Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, March 28, 2010

aku juga banyak pengalaman tengok bola kat kedai mamak

Sepupu-sepupu yang lelaki bercakap pasal bola. Kawan-kawan lelaki di universiti dulu pun bercakap pasal bola. Kawan-kawan di facebook pun cerita bola juga. Semuanya bola. Gaduh pun pasal bola. Aku? Aku dah tak amik tau pasal bola. Era itu sudah berlalu. Aku dapat tunang yang langsung tak berminat dengan bola.

Sungguh berbeza pada zaman aku di UTM Skudai dulu. Dahulu aku suka ikut member-member lelaki keluar menonton bola di skrin besar di kedai-kedai mamak sekitar Taman Universiti, Skudai. Masalahnya bukan tengok di siang hari ok? Ada ke EPL siang hari? Hehe. Biasanya aku keluar pukul 2 pagi. Kawan-kawan yang perempuan dah nyenyak tidur, tapi aku ni setia menemani member. Hahaha.

Kat UTM dulu, kawan-kawan perempuan yang aku betul2 rapat ialah Kak Emi, Fizah dan Liyana. Yang lain tu, kami ni suka berkawan dan lebih rapat dengan lelaki. Masalahnya kawan-kawan lelaki tu bukannya dari course kami sendiri. Sangat berbeza fakulti kami ni. Biasanya budak2 engineering, tak pun Science Comp. Ntahla, bagi aku, orang lelaki ni sempoi. Tak berkira. Tak mudah amik hati. Berfikian terbuka, open dalam semua benda. Kalau bergurau pun memang sangat kasar. Itu yang aku suka. Kalau perempuan, hati sangat lembut, susah skit nak jaga.

So, disebabkan ramai kawan2 lelaki, makan malam aku pun bersama dengan mereka ni la. Kadang2 tu aku dengan Fizah je perempuan, yang lain semua lelaki. Seronok ok? Hehe. Aku rindu zaman itu. Disebabkan orang lelaki minat bola, aku yang tak minat ni pun sentiasa update dengan bola sebab mendengar cerita dari diorang ni. Aku jugak la menjadi mangsa untuk menemani mereka menonton bola pagi2 buta. Biasanya waktu makan malam diorang ni dah inform aku yang pagi nanti ada bola. Nanti pukul 2 pagi camtu diorag sms aku mintak aku tunggu diorang amik kat blok kolej kediaman. Biasanya aku sorang je perempuan yang ikut, Fizah tak minat. Then apabila diorang sampai, kami pun pergi naik kereta diorang. Bila lalu kat pak guard, cakap je keluar tengok bola. Biasanya kami tengok kat Restoran Aliff sambil2 pekena teh tarik n roti canai. Penah sekali aku ikut diorg ni tengok bola, aku satu-satunya perempuan kat situ. Segan giler time tu. Restoran Aliff tu biasanya penuh dengan student UTM lelaki kalau ada match EPL. Kalau ada perempuan pun yang menemani pakwe diorang je.. Yang aku ni bukan teman pakwe ye, semua tu kawan-kawan rapat aku. Teman makan dan melepak. Nasib baik kawan-kawan aku tu pandai cover aku, tak bagi kena kacau. Huhuhu.  Ada sebab budak lelaki suka ajak aku tengok bola. Diorang cakap aku ni suka menjawab kalau diorang cerita bola, so biler tengok bola tu, kami ni boleh bertikam lidah. Memang la aku suka melawan, diorang selalu mengutuk orang yang aku minat. Aku ni memang minat yang muka hensem dan cute je. Macam Cristiano Ronaldo tu la.. Kalau tengok Arsenal, ada gak budak cute, Van Persie. Hehe. Memang tiap2 team aku cari yg menarik je atas padang tu. Kahkahkah... Orang lelaki lak tengok bola mesti nak mengutuk, sakit telinga aku. Tapi layankan aje.. Bila gol lagi la bingit telinga ni. Alah bisa, tegal biasa. Bila dah hari-hari ikut, dah paham sangat dah perangai peminat bola... Then abis bola biasanya nak dekat Subuh, selamba jugak la lalu kat pintu gerbang UTM tu nak balik kolej. Kadang-kadang pak guard tahan kitorang yang suka keluar malam ni. Kalau kena tahan, kena la stop dulu scan barcode matric card, maka masuklah dalam sistem UTM muka-muka yang balik lewat. Haahahaha... Tapi kalau nasib baik pak guard tanya, jawab je la baru balik tengok bola. Hehe.

Aku rindu masa dahulu. Zaman menjadi student kat UTM memang tersangatlah seronok. Part yang best sebab tiap2 hari kuar merayap. Hampir setiap malam melepak di Danga Bay. Kemudian meronda seluruh JB sampai ke Stulang. Tapi satu je tempat tak penah sampai waktu tu, Singapore. Pasport takde maa time tu. Kalau ada pasport la, aku rase mau abis duit biasiswa aku untuk berjalan sahaja. Hahaha. Tu belum lagi aku bukak cerita ketagihan main bowling setiap malam waktu tu.. Dengan geng-geng ADAM juga...

Ini cerita aku. Jangan pelik kalau aku senang rapat dengan lelaki. Sejak tahun 2002 sampai sekarang pun aku masih ada seorang teman rapat lelaki di sms. Bukan tunang tersayang, tunang aku ni aku kenal tahun 2007.

Oklah, takde elektrik plak ni... Gelap gelita. Mau mandi. Hujan plak lebat di luar sana, nasib baik...

Friday, March 26, 2010

seribu keinsafan

Semenjak aku mengajar kat Sarawak ni, banyak susah perit hidup yang telah aku lihat. Aku bukan mengajar di bandar Sibu yang sememangnya dikuasai oleh golongan Cina, mereka memang kaya raya, rumah banglo macam istana besar tak hengat.. Tetapi aku mengajar di luar bandar Sibu di mana semua anak murid adalah berbangsa Iban dan beragama Kristian. Mereka tinggal di rumah panjang. Hidup sederhana cukup makan dan pakai. Tapi ramai juga yang dihimpit kemiskinan. Rumah mereka dengan sekolah kadang-kadang tu taklah jauh, tapi sebab mereka ni tak ada kenderaan nak berulang-alik tiap-tiap hari, mungkin juga tidak mampu bayar tambang van maka anak-anak akan dihantar tinggal di asrama. Hanya pulang ke rumah pada hujung minggu.

Cuba kita bayangkan adik-adik kita ataupun anak saudara kita sendiri seawal umur 7 tahun dah berdikari tinggal di asrama, basuh baju sendiri dan menguruskan diri dengan sendiri. Mungkin kita di Semenanjung tiada yang mengalami nasib begini. Kalau ada pun tak setabah mereka. Masa kecik dulu mungkin mak yang siapkan kita sebelum ke sekolah. Sikatkan rambut, isikan air dalam botol air, abah pula akan menghantar ke sekolah, ambil bila pulang dari sekolah dan sebagainya. Sebelum pergi sekolah kita dah dibekalkan dengan bekalan makanan ataupun duit belanja. Berlainan dengan anak-anak luar bandar di Sarawak ni. Mereka tidak dibekalkan duit belanja. Mereka makan di dewan makan sekolah hasil daripada duit bantuan kerajaan.

Semua ini membawa keinsafan kepada diri aku sendiri. Ditambah pula dengan cerita Cikgu Lazarus (GPK1) beberapa hari lepas tentang seorang murid kami yang memakai kasut sekolah yang tapaknya sudah hampir tercabut. Baru aku tau kisahnya yang ditinggalkan oleh bapa. Kemudian ibu pula berkahwin lain dan membiarkannya tinggal bersama saudara-mara tanpa bantuan nafkah sedikit pun. Patutlah bila aku mengajar Pendidikan Moral bertajuk Keluarga Bahagia, dia kelihatan seperti kesedihan. Kemudian Cikgu Lazarus juga menceritakan kesusahan hidupnya semasa kecil.

Cikgu Lazarus (CL) : Saya dulu pun miskin Ha. Lebih miskin daripada budak-budak sekolah ni. Tapi saya tak pernah takda pensil dan buku semasa di dalam kelas.

Aku                         : Cikgu ada duit beli tu semua? Mana cikgu dapat?

CL                          : Saya besyukur saya ni murid yang pandai semasa sekolah. Tiap-tiap tahun dapat hadiah. Jadi memang saya tak pernah beli buku dgn pensil itu semua. Saya gunakan saja hadiah yang saya dapat. Nak beli gula-gula pun saya tak mampu Ha. Kalau teringin nak makan gula-gula saya terpaksa kutip botol dulu. Dah dapat 4 biji botol, saya jual, baru dapat 4 sen. Dapatlah beli gula-gula 4 biji.

Aku                         : Ohhh... (insaf... insaf..)

Sedih pun ada bila dengar cerita Cikgu Lazarus. Mulalah aku terfikir tentang tentang betapa bertuahnya aku.


Aku sedih tengok orang lain susah. Aku tak pernah hidup susah macam mereka. Alhamdulillah.. Aku bersyukur dapat kasih sayang dan belaian yang sewajarnya ketika di zaman kanak-kanak. Aku bersyukur walaupun aku anak sulung, aku tak perlu korbankan hidup aku untuk bantu adik-adik aku yang lain. Aku bersyukur dilahirkan dalam keluarga yang sangat pentingkan pendidikan dan ilmu. Aku bersyukur dilahirkan sebagai anak mak dan arwah abah di mana kedua-duanya adalah guru.

Walaupun arwah abah aku pergi ketika itu umur aku baru nak mencecah 19 tahun, sedang belajar di matrikulasi pada masa tu. Masa tu hampir nak menduduki peperiksaan akhir plak tu, dah la amik subjek susah Fizik, Kimia n Biologi tapi aku masih mampu dapat keputusan yang bagus. Lepas tu dapat plak masuk ke UTM Skudai. Sama dengan adik aku yang lelaki, cuma lain fakulti. Aku di Fakulti Sains, manakala dia di Fakulti Kejuruteraan Elektrik, degree in electric n electrical engineering. Aku bersyukur aku tak perlu meminjam dengan PTPTN (kawan2 aku yg amik ni panggil PTPtipu... hahahaha..). Result matrikulasi melayakkan aku mendapat tajaan biasiswa dari JPA. Begitu juga adik aku yang lelaki. Result SPM die hebat, sebab tu dapat masuk U awal, lepas SPM (ekspress MARA). Dia pulak dapat tajaan MARA. Jadi kami tak berhutang dengan mana-mana agensi. Sekarang ni adik yang lelaki ni sedang sambung master di USM Penang dalam bidang elektronik juga, aku pun tak ingat dah nama course tu, complicated gila. Biarkan lah, dia memang minat dalam bidang reka cipta cip ni. Kalau dia tunjuk kat aku litar cip tu, aku memang pening la.

Begitu juga dengan adik aku yang ketiga, Syaza. Result SPM pun power gak.. Masuk matrikulasi sebulan je pastu dapat tawaran tajaan Kementerian Pelajaran untuk program Penghantaran Pelajar Cemerlang ke universiti terkemuka di UK. Balik-balik memang jadi guru la sebab tajaan KPM. Sapa taknak belajar di UK kan? So dia buat A-Level di INTEC Uitm selama 2 tahun, then buat degree Biologi di Universiti of Leeds, UK selama 3 tahun. Dapatlah aku, mak dan adik melancong ke sana selama 2 minggu tahun lepas. Sekarang ni dia sedang praktikum di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Setar, Kedah. Bakal posting bulan Ogos ni kot.. Yang jeles sangat tu, dia dah jelajah seluruh Eropah. Huhu.

Then adik aku yang keempat plak, Hajar Izzati. Result SPM bagus gak. Sekarang ni kat Uitm Shah Alam dah nak abis Tahun 2. Dia ambil Sains Komputer. Dia ni sorang la berhutang dengan kerajaan Negeri Sembilan sebab ambil pinjaman Yayasan Negeri Sembilan (takda interest). Kihkihkih.. Yang aku tabik sangat kat adik aku ni, tahun lepas lecturer dia suruh masuk pertandingan menulis esei berkenaan Program Komputer Untuk Menyelesaikan Masalah Sosial di Kalangan Remaja. Esei in English la sebab itu pertandingan worldwide. Habislah dengan aku, abg n kakak dia yang sorang tu kena menyumbang idea untuk esei. Akhirnya bulan Oktober tahun lepas dia bagitau aku yang dia menang bagi ketegori perempuan dalam Malaysia. Kategori lelaki pula dimenangi oleh seorang budak Cina dari MMU. Hanya dua pemenang sahaja yang terpilih mewakili setiap negara. Hadiahnya? Seminggu ke Geneva, Switzerland untuk menghadiri ITU Telecom World 2009. Flight, makan dan tempat tinggal semua ditanggung! Sapa nak bagi weiii? Seminggu dia di sana, aku kirim t-shirt swiss je dan balik tu aku hanya dapat tengok gambar2 dan mendengar cerita tentang pertemuan dia dengan pakar-pakar bidang komputer dan IT seluruh dunia. Pengalaman yang tidak dapat dijual beli.

Adik aku yang terakhir pulak, bakal jururawat. Yang seorang ni lain skit la sebab anak bongsu. Hehe. Sekarang dia sedang mengikuti Diploma Kejururawatan di Kolej Jururawat, Melaka. Ada jugalah nanti orang yang dapat menjaga aku ketika sakit. Kenapa pilih jururawat? Sebab pekerjaan dah terjamin lepas habis belajar nanti, dan semasa belajar pun dah dibayar gaji. So takyah pening-pening nak cari kerja lepas ni. Confirm dah kerja kerajaan. Tidak berhutang, tu yang paling penting.

Kesimpulannya, hidup kami hampir sempurna. Aku bersyukur tidak hidup melarat. Aku bersyukur diberi peluang melihat tempat orang yang membawa seribu keinsafan kepada diriku akhirnya. Pengalaman itu mematangkan kita. Tanpa seorang lelaki bernama BAPA tidak pernah mematahkan semangat kami adik-beradik. Malahan kami lebih bersungguh-sungguh kerana terhutang budi dengan mak yang merupakan satu-satunya tempat kami bergantung. Kami nak gembirakan mak. Kami tak mahu menyusahkan dia. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan kami sekeluarga.

Sunday, March 21, 2010

The End of The Week

Cuti aku kali ni tersangatlah full. Hampir setiap hari ada je benda nak kena buat dan aku sendiri tak lekat kat rumah. Nak kahwin punya pasal macam inilah jadinya. Terkejar sana sini, banyak guna otak berfikir, banyak guna tenaga dan paling tak tahan, BANYAK GUNA DUIT!

Turun je kapal terbang Jumaat lepas terus survey butik pengantin.Tapi alhamdulillah, pada petang Sabtu, aku berjaya mendapatkan khidmat Abg Din yg disyorkan oleh Mak Uda aku sendiri. Abg Din ni dah banyak berkhidmat dengan anak-anak saudara dan rakan-rakan makcik aku tu. Dia pun selalu jugak makeupkan personaliti TV3. So, aku rasa dia memang orang yang boleh dipercayai. Disebabkan makcik aku tu kawan baik dengan Abg Din ni, (diorg penah kerja di bank yang sama), so Abg Din cuba la buat yang terbaik untuk aku. Tarikh majlis aku tu pun sebenarnya Abg Din dah ada pelanggan lain, tapi Abg Din bagi tu kat member dia. Untuk aku, dia nak buatkan baju yang baru. Yang belum dipakai oleh orang lain, aku yang rasmikan. Kalau orang lain memang dia caj la sebab kena buat/jahit baju yang lain. Untuk aku dia kira harga biasa. Lagipun aku ambil khidmat dia untuk 3 majlis (nikah, bersanding dan majlis di rumah lelaki). Pelamin dan menghias bilik tidur pun aku serah kat dia. Malas aku nak pening-pening, dah la aku ni tak kreatif.

Untuk katering, Abg Din jugak syorkan Mirazy Catering. First impression sangat bagus. Mak aku call nak tanya berkenaan pakej catering dan lauk-pauk, terus je Big Boss diorg Dato' Mizi cakap nak datang bincang kat rumah petang tu jugak. Kami ni tunggu punya tunggu, akhirnya memang betul dia sampai kat rumah aku ni dengan orang2 kuat dia 3 orang plus isteri n cucu dia yang masih baby. Bayangkan la buat keputusan terus nak datang dari Batu Caves sana. Bincang punya bincang, kami pun setuju ambil pakej RM12 seorang tu. Dah tambah itu ini lebih skit je la.. Okla tu, nak banding katering tempat aku ni, RM16 seorang. Kalau 1000 tetamu tak ke RM16000 untuk makan? Beribu aku boleh jimat tu.. So, catering hari persandingan dah settle. Just hari nikah tu je belum, tapi memang nak amik katering jugakla.. Tak settle lagi menu apa nak jamu waktu petang tu nanti.

Bab2 kekemasan rumah takyah cakapla... Banyak nak kena buat ni. Nak repair dinding rumah, dinding bilik aku, pastu nak cat semua. Duit ohhhh duit... Untuk itu, 3 hari jugak la menyimpan barang2 masuk kotak and alihkan perabot2. Itupun yang terlalu berat tu tak dapat nak angkat. Huhu.

Ok, tu hal kahwin. Ada lagi satu yang makan duit jugak. Beli kereta. Tengah sibuk nak kahwin ni la aku nak beli kereta yer? Hahaha.. Nak buat macam mana, keperluan masa kini dan masa depan jugak kan... Sehari guna untuk survey and test drive. Esoknya terus aku datang tempah. Hehe. Cepat betul buat keputusan. Sebenarnya malas nak pikir lama-lama nanti makin bertambah serabut. Bayar duit tempah je memang la tak terasa sangat. Lepas ni keta sampai, "Hah, amik kau!!!!". Nampak gaya duit gaji akan berkurangan dengan banyak. Kalau sebelum ni aku dapat simpan 2K, lepas ni 1K lebih skit je la... Sedih2.... Tapi aku ni kan taat dan mendengar kata, orang mintak tolong so aku pun tersangatlah murah hati menolong. Hehe.. Dahla, perit je citer pasal duit ni. Aku nak kurangkan shopping. Aku akan simpan semua keinginan shopping aku untuk beli kat barang2 hantaran nanti.

Cukuplah tu imbasan perkara-perkara penting sepanjang seminggu bercuti ni. Petang nanti akan terbang ke Sibu semula. Sambung lagi memberi ilmu kepada anak-anak bangsa yang sangat suka pada cikgu diorg ni. Aku sangat diminati di sekolah itu ok.. Hehe. Satu perbezaan yang amat besar antara murid-murid di Semenanjung dan Sarawak, rasa hormat mereka terhadap guru.

Dahla. Aku mau tido. April Fool nanti aku nak isi borang tukar main2. Lokasi pertukaran? RAHSIA....

Thursday, March 18, 2010

check list!!!!!

Sebagai permulaan, inilah perkara-perkara yang dapat aku fikirkan buat masa ni. Banyak!!!!! Bila dah buat check list ni lagi bertambah gerun pulak. Ya Allah, permudahkanlah segalanya....


HANTARAN DIA


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Cukupla banyak tu kan? Nanti banyak pulak nak guna duit. Bulan Ogos baru nak shopping ok tak?

HANTARAN AKU

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Yang ni pun shopping bulan Ogos nanti je la... Kumpul duit lagi...

URUSAN PERNIKAHAN

1. Kursus Kahwin - untuk aku, dah booked 12 & 13 Jun cuti sekolah nanti. Yang lelaki aku taktau la dia nak amik lagi sekali ke tidak. Dia balik nanti pandai2 la..
2. Ujian HIV - belum.
3. Ambil Borang - belum.
4. Lengkap Borang (L) - belum.
5. Lengkap Borang (P) - belum.
6. Hantar - belum.



BATAL AIR SEMBAHYANG

1. Cincin je kot...



MAJLIS

1. Katil++ - belum! Selagi bilik belum cat tak dapat nak beli katil.
2. Kad Kahwin  - rasanya awal lagi ni...
3. Andaman - dah booked Abg Din untuk 3 majlis (nikah, kenduri belah perempuan, kenduri belah lelaki).
                    - dah bayar deposit.
4. Photography - maybe ambil sekali pakej dgn andaman, tak confirm lagi.. Kalau sekali dengan andaman, tambah RM2000 lagi.
5. P.A System - Mak nak amik sekali dengan kumpulan Cak Lempong. Semuanya termasuk sekali dengan muzik Cak Lempong, penyanyi, juruacara, silat dsb. Ramai taknak ada karaoke or nyanyi2, bingit telinga.
6. Catering - tengah survey lagi ni.. Pening dengan harga yg mahal.
7. Pakaian
- family - pikir2 dulu.. tengok kalau ada bajet lebih.
- pengapit - pikir2 dulu...
8. Rumah
- Belum kemas. Belum cat. Belum segalanya, serabut..
- CAT - minggu depan akan bermula proses membaiki rumah dan cat (dalam umah+bilik pengantin+luar rumah skit)
- LANGSIR BILIK PENGANTIN - lepas cat baru settlekan. Harap2 cuti bulan 6 nanti boleh settle.
- HIASAN - lepas kemas semua.



9. Doorgift + Etc

- bunga telur + telur - untuk bunga pahar. Masih survey..
- doorgift lain2? Hmmm.. Masih dalam proses berfikir. Nak bagi ape ek?



LAIN-LAIN

1. Penanda Arah - kemudian.
2. Guest List ~in progress~ Mak punya tetamu je dah 800 orang. Huhuhu... Belum aku punya lagi..
3. Banner & Bunting - kemudian jugak..
4. Bunga Manggar - Mintak tolong family2 buat kot nanti..
6. Pewangi bilik pengantin - Huh! Lain kali aku pikir la..
7. Kompang - tak payah dah ni.. Kalau Cak Lempong tu ada,t ak perlu kompang dah.

Ada apa lagi yang aku tak terfikir ek? Pening dah ni.... Sila komen or bagi cadangan yer... Thank you...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...