksa la tak online untuk beberapa hari. Rasa-rasanye ada ke yang rindu? Hehe.



Thursday, November 08, 2007

lovely quote

“Girls are like apples...the
best ones are at the top of the trees. The boys don't want to reach for
the good ones because they are afraid of falling and getting hurt.
Instead, they just get the rotten apples that are on the ground that
aren't as good, but easy. So the apples at the top think there is
something wrong with them, when, in reality, they are amazing. They
just have to wait for the right boy to come along, the one who's brave
enough to climb all the way to the top of the tree...”



Wednesday, November 07, 2007

lovely quote

“Girls are like apples...the best ones are at the top of the trees. The boys don't want to reach for the good ones because they are afraid of falling and getting hurt. Instead, they just get the rotten apples that are on the ground that aren't as good, but easy. So the apples at the top think there is something wrong with them, when, in reality, they are amazing. They just have to wait for the right boy to come along, the one who's brave enough to climb all the way to the top of the tree...”



Buka2 paper je arini ada citer Dr. Sheikh nak kawin tahun depan. Pergghh, hancur luluh hatiku! Hahaha. Takde la, memang la aku minat kat dia tu kan, kagum dengan pencapaian dia tapi bukan la minat sampai frust dapat tau dia nak kawin. Giler ape. Tu berangan jauh sangat tu. Apesal ramai sebut topik kawin minggu ni? Sume nak kawin dah ke? Huhu.



Oh ye, sekarang ni sensitif btul la dengan ayam. Ni gara2 berdebat pasal ayam n kucing dengan seseorang tu la. Sampai tengok ayam pun aku tak lalu, nak gelak. Hahaha. Ikut dia pegi nursery beli baja taik ayam pun bleh lagi tambah hujah2 kebaikan ayam. Hehe. Sabar je la aku. Tu blom lagi kalau makan ayam, memang takleh citer, kalau tak, tambah lagi hujah. Pasal ayam jugak la minggu lepas aku kena marah dengan mak. Huhu. Ayam nak bertelur rosakkan pokok2 bunga mak aku yang dalam pasu, aku yang kena sebab tak halau ayam tu. Ntah ayam sape la datang bertandang, umah aku mane ada bela ayam langsung. Dah la aku nak halau dia bleh lagi pandai sembunyi sampai aku tak nampak. Nasib baik bleh halau je, kalau dapat tangkap, aku sembelih bagi senyap. Hehe.



Tuesday, November 06, 2007

mengarut jap

Buka2 paper je arini ada citer Dr. Sheikh nak kawin tahun depan. Pergghh, hancur luluh hatiku! Hahaha. Takde la, memang la aku minat kat dia tu kan, kagum dengan pencapaian dia tapi bukan la minat sampai frust dapat tau dia nak kawin. Giler ape. Tu berangan jauh sangat tu. Apesal ramai sebut topik kawin minggu ni? Sume nak kawin dah ke? Huhu.


Oh ye, sekarang ni sensitif btul la dengan ayam. Ni gara2 berdebat pasal ayam n kucing dengan seseorang tu la. Sampai tengok ayam pun aku tak lalu, nak gelak. Hahaha. Ikut dia pegi nursery beli baja taik ayam pun bleh lagi tambah hujah2 kebaikan ayam. Hehe. Sabar je la aku. Tu blom lagi kalau makan ayam, memang takleh citer, kalau tak, tambah lagi hujah. Pasal ayam jugak la minggu lepas aku kena marah dengan mak. Huhu. Ayam nak bertelur rosakkan pokok2 bunga mak aku yang dalam pasu, aku yang kena sebab tak halau ayam tu. Ntah ayam sape la datang bertandang, umah aku mane ada bela ayam langsung. Dah la aku nak halau dia bleh lagi pandai sembunyi sampai aku tak nampak. Nasib baik bleh halau je, kalau dapat tangkap, aku sembelih bagi senyap. Hehe.



teman gosip terer menjejak aku

Kah kah kah.. Tau2 je die aku ke mane yer.. Terkejut aku dpt sms, kantoi. Hahaha.. Takpe2.. Takde rahsia antara kita. Hehe. Ala.. Dah sememangnye kamu tu hebat sejak zaman dahulu kala lagi.. Sejak zaman kamu tidak mengenali siapa itu Hazilah Aini. Hehe. Pandai kan kita menyorok? Hehe.




Ooo.. Ada orang nak nikah yer? Silakan.. Aku? Lambat lagi kot.. Teman gosip aku nampaknye nak tunggu Brad Pitt. Sampai kiamat la kawan ku.. Hehe.



Saturday, November 03, 2007

date

Hari ni kuar berdating lagi. Ke KL jugak. Kali ni tempat sasaran 1 Utama. Makan kat Pandan Leaf Restaurant pastu tengok wayang citer Stardust. Best gak citer ni. Romantik n komedi, sume ada. Lepas tu jalan2 pusing satu 1 Utama and then balik. Hehe. Blom lagi, singgah macam2 tempat sebab dia nak beli baja untuk pokok2 kat rumah baru. Lagipun arini dia dah cakap nak antar aku balik sampai rumah. Aku ni ikut je la, tak turun dari kereta pun. Last2 dia kata ajak singgah rumah mak dia jap, dia nak antar baja n solat dulu. Oh, tidak. Aku segan la. Kang mak dia tanya macam2, apa aku nak jawab? Huhu. Redha je la, masuk rumah mak dia layan macam tetamu datang beraya. Tapi tanya macam2 gak la, tp aku try la jawab. Mak dia pun banyak bercerita, macam2 pasal dia mak dia cerita. Hehe. Pastu dia lak dalam keta duk tanya aku apa mak dia citer. Haha.


Lepas singgah umah mak dia, singgah plak umah baru dia. Letak baja kat pokok yang dia tanam aritu. Pokok pisang n rambutan. Beriyer btul dia tanam. Dengan rumput2 karpet pun letak baja, memang gemuk2 la rumput tu! Lepas tu barula bertolak balik. Itupun dah pukul 5 lebih, tambah2 lak jam sana sini kat area KL tu, pukul 6 baru btul2 kat highway. Sampai umah dekat pukul 8. Aku paksa dia singgah sebab aku dah singgah rumah dia. Hehe. Lagipun bleh tumpang solat Maghrib kat umah aku je. Padan muka dia jugak, kena berborak dengan mak aku plak. Hehe. Tapi tak lama la, dia nak cepat balik KL, nak amik adik dia balik keja pulak.


Kesimpulannya hari ni best sangat2. Sebab banyak habiskan masa dengan dia. Lagipun bukan selalu, lepas ni dia sibuk study untuk exam and tak lama lepas tu berbulan-bulan tak jumpa.


Thursday, November 01, 2007

hebat kwn bergosip aku sorg ni..

Petang2 dah miskol, rupa-rupanye tengah bosan. Nak ajak bergosip ler tu.. Hehe. Pagi ni die nak exam ni.. Katanye dah abis study, malam2 duk karaoke je. Wahhh.. Hebat btul! Aku dulu time2 study tak penahnye abis study sampaila masuk ke dewan. Haha. Hebatnye Ted. Kitorg bergosip tak ingat dunia, sume hal nak citer. Sedap btul melyn Ted, sampaila die tertido. Tengah hari ni bergosip kat YM plak tu.. Agaknye semput orang yg kitorg gosipkan tu kan? Ada aku kesah? Hahaha.



huh!

tengah syok2 chatting mlm td tiba2 aku teringat nak check nombor fon sorg minah ni. aritu tak tgk sgt, trus save je. rupe-rupenye nombor die sblh2 dgn nombor jantan tu. beli nombor sepasang rupenye.. bengang aku! walaupun dah tak kisah psl die, tp aku sakit hati sbb ditipu!






*****************************************************************************************************




Hehe. Family mane plg ramai main frenster ek? Family aku kot, cucu2 Meriam (atau nama femes di kalangan sepupu2 aku--> Uwan Meri). Haha. Mane taknye, sume 5 beradik aku ade frenster. Tambah lagi 3 org sepupu setakat yg aku tau. Paling tak tahan tengok frenster sepupu aku yg jambu giler Emi. Jambu wei.. Ramai peminat kot aku rase bdk sorg ni. Cuba korang tgk. Aku pun minat gak kat die tp sayang la, muda sgt. Haha. Dulu die suka kacau miskol2 aku pastu aku bg no die kat kwn2 aku lak, suh diorg kacau balik. Best ooo.. Hehe. Pastu die tukar no lain, raya baru2 ni start miskol aku blk guna no lain. Bile aku tanye tak ngaku, tanye kat sepupu2 yg lain, mmg btul die. Kena lepuk skali dgn aku, suka sgt sakat aku. Hehe.



Wednesday, October 31, 2007

kisah meninggal dunia

Petang tadi jiran sebelah kanan rumah aku meninggal. Dah lewat petang dah, pukul 6 lebih. Kelam kabut sikit la sebab benda ni terjadi tiba2. Cucu2 dia terjerit-jerit panggil Cikgu Zaini (mak aku ler tu) tapi mak aku takda, pegi kebun kat belakang rumah. Aku tanya budak2 tu apesal nak cari Cikgu Zaini? Diorang cakap mak dah meninggal kat rumah. Aku pelik la, mak dia baru je datang rumah aku semalam, sihat walafiat je, lagipun muda lagi  umur baru 30 kot. Aku pun suruh diorang ikut aku carik mak kat belakang. Terjerit-jerit la aku panggil mak, mak aku lak nun kat hujung kebun. Aku pun cakap la kat mak, "Mak, budak2 ni cakap mak dia dah meninggal'. Mak aku terkejut gak la, tapi mak aku tanya balik kat budak2 tu, "Mak tu Uwan (nenek) kan?". Budak2 tu kata ya. Rupa2nye baru aku tau diorang panggil Uwan (nenek) diorang 'Mak' n mak diorang plak diorang panggi 'Ibu'. Bergegas mak aku pegi tengok. Baru bape orang je yg datang n masing2 tak berani nak sahkan dah meninggal ke blom. Mak aku try check nadi, dah takde tp tangan still panas. Tapi mak aku tengok keadaan, memang dah takda la. Tapi tak berani gak, mana tau kot2 dia pengsan. Mak aku suruh anak dia panggil orang klinik kesihatan, barula diorang sahkan, memang dah meninggal.


Itu citer jiran sebelah kanan, jiran sebelah kiri plak baru je meninggal aritu sebelum puasa. Lagi la kelam kabut time tu. Aku tinggal bertiga dengan adik aku Saza n Kenet. Kenet pegi sekolah. Mak aku pegi kursus 3 hari kat PD. Tengah masak untuk makan tengah hari kat dapur tiba2 kakak nenek yang baru meninggal tu datang rumah aku cakap, "Nenek Esah ko dah takdo laie.. Nenek pun tak perasan, dio duduk yo ateh kusi, bilo panggil2 dah takdo. Nenek sorang yo ni, takdo sapo. Mak ko bilo balik eh? Uwan ko dah balik lom dari kolumpo? (KL)". Aku tak tau nak wat macam mana, dah la nenek tu tinggal berdua je, kesian. Nasib baik Uwan aku dah balik dari KL. Aku call n trus amik Uwan kat umah bawak datang umah aku. Uwan la yang tolong awal2 tu sebelum anak2 nenek tu sampai. Pastu baru aku sms mak, nasib baik mak aku on the way nak balik dah. So sempat la mak aku melawat sebelum kebumi.


Uwan aku cakap, kubur kat sini nak bertiga. Maknanya 3 orang akan meninggal dalam waktu terdekat. Nanti stop lama sikit, pastu bertiga lagi yang meninggal. Kalau ikut ape yang aku alami ni, memang dah cukup 3 orang. Ada sorang lagi minggu lepas. Fuhh.. Gerun gak aku! Tapi aku tak ingat la time arwah abah aku dulu sapa yg lagi 2 orang yang meninggal dekat2 dengan dia. Wallahua'lam.



Monday, October 29, 2007

family day kat Rompin

Assalamualaikum..



Ni br je 4 jam balik dari Summerset Hotel and Villas, Rompin, untuk hari keluarga sekolah mak aku, bekas sekolah rendah aku dulu2, Sek. Keb. Pusat Juasseh. Letih? Blom terasa kot.. Tak letih mana, bukan jauh sangat pun, 2 jam lebih je perjalanan. Sampai rumah pukul 5 petang, tengah2 bawak keluar barang dari beg, nak keluarkan baju kotor ape sume,  datang plak orang beraya. Kelam kabut aku kemas, bawak lari beg (sebab bukak beg kat tengah2 ruang tamu lerr.. hehe..). Buruk tul perangai kan? Hehe.



Bertolak pegi Rompin semalam ramai2, berape buah kereta ntah, aku tak lak kira. Sampai sana tengah hari, terus check in, bilik dah diuruskan. Masuk bilik rehat2 jap,pastu tukar baju keluar la jalan2 sekitar hotel tu, takkan nak duduk kat bilik, tido plak kan? jalan2 la kat laut yang tengah surut, lepak2 tepi kolam tapi blom nak mandi la sebab lepas tu ade aktiviti. Kang kalau mandi awal2, aku basah2 lak join program. Anak2 cikgu lain, selamat.... Hehe. Tak lama lepas kitorang melepak, kolam mandi yang tadi tenang, trus full dengan kanak2 riang. Kolam kanak2 la, kolam dewasa takde orang lg. Macam2 kereneh. Maklumla, yang lain semuanye budak2. Aku dengan adik aku je yg besar. Mak ayah diorang plak melayan kerenah anak masing2. Ada yg nak terjun kolam dewasa la, ter'tenggelam' la sebab gembira sangat main2, berebut kawan pun ada. Mane tak gelak je kitorang ni tengok diorang..



Tengah syok2 tengok gelagat budak2, golongan cikgu2 kena main pentaque (aku tak confirm ejaannye.. lebih kurang la). Konsep lebih kurang cam boling padang la.. Setiap cikgu berpasangan dengan ahli keluarga masing2 la. Suami dengan isteri ke, dengan anak2 ke. Ada gak cikgu yang pinjam anak cikgu lain sebab pasangan sendiri hilang ntah ke mana. aku dengan mak aku la. Kalah kat suku akhir dengan pasangan lelaki.


Dah abis main balik bilik la siap2 sebab malamnye ada jamuan kat dewan. Aku memang nak makan banyak2 la, watpe membazir mak aku dah bayarkan RM 50 sorang untuk makan malam. Lantakla.. Haha. 2 jam aku makan je kejenye.. Hehe. Balik bilik memang sedap tido, kekenyangan macam ular sawa. Tapi sempat lagi sebelum tu jenguk laut jap, air tengah pasang, ombak pun dah ganas. Angan2 nak ikut orang lelaki pegi tangkap ikan, tapi tak jadi, malas. Tido je la.. Lagipun aku dah bajet nak bangun awal, breakfast awal pastu nak mandi-manda sebelum balik.



Arini bangun  pagi, pegi breakfast pukul 7 lebih. Rupa2nye kanak2 riang lagi awal dari aku, Plan sama cam aku la, nak mandi lepas breakfast. Haha. Tapi tak kisah la kan.. Diorang kolam kanak2. Hehe. Hmmm.. Aku sorang je mandi, adik aku malas. Awal2 terasa gak nak mandi laut sekali, tapi tengokkan gaya ombaknye pagi ni, takut jugak aku kalau2 kena bawak kat ombak sampai Sabah Sarawak. Hehe. Terus tak jadi! Keras rambut2 aku kena klorin, berendam dalam kolam.



Tengah hari check out pastu pegi carik jeti Kuala Rompin. Saje2 la tengok2, ada cikgu2 yang nak borong ikan. Aku dengan family aku tengok2 keadaan jeti je, bukan selalu dapt tengok pun kan.. Lepas pada tu makan tengah hari kat Leban Condong and balik. Ada la singgah Muadzam Shah jap..



Keseluruhannya, hari keluarga kali ni best sangat sebab aku dapat kenal kawan2 mak aku n anak2 diorang. segelintir cikgu2 tu penah mengajar aku gak dulu. Ada antara anak2 diorang yang aku baru jumpe kali ni, penah aku buli masa sekolah rendah (aku pengawas, darjah 6 lak tu.. diorang time tu darjah 1 or tadika je baru.. haha). Walaupun cikgu2 yang lain anak2 diorang kecik2 lagi, tapi seronok la dengan pelbagai ragam. Agaknya aku kecik2 dulu camtu gak. Hehe. Dulu2 mak aku selalu bawak kitorang adik beradik ikut die pegi iring rombongan sekolah. Bayangkan la.. Haha.



Saturday, October 27, 2007

pasal sakit kaki aritu

Aku ada bgtau aritu aku sakit2 kaki kan.. Tapi citer disebaliknya aku blom citer. Hehe. Aku jatuh? Takkk.. Hmmm.. Aku blom rasa nak citer pun, tunggu la lama2 nanti eh.. Hehe.



Oh ye, esok aku nak ke Rompin. Bercuti lerr n nak makan banyak2.. Haha. Nantila, kalau ade gambar best2 aku letak kat sini. Bye..



Friday, October 26, 2007

kucing dengki!

Img_2082_4



Img_2079




Inilah Amau, kucing kesayangan dalam rumah ni. Sekarang dia punya tabiat suka kacau aku nak mengadap komputer. Tau2 je aku tengah syok2 duduk depan komputer dia datang gesel2 mintak aku bagi makan. Kalau malas nak layan dia mengganas gigit2 aku, tak pun pijak2 keyboard. Kang mula la monitor ni kuar macam2 benda. Nak tak nak bagi je la makan banyak2. Kalau dia dah makan banyak dia takan tunjuk muka punya la, dia akan tido atas siling rumah. Hehe. Teruk punye tabiat kucing. Tapi best kan ada kucing? Boleh buat manja2, peluk2, bawak tido, dukung2. Ada seorang hamba Allah ni bertekak dengan aku suruh aku bela ayam. Dia kate ayam banyak kegunaan. Watpe nak bela ayam, bukan leh buat manja2 n bwk tido. Hahaha. Ayam dah la tak mandi. Hehe. Mampos aku kalau dia baca ni. Hehe.



Thursday, October 25, 2007

kucing dengki!

Img_2082_4

Img_2079

Inilah Amau, kucing kesayangan dalam rumah ni. Sekarang dia punya tabiat suka kacau aku nak mengadap komputer. Tau2 je aku tengah syok2 duduk depan komputer dia datang gesel2 mintak aku bagi makan. Kalau malas nak layan dia mengganas gigit2 aku, tak pun pijak2 keyboard. Kang mula la monitor ni kuar macam2 benda. Nak tak nak bagi je la makan banyak2. Kalau dia dah makan banyak dia takan tunjuk muka punya la, dia akan tido atas siling rumah. Hehe. Teruk punye tabiat kucing. Tapi best kan ada kucing? Boleh buat manja2, peluk2, bawak tido, dukung2. Ada seorang hamba Allah ni bertekak dengan aku suruh aku bela ayam. Dia kate ayam banyak kegunaan. Watpe nak bela ayam, bukan leh buat manja2 n bwk tido. Hahaha. Ayam dah la tak mandi. Hehe. Mampos aku kalau dia baca ni. Hehe.



Wednesday, October 24, 2007

sesuatu yg tak disangka!

aku pnh mengenali slh seorg manusia plg teruk. huh!





----------> aku juga ada seorang kawan utk bergosip tentangnye spjg hari. hahaha. kawan tu dulu seorang yg aku paling benci, skrg ni dah mintak maaf byk2 dah.. :)



Tuesday, October 23, 2007

bad person in the world!

aku pnh mengenali slh seorg manusia plg teruk. huh!



----------> aku juga ada seorang kawan utk bergosip tentangnye spjg hari. hahaha. kawan tu dulu seorang yg aku paling benci, skrg ni dah mintak maaf byk2 dah.. :)



sape Sheikh Muszaphar?

Mmg la dia angkasawan pertama kan.. Sume org tau. Sape yg tak tau tu mmg duduk bwh tepurung la kot.. Dia seorang anak Negeri 9. Berasal dr keluarga yg ternama kat Seremban. Mak bapak dia dua2 keturunan Sheikh. Yg paling penting, mak dia tu keturunan Sheikh Ahmad Said (btul ke ek eja? tak pasti la..) seorang orang kuat agama la. Kalau sape2 org Seremban rasenye familliar kot dgn nama tu. Ada sekolah kat sini yg nama Sekolah Menengah Agama Sheikh Ahmad Said. Makam Sheikh Ahmad Said tu pun kat sekitar2 Seremban gak. Mmg golongan ternama la.. Dah mmg dr keturunan dia  dulu2 pun camtu. So tak heran Sheikh Muszaphar pun telah jd golongan ternama cam skrg ni.



Saturday, October 20, 2007

date

Pagi2 lepas seawal pukul 7.00 pagi aku berlepas ke KL untuk date dengan seseorang. Yup, dah janji nak jumpa lepas raya sebab ketika berjumpa di bulan puasa, aku telah pengsan keletihan bila pulang ke rumah. Hehe. Jumpa di KL Sentral kemudian ke KLCC menonton wayang dan makan2. Kemudian ke Convention Centre untuk AIME (Asian International Motor Exhibition). Pastu ke Aquaria KLCC pulak. Best sangat jalan2 hari ni. Thanks for everything! And aku balik sampai rumah dah malam, dia risau betul. Tak nak dikatakan bawak anak dara orang sampai balik lewat malam. Dengan itu aku tau dia seorang yang baik.


Monday, October 01, 2007

1 step further


Yup, i'm taking 1 step further after over 2 weeks
chatting on YM and talking on the phone.
He calls me almost everyday and it last about 1-2 hours.
From his voice, i know i want to know him more.
Yesterday, i met him face to face.
He came to Seremban and we met there.
Watching movie, and talk a lot.
No eating because it is a fasting month.
All i can say, he's really a nice guy.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...