Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 29, 2011

leceh btul la...

Susah bila tinggal kat banyak tempat ni. Juasseh, Puchong dan Sibu. 3 tempat. Leceh!!! Tadi nak kuar, handbag yang nak dipakai takde kat sini, tapi di Puchong. Baju dan sandal pun sama. Terpaksa pakai apa yang ada. Tapi bila tinggal kat Puchong, barang yang kita nak guna plak ada kat kampung. Macam tu jugak bila balik ke Sibu, ada je yang lupa nak bawak skali. Bila nak pakai je, baru perasan yang barang tu tertinggal kat kampung ataupun umah kat Puchong. Kalau macam ni la gayanya, lepas ni kena beli 3 set la barang2. Baju, tudung, kasut/sandal, jeans, handbag dan sebagainya. 1 letak kat kampung, 1 letak kat umah Puchong dan 1 lagi bawak ke Sibu. Baru puas hati kot.. Hahahaha.. Kopaklah duit aku!!!

Friday, January 28, 2011

rumah yang selesa itu penting

Kenapa aku tiba-tiba nak bercerita mengenai rumah plak arini? Memandangkan mood nak balik kampung sekarang ni, aku terpikir apa yang membuatkan aku sering terpanggil untuk balik ke kampung walaupun kadang2 aku dah tinggal kat tempat yang seronok dan bebas daripada dikongkong oleh sape2? Yup, betul. Aku suka balik rumah mak aku di Juasseh. Kat mana2 pun aku penah tinggal, sama ada di Melaka, JB, Seremban, Sibu Sarawak ataupun yang paling terbaru, Puchong, Juasseh tetap memanggil-manggil aku untuk balik. Padahal boleh je aku enjoy sakan kat mana2, pergi bercuti ke, bukan ke lebih seronok? Tapi bukan camtu, rumah tu macam ada feel yang sangat menenangkan aku.

Bagi aku, rumah mak aku tu adalah tempat yang paling selesa. Selesa kat sini bukan bermaksud rumah tu besar dan serba lengkap tapi suasana kat rumah tu yang penting. Aku percaya, keruntuhan moral anak2 zaman sekarang semuanya bermula di rumah. Suasana di rumah dan keadaan kat rumah yang tak selesa biasanya akan membuatkan anak2 lebih suka menghabiskan masa di luar bersama kawan2. Bila terlalu banyak masa dihabiskan bersama kawan2 tanpa kawalan, mulalah anak2 lakukan perkara yang  di luar dugaan mak bapak.

Macam mana rumah yang selesa? Bagi aku, apa yang mak aku wujudkan kat rumah tu memang terbaik. Keadaan ruang yang selesa, masing2 ada ruang privasi sendiri dan ruang berkumpul untuk lepak sama2. Bilik kami tu bebas kami nak buat dan hias macam mane pun. Mak aku tak kisah.. Sebab tu dulu aku gantung je poster Cristiano Ronaldo besar gedabak kat bilik. Hehe. Majalah2 takyah cakaplah banyaknyer, termasuk kaset2 dan CD. Bilik aku, aku punye suka la nak letak apa. Bilik adik2 aku lantak diorang ler.. Tapi selalu jugak pegi lepak2 kat bilik diorang.

Selain tu, bilangan meja dan kerusi makan mesti cukup dengan bilangan ahli keluarga supaya kita dapat makan bersama-sama, tidak terasing. Waktu makan tu masa berkualiti untuk berbual dengan ahli keluarga, jadi amalkan makan sama-sama. Kami adik-beradik bila makan sama-sama memang kecoh jadinyer. Dulu2 arwah abah memang beli meja makan bulat dan kerusi yang cukup untuk kami semua. Even kami ada tempat tetap bila duduk makan sama-sama. Waktu makan tu la macam2 perangai boleh kita nampak.

Hiburan kat rumah pun penting, mak bapak kalau nak elakkan anak2 melepak kat luar, wujudkan apa saja hiburan di luar rumah tu di rumah anda, yang bersesuaian ler... Rumah aku takde karaoke pun, takde home theater dan takde jugak Astro tapi yang sangat penting dalam famili kami adalah liputan internet wireless yang laju. Ada internet, benda lain dah tak perlu bagi kami adik-beradik. Jimat bil. Dan jugak PS3 bagi adik2 aku yang lain, cuma aku sorang je buta PS3 dalam rumah tu. Huhu. Bagus jugak PS3 ni aku tengok bila main berdua, merapatkan hubungan antara ahli keluarga.

Perkara lain yang paling bagi aku ialah mak bapak itu sendiri, berusahalah untuk wujudkan suasana ceria dan hubungan yang selesa antara anak2. Janganlah mengongkong anak sehingga melampau sangat sampaikan anak2 rasa tak selesa tinggal di rumah. Anak2 nak bergembira dengan kawan2 sekejap itu boleh, pesan kat diorang jaga diri baik2 je cukuplah, tak perlu nak call/sms banyak kali panggil balik ataupun membebel jika anak2 tu dah cukup dewasa. Mak tak halang kami keluar jumpa kawan2 even balik lewat2 pun, tapi mestilah dia kenal dengan kawan kita tu. Bila anak2 dah ada di rumah, mak bapak jangan membebel secara berlebihan sehinggakan anak2 sakit telinga. Jangan terlalu bersoal jawab dengan anak2 secara kasar dan marah2. Komunikasi secara berhemah la skit kalau nak tegur anak2 pun...

Sentiasalah bergurau senda bila bersama ahli keluarga, bila gembira, hati semua pun senang. Mak aku bukan jenis suka membebel tapi bila tegur tu memang tegas la, maklumlah cikgu.. Tapi sejak masing2 dah dewasa ni, mak lebih macam kawan kami sebenarnya, takda marah2 dah... Selesa sangat nak borak apa2 pun. Aku suka borak2 dengan mak aku, lebih2 lagi hal2 sekolah sebab kami bekerja dalam bidang yang sama, dapat berkongsi pengalaman dan pengetahuan. Kadang2 balik rumah memang borak dgn mak je kat dapur, terlalu banyak benda nak cerita dengan mak.

Apa yang aku cerita kat sini bukan saja terpakai kat rumah mak aku je, tapi jugak di rumah Uwan (nenek) aku. Aku pun selesa dengan suasana kat rumah Uwan termasuklah dengan Uwan aku sendiri. Banyak kasih sayang kat situ yang membuatkan anak2 dan cucu2 suka balik kampung walaupun cuti cuma 2 hari. Aku tengok sekarang ni, husband aku pun sangat selesa dengan Uwan aku. Bila balik kampung je, dia selalu belikan Uwan aku breakfast dan hantar sendiri ke rumah Uwan, kemudian borak2 dengan Uwan, aku tak ikut pun.. Syukurlah, lepas ni bolehlah kami balik ke Juasseh je lepas ni.. Hehe.

Sunday, January 23, 2011

bila rindu

Tiba2 terasa sangat rindu. Terus bukak gambar2 dan video sewaktu nikah kawin aritu. Tengok semula satu persatu. Huhuhu..



Saturday, January 22, 2011

pasal kereta lagi

Ada cikgu kat sekolah tengah bersedih sebab teringatkan kereta lama dia, kancil yang telah dijual untuk membeli Alza. Sape tak sedih, kereta yang telah lama berjasa, si suami tetap nak jual jugak, so sekarang dia nak beli semula kereta dia tu. Macam2...

Kat sekolah aku tahun lepas, 5 orang tukar kereta baru. Sorang tukar dari kancil ke Exora, sorang dari Kenari ke Persona, sorang dari Hyundai Matrix ke Toyota Hilux dan aku berdua dengan cikgu kat atas tadi beli Alza. Teringat plak macam mana aku pegi kedai Perodua masa nak beli NCJ 7909 aku tu. Hehe.Ni yang nak tulis ni. Nanti mugkin dah hilang ingatan, so kat sinilah ibarat diari aku.

Ianya bermula pada cuti sekolah bulan 3 di mana aku buat keputusan nak beli kereta, sebab bila difikirkan, tahun 2010 memang sangat sibuk dan memerlukan sebuah kereta untuk segala urusan. Tak larat dah nak pakai kancil mak tu lagipun adik nak guna pegi sekolah. So, setelah fikir dan berbincang baik buruk dengan tunang (dah jadi suami pun..), pada suatu pagi aku cakap dengan mak aku. "Mak, akak nak beli kereta. Jom kita pegi Perodua." Mestila kena angkut mak aku skali sebab dia berpengalaman dalam hal ni. Adik aku si Saza pun ikut tapi menghasut aku pegi Honda angkut Honda City. Huhu. Tapi aku tak layan, dalam fikiran memang dah ada aim.

Masuk je Perodua, aku cakap aku nak survey kereta. Maka datanglah sorang mamat bernama Fazly melayan aku. Citer itu ini pasal Alza, pasal payment dan dokumen yang perlu ada, then aku pun cakap, "Oklah, tengoklah esok ke saya datang lagi. Nak balik pikir dan bincang dengan tunang dulu." Nasib baik tunang aku dapat dihubungi time tu. Balik umah je terus bincang dengan dia nak warna ape. Kalau ikutkan aku ni, memang berkenan kat hitam je. Tak abis2 dengan hitam. Senang nampak kotor cik abang aku cakap. Haha. Tapi bila dah bincang2, warna putih la baru sporty skit, lagipun memang nak amik Advance Version.

Esoknya pegi semula ke Perodua bawak salinan slip gaji dan duit down payment. Datang2 je terus cakap, "Saya nak jumpe dengan Encik Fazly. Saya jadi nak beli Alza." Cepat je si Fazly uruskan isi borang2 tu sume. Aku cakap Alza Advance Version warna putih then bayar duit tempahan. Dia kata cuti sekolah bulan 6 tu memang dapat kereta. Simple and easy. Tak sampai seminggu loan dah lulus and Fazly call aku untuk pilih nombor plat. Aku punye la buat senarai 5 nombor bagi kat mak sebab aku dah balik Sarawak. Nombor2 cantik top 5 yang aku nak sume orang dah book. So terpaksa la amik nombor yang lain. Akhirnya, aku pilih 7909 dengan bayaran bape ratus pun aku tak ingat dah, sumenyer mak yang tolong uruskan.

Bila balik cuti bulan 6 tu, seminggu cuti takde gak khabar berita pasal kereta. Last2 minggu terakhir tu aku call si Fazly bgtau yang aku dah nak abis cuti dah, so bila kereta nak sampai? Esoknya dia bgtau kereta dalam perjalanan. Sehari lepas tu dia call aku untuk datang amik kereta. Dapat lenjan kereta dalam 6 hari, pastu kena balik ke Sarawak. Kereta ditinggalkan kat mak, dan dah ajar mak pasal selok belok Alza. Kami sume dah biasa drive auto, so takde masalah la cuma Alza ni guna pedal break je.. Takde hand break. Dan pesan jugak kat mak supaya ajar cik abang aku skit bila dia balik nak amik kereta nanti sebab dia tak penah bawak auto. Penah la aku ajar dia bawak kancil mak aku tu, itu pun dia tak biasa lagi. Kaki kanan dia tekan minyak, kaki kiri tekan break. Ada ke camtu? Hehe.

Bulan 7 bila cik abang balik, dia datang umah dengan member untuk amik kereta. Tinggal kereta dengan mak pun bukan ada sape2 guna, so bila cik abang dah balik, serah kat dia la untuk jaga memandangkan aku kat Sarawak ni. Mujur mak aku kata tak payah nak ajar sangat, cik abang aku try bawak slow2 la mula2 tu. Risau jugak aku ni sebab dia tak biasa. Tapi bila aku balik bulan puasa, cik abang datang amik kat airport. Naik2 je kereta, mak aiiii laju dia bawak. Dah terer rupanyer. Hehe.

Tapi aku ni cerewet skit. Bukan skit, tapi banyak. Hehe. Sebelum balik memang pesan cukup2 la supaya jaga kereta baik2. Bila dia drive, kalau dia tak neutralkan gear pun, aku mula la bising. Huhu. Parking kereta pun siap pesan jangan bagi berhujan dan berpanas. Cerewet bukan ape, sayang duit oooiii.. Banyak tu aku bayar setiap bulan. Blom lagi duit servis. Sekarang ni dua2 dah takde kat semenanjung, kereta terpaksa dihantar balik ke rumah mak. Serah kat mak dan adik suh jaga. Itupun aku cerewet gak. Hehe. Aku tak bagi adik aku guna bawak pegi sekolah kalau takde tempat parking berbumbung. Pastu siap pesan seminggu skali kena antar basuh dan vacum kat carwash. Sumenye claim bila aku balik kampung.

Nak buat camne.. Aku ni memang cerewet pasal hal2 tertentu... Huhu. Tapi seronok duduk sebelah, ada orang lain tolong drive. :p

Friday, January 21, 2011

cerita malam new year



Takde plan pun nak kuar di malam tahun baru, baru2 ni. Balik dari kampung pun dah petang, singgah umah Maksu kat Putrajaya lagi, pastu singgah plak umah kakak ipar. Dah maghrib baru sampai umah kat Bandar Bukit Puchong. Mandi, solat n makan jap ape yg ada kat umah, pastu trus kuar menghala ke KL. Encik Mail taknak kuar sebenarnya, tapi dah aku ni muka muncung semacam asik cakap bosan duk umah je, terpaksalah dia bawak jugak aku g jalan2. Dah tau jalan sure jam tak hengat tapi nak jugak masuk KL malam tu. Target ke KLCC. Kuar dari Smart Tunnel, amik kau jalan jam teruk tak gerak2! Sbb ada jalan yg ditutup untuk sambutan new year. So kitorg parking je la kat parking lot dekat2 dengan Ampang Park tu dgn bayaran RM10. So, berjalan kaki la kami berdua ke KLCC. Jauh jugak la, penat. Tapi sebab pegi dgn cik abang, teruas terubat kepenatan. Hehe. Ku redah jua walaupun sakit kaki.


Baru pukul 10.45 malam tapi sekitar KLCC dah full. Kat taman tu lagi la.. Dah takde ruang. Masing2 dah amik port nak tengok bunga api. Ramai yang datang dengan famili, bawak anak2. Yang bawak anak kecik naik stroller pun ada. Tak dapat aku bayangkan camne budak tu rasa dalam lautan manusia yg penuh sesak n panas. Mat salleh n Arab pun ramai jugak.


Sambil tunggu tengah malam, layan je la pertunjukan air ni. Takleh lawan la Songs of The Sea kat Sentosa Island, Singapore. Kat sana jauh lebih hebat tak terkata kekagumannya. Nak tengok, sila selak video dalam facebook aku.





Kalau nak tengok video bunga api new year tu, sila tengok kat facebook je la yer.. Malas nak upload kat sini la, file besar sangat. Huhu.

Lepas tengok bunga api, tunggu keadaan reda and lengang jap sebelum berjalan keluar dari Taman KLCC. Manusia terlalu ramai, pegang tangan laki aku kuat2 pun still rasa nak terlepas gak sebab berhimpit-himpit dgn orang. So, biarkan je orang lain balik dulu. Yang kami ni, meronda tengok2 apa yang boleh dibeli.

Encik Mail beli tanduk setan ni and ada satu lagi perhiasan lampu untuk letak kat umah. Berapa banyak perhiasan lampu kat umah daa...

Lepas tu kami pun mula berjalan kaki balik la.. Kereta parking jauh plak tu.. Huhuhu.. Ooopss.. Belum lagi.. Tak sah kalau tak cuci mata malam2 new year ni.. Wajiblah ke tempat2 yang happening untuk tengok gelagat2 manusia. Hobi kami la tu tengok orang.. So, berjalan kaki la kami dari KLCC ke Jalan Sultan Ismail, terus ke Jalan Bukit Bintang. Best bila jalan kaki ni, macam2 orang yang kami nampak dari dekat. Cerah bijik mata. Haha. Sesaje je jalan2 tengok orang gila pegi clubbing. Tengok sejauh mana warga KL ni rosak. Hard Rock Cafe, Zouk, Aloha n ntah ape2 lagi club sepanjang jalan tu. Banyak! Pengunjung pun ramai. Bau arak sepanjang jalan. Adeh, rosak2 orang zaman sekarang. Selama ni tengok dari dalam keta je, arini kami betul2 jalan sebelah club tu, just tak masuk je. Tapi sebab kat situ open, memang nampak la ape yang berlaku kat dalam. Tapi mujur la yg kami nampak tu takde yang Melayu. Mungkin tak nampak sgt muka melayu. Cina n mat salleh la yg ramai. Dah tempat pun jenis high class, bukan calang2 orang yang dapat masuk.

Itulah gelagat manusia di malam new year. Ada yang datang dengan family bawak anak2 bersiar-siar tengok bunga api tu memang bagus la. At least ia aktiviti sihat yang merapatkan hubungan kekeluargaan. Tapi bila aku tengok  gelagat budak2 umur belasan tahun belum abis sekolah berkepit dengan awek n pakwe masing2, tu yg sangat menyakitkan mata. Pandai2 la kita semua nak bezakan baik buruk, apa yang patut dan tak patut dibuat. Semua yang aku lihat tu patut dijadikan iktibar supaya ianya tidak berlaku pada ahli keluarga kita. Insyaallah..

Thursday, January 20, 2011

nazir oh nazir

Sekolah aku terpilih sebagai antara 14 calon Sekolah Berprestasi Tinggi untuk Sibu. Bagaimana aku terpilih? Berdasarkan kepututsan UPSR tahun lepas, sekolah aku melonjak ke kedudukan yang jauh lebih tinggi daripada tahun sebelum ni, jadi berdasarkan NKRA sekolah aku layak diberikan ganjaran yang setimpal sekiranya berjaya dipilih sebagai sekolah berprestasi tinggi.

Apa ganjarannya? Haaa... Ganjaran tu untuk guru-guru sahaja. Guru Besar RM 7500, 5 orang guru yang terlibat secara terus dengan UPSR RM 1500 setiap seorang manakala guru-guru lain akan menerima RM 900. Sebab tu la 2 hari ni aku kerja lebih masa, balik lewat petang dan tido pun lewat. Sebab kemaskini fail2 dan buku rekod persediaan mengajar. Semuanya dinilai oleh nazir yang datang ke sekolah pada hari Rabu. Mereka juga mencerap pengajaran 2 orang guru. Alhamdulillah, nazir yang datang semalam semuanya ok. Sangat2 berpuas hati dengan sekolah kami, terutamanya asrama. Mereka kata 80% sudah dalam genggaman kami. Semoga Allah makbulkan rezeki bagi kami. Amin...

Wednesday, January 19, 2011

excited nak balik kampung.

Macamlah ada husband yang menunggu kat umah tu kan? Hehe. Takde, husband aku dah selamat belayar 8hb yang lalu. Sekarang ni dia kat mana pun aku tak tau. Tapi Jumaat lepas di India dan Ahad di Pakistan. Sekarang ni hidup seperti orang tak kawin semula. Single.

Berbalik kepada balik kampung, memandangkan Cuti Tahun Baru Cina selama 9 hari, so aku memang confirm la akan balik, tiket memang dah siap beli awal2. Walaupun baru je balik masa husband aku nak belayar, aku tetap bersemangat. Bukan senang nak balik umah mak selalu. Waktu husband takde ni je la dapat balik sana. Bila husband ada, kena ikut dia balik umah sendiri dan jarang dapat balik Juasseh. Sejak kawin, tak sampai seminggu pun tinggal kat kampung. Banyak masa dihabiskan di Puchong.

Cuti ni adik aku plak nak bertunang. Makan kenduri lagi la kami nanti. Tak sabar plak rasanya nak jumpa lagi dengan sedara-mara. Seronok berkumpul ramai-ramai, bila bergelak ketawa tak hengat dunia tu yg paling best. Best jugak tak lama lagi nak ada adik ipar. At least husband aku taklah rasa janggal sangat bila balik umah mak. Sekarang ni kami semua pompuan2 je kat umah tu, kesian kat cik abang aku tu, takde geng. Adik aku yg laki sorang tu memang pemastautin la kat Penang sana. Jarang sangat balik umah kalau takde hal penting.

Cuti nanti pun kena plan nak jenguk sekejap umah kat Puchong. Husband dah amanahkan suruh kemas dan ada baju2 yang belum dilipat dan belum dibasuh disebabkan tergesa-gesa kena naik kapal. Aku yang tengok dia berkemas pun rasa letih sebab suntuk sangat masa yang ada. Mujur aku balik time tu, dapat jugak tolong hantar pegi airport. Kalau tidak, lagi la kalut. Masa dia nak berlepas tu memang la sedih sangat2, membayangkan yang kitorg akan berpisah lama, memang air mata rasa tak tertahan. Minggu sebelum tu pun camtu gak, bila dia hantar aku kat airport untuk balik ke Sibu. Tapi yang ni lagi teruk. Nak drive balik pun kena tunggu menenangkan diri, pastu trus shopping. Bila dah balik ke Sarawak ni, keadaan jadi ok semula. Perkara kecik je semua tu. Dah lebih 3 tahun macam ni, dah memang rutin dah. Yang penting, asalkan dia ada contact bila ada line.

Tahun 2011 masih baru bermula. Hidup sebagai orang baru pun baru je bermula. Sekarang perlu tingkatkan diri untuk jadi yang lebih baik dan melaksanakan amanah dan pesan suami tersayang. Insyaallah...

Sunday, January 16, 2011

hari bayar kereta

Tiba-tiba terpandang tarikh kat laptop yg esok adalah 17hb. Uwaaa! Nape 17hb pada setiap bulan menakutkan aku? Huhuhu.  Mane tak takut, sejak bulan Julai tahun lepas, 17hb adalah hari membayar hutang kereta. Bukan kena pegi bank utk bayar pun, Maybank buat auto debit je dari akaun aku. Tak nampak pun duit terbang tapi nampak la perubahan nombor kat statement online banking tu. Kalau kena pegi bayar, mau menggigil jugak kot dalam keadaan sesak camni. Nak buat macam mane, bila dah pakai kereta, terpaksa la bayar hutang tiap2 bulan.

Sebelum kawin memang kaya-raya, tak terasa duit kurang. Best je shopping. Sempat dengan baik hati pegi beli peti sejuk besar gedabak untuk umah. Hehe. Sebab sebelum ni blom pakai kereta, kumpul plak duit gaji setahun dan tak pegi melancong ke luar negara sepanjang tahun 2010. Bila dah abis majlis ni, duit kurang dengan mendadak. Lebih2 lagi dah beli kereta, kurang la menyimpan. Adeh.. Tapi alhamdulillah.. Sesak-sesak pun, banyak jugak aku bantu husband aku..

Tahun ni dah aim nak g oversea lagi.. Bosan la tahun lepas tak pegi mane2.

Friday, January 14, 2011

a new year, a new me!

It's been 6 months since my last blog update. I was quite busy before this, busy with my wedding preparation. Well now, it's such a relief when everything is over. Not my marriage, it's just getting started. I mean the wedding ceremony, it was the most tired and busy day in my life. But marriage, it is the happiest day of my life!

Syukur Alhamdulillah, now I am married! Married to the best man I've ever known in my life. A man with full of patience, especially a few month before our wedding. Hehe. He know what i mean. I love you so much, abang!

Eventhough we are far but deep down in our heart, we both know how much we love each other. Happy sailing to my beloved husband.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...