Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 28, 2011

realitinya.. aku....

Seorang yang kuat menangis. Huhuhuhu. Ramai yang tak tau, sebabnya aku ni bukannya jenis yang menangis depan orang. Depan orang lain aku memang nampak kuat tapi hakikatnya bila dengan orang tertentu, aku lepaskan semua yang terbuku di hati. Kadang2 rasa kelakar dan tak patut pulak. Hehe.

Al-kisahnya, sewaktu aku kecik, aku memang kuat menangis dan memberontak. Waktu kecik, aku ni suka nangis lama2 dan susah nak dipujuk dan memang degil tahap ape pun aku tak tau. Kalau aku tak suka dengan orang, aku memang akan terus nangis dan tarik tangan arwah abah dan ajak balik. Memang tak makan pujuk punya... Macam tu lah karenah aku waktu kecik. Mak aku pun pening taktau macam mana nak buat. Sampaikan nenek aku penah jumpa dukun mintak tawarkan air supaya aku berhenti nangis. Hahahaha..

Tapi bila dah makin besar dan bersekolah, sikap suka menangis tu hilang. Mungkin sebab adik-adik pun dah ada, jadi aku jadi seorang kakak yang kuat dan jadi contoh yang baik pada adik2. Masuk sekolah sorang2 pun tak menangis langsung. Waktu tu, adik aku yang paling kecik plak suka buat perangai memberontak baling2 barang bila menangis. Susah nak tengok aku nangis dah waktu tu. Even waktu arwah abah aku meninggal pada tahun 2002 pun aku nangis skit je. Kalau orang ungkit pasal tu pun, aku tak rasa apa. Tiba2 aku jadi macam orang yang takde perasaan. Tengok citer sedih ke, seram ke, memang takde effect. Pelik...

Tapi lain plak jadinya bila sudah melepasi umur 25 tahun. Sekarang ni mudah tersentuh dengan cerita2 sedih. Air mata senang je mengalir. Bila aku terlalu marah, aku berkurung dalam bilik dan menangis sepuas hati. Bila teringat kenangan silam pun sama, mulalah menangis. Benda yang pada dahulunya aku takda perasaan pun dapat buat aku menangis sekarang ni. Bezanya waktu kecik aku menangis dan lepaskan depan orang, sekarang ni aku menangis dengan berkurung dalam bilik.

Sehinggalah aku mendapat seseorang yang boleh dianggap 'a shoulder to cry on'. Pakwe, tunang dan akhirnya menjadi suami aku sekarang ni. Dialah tempat aku menangis tak kira masa. Malah kemarahan, ketidakpuasan hati, jiwa memberontak, semuanya aku lepaskan pada dia dengan air mata. Huhu. Sekarang ni makin sensitif la pulak.. Skit je silap dah mula terasa. Tapi bukan terasa dengan orang lain la, terasa dengan suami sendiri je.. Kalau orang lain lantak ape korang nak buatlah, aku ni jenis yang tak amik kisah sangat. Tapi bila suami sendiri, mintak maaf lerr... Benda kecik pun nampak besar bagi aku dan nangisnya nanti mesti tersedu-sedan sampai semput nak bernafas. Hahahaha..

Beberapa bulan sebelum nikahlah paling banyak nangis sebab sensitif dengan benda2 kecik. Lepas kawin pun sama, sebelum nak tido boleh lagi aku ni gi bantai nangis dulu... Nasib baiklah suami aku tu pandai pujuk. Lega rasanya bila lepas nangis. Mungkin sebab tu rasa seronok bila nangis sebab ada orang yang melayan. Hehehe. Tapi aku menangis bukan sebab masalah je. Rindu pun boleh buat menangis jugak.. Kat airport masa antar suami nak ke Penang untuk naik kapal, tanpa mengira orang sekeliling, aku melalak sampai balik tu takleh nak drive. Teruk betul! Kena g shopping dulu baru jiwa tenteram and dpt balik dengan aman. Pastu mengadu balik kat suami yg aku letih dan pening kepala sebab banyak sangat menangis. Hahaha. Semalam mengadu dengan suami yg aku ni menangis malam2 bila tido kat umah kami di Puchong, bila lipat baju2 dia dan jugak terlihat brg2 dia kat umah. Hahahaha.. Apa lagi, sah2 ler kena bahan dengan suami sendiri... Dia suka kata perangai aku ni macam budak2. Kahkahkah.. Mungkin jugak, tiba2 rasa macam ngade2 je. Tapi nasib baiklah dapat suami yg tua 4 tahun dari aku dan sanggup melayan karenah aku. Kalau muda or sebaya tak dapat ler nak ngade2 camni. Huhu. Terima kasih kerana bersabar...

Tak sabar plak rasanyer nak menangis sama2. Agaknye camne lah rupa dia nangis.. Hahahaha..


Sunday, February 27, 2011

snow to fall soon in Shah Alam

SEOUL: Property developer I-City is bringing the first snowfall experience in South East Asia to Malaysia as it secures exclusive rights to the Korean-made snowfall machine for its SnoWalk -- a 50,000 square-foot artic edutaiment centre in Shah Alam.
The snow machine is custom-built for I-City on the company's request to create a unique machine that can generate snow in a tropical environment, its chief executive officer Datuk Eu Hong Chew said.

Without mentioning the cost of the machine, Eu said the first phase was to install the 16-drum machine above the ceiling at the Snowalk grand entrance.

The machine is able to generate six tonnes or approximately 400 kilogrammes of "soft and powedry" snow per day, he told Malaysian journalists after signing a strategic alliance for exclusive rights in Malaysia with Snow Ice Maker BarsKorea's chief executive officer and founder Lee Ki Choon on Thursday at BarsKorea (BK Korea) factory at Incheon Metropolitan City.
BarsKorea, a Korean company based in Incheon, has been supplying snow machines for the food and beverages industry over the past 10 years.

Eu said BarsKorea had agreed to give I-City the exclusive rights, and in return, I-City allows BarsKorea to bring its business customers to view the snowfall machine in operations at I-City.

"I-City uses this Korean technology to create the snow fall through a rotating drum using purified water, and visitors will be able to experience the snowflakes which are very much similar to the snow that falls from the sky, by mid-March," he said.

The snowfall machine was shipped to Malaysia on Thursday night and is expected to reach I-City next week.

Elaborating on the Korean technology, Eu said the equipment has three major components, mainly the chiller, snow drum assembly and condenser. The chiller is to filter and cool the water from Malaysia room temperature (about 24 degree celsius) to 15 degree celsius.

The 50HP (horsepower) condenser is the heart of the refrigeration process to freeze the snow drum to minus 35 degree celsius using R-404A environmentally- friendly refrigerant gas.

Each of the 16 snow drums uses a patented drum with blades to create the snowflakes.

Then water is fed into the machine and the snow flakes are created instantly and continuously. The snow drum assembly is hung from the ceiling and as the snow flakes fall onto the ground, a blower in the centre of the snow drum assembly simulates the light snow shower.

Asked on the second phase plan for SnoWalk, Eu said: "We want to see the public response on the snow fall and later we will decide to introduce various experimental and enjoyable winter sports and games, with a 4D effect."

This will be the first snowfall experience in Southeast Asia, and SnoWalk introduces the concept of snow and cold climates in a fun, entertaining and educational way, he said.

"Visitors can experience real snow, and a sub-freezing climate and a three- storey high snow slope," he said, adding that I-City will do joint promotions with the National Science Centre in schools and other educational institutions.

Besides experiencing the real falling snow, Eu said visitors can also admire the LED lightscapes set among 100 tonnes of creativity designed ice sculptures.

Workers from Harbin, China, a city famed for its generations of ice cravers and town sized annual ice sculptures, brought their expert skills and home-made tools to Shah Alam to chip and scrap every piece by hand.

Meanwhile, BarsKorea's Marketing Manager Mark Lee, giving a briefing on their snowfall machine product, said BarsKorea took nearly 10 months to complete the project, and will send four to five experts to install and assemble the machine in two to four days as well as to train I-City's engineers for a week or a month until they can use the machine.

"We have the best quality snow production technology and since we use purified water to create snow, people can eat our snow. We have used the same technology in South Korea but this is the first time we have modified our one-drum snowfall equipment to 16-drum machine for Malaysia," he said.

Lee, the son of BarsKorea founder, said BarsKorea has been exporting its single drum snowfall machines to the Philippines, Singapore and Dubai, and some 20 countries used the company's services.

I-City is developed by I-City Properties Sdn Bhd, a wholly-owned subsidiary of I-Bhd. I-Bhd is listed on the Bursa Malaysia Main Board, in which, Permodalan Nasional Bhd, Malaysia's biggest fund manager, is a major shareholder. - BERNAMA

Kesimpulannya, salji akan tiba di I-City, Shah Alam pertengahan bulan Mac ini. Menurut berita ni, salji yang dihasilkan hampir sama dengan salji yang turun dari langit. Jadi, kepada anda yang ingin merasakan sendiri salji di sebuah negara tropika seperti Malaysia, silalah ke I-City bermula pertengahan bulan Mac ini yer...


Saturday, February 26, 2011

Bruno Mars



Jatuh hati pada Bruno Mars. Suaranya membuatkan aku cair. Oooohhh... Nak kena beli album dia ni! Oh ye, konsert Bruno Mars 10 April ni... Sape2 yg bermurah hati bolehlah belanja aku pegi konsert dia. Huhu.

Friday, February 25, 2011

contact lenses

Aku dan contact lens sudah tidak dapat dipisahkan. Kami sudah bersama sejak dari tahun 2001. Sudah 10 tahun tuu.. Aku teringat lagi pada waktu tu, aku tak suka pakai spek sbb mengganggu bentuk tudung dan muka berubah jadi lain. Jadi, aku jarang pakai spek sbb power tak tinggi, bila waktu kuliah je aku pakai itupun bila duduk kat blkg sbb tak berapa nak nampak.

Lama kelamaan, power yg pada awalnya 50 naik jadi 100 sbb jarang pakai spek dan suka memaksa mata fokus walaupun mata tu dah kureng. Aku buat keputusan nak pakai contact lens walaupun pada waktu tu contact lens blom popular macam skrg ni. Pasa awalnya aku bertanya dengan sorang rakan sekelas yg turut memakai sontact lens. Seterusnya aku pergi ke kedai dan membeli contact lens buat pertama kalinya. Disebabkan blom ada pengalaman memakai contact lens, aku telah diajar oleh optometrist di situ cara2 memakai dan menanggalkan contact lens dengan betul seterusnya cara2 mencuci dan penyimpanannya.

Aku sedar kos memakai contact lens tak murah seperti spek. Walaupun spek berharga ratusan ringgit, bisanya lebih 500 ringgit tetapi spek boleh digunakan utk jangka masa yg lama. Bertahun-tahun. Kalau power naik pun, hanya perlu tukar kanta je. Spek takde cara penjagaan yg khusus. Berbanding dengan contact lens, kita perlu menukarnya setiap bulan sekiranya kita menggunakan contact lens yg bertahan hanya sebulan. Kita perlukan cecair khas (solution) utk mencuci dan menyimpannya. Solution pun bukannya murah. Memang kosnya lebih tinggi berbanding spek tetapi ianya sangat berbaloi. Kelebihan memakai contact lens ialah, penglihatan kita seperti normal, tiada blind spot seperti ketika memakai spek. Maka, power kita susah nak naik. Contact lens juga lebih sesuai utk orang yg aktif seperti bersukan dan sebagainya. Tiada halangan nak bersukan berbanding dengan memakai spek yg menghadkan aktiviti kita. Kita bebas seperti manusia lain yg mempunyai penglihatan yg normal.

Itu kisah 10 tahun dulu. Ketika awal2 dan terkial-kial nak memakai contact lens. Alah bisa, tegal biasa. 10 tahun dah berlalu, aku sekarang ni expert dengan penggunaan contact lens. Tanpa melihat cermin, dengan mudah aku boleh memakai dan menanggalkan contact lens. Zaman pun turut berubah, kalau dulu tak banyak contact lens yg berwarna, sekarang ni berlambak contact lens yg berwarna. Siap ada macam2 design. Sesuai utk orang yg suka bergaya dan menjaga penampilan diri. Kita hanya perlu pandai pilih jenama dan harga yg sesuai dengan kehendak kita. Harga contact lens pun dah murah sekarang ni. Begitu jugak solution, dah banyak pilihan yg ada. Waktu aku mula2 pakai contact lens dulu, aku diperkenalkan dengan contact lens jenama Bausch & Lomb dan solution RENU Bausch & Lomb. Sehingga ke arini, aku masih setia menggunakan jenama yg sama utk solution manakala contact lens juga dari Bausch &Lomb iaitu SoftLens. Aku dah cuba macam2 jenama, tetapi aku selesa dan sukakan kualiti pada Bausch & Lomb. Jenama lain yg aku penah cuba selalunya tidak berapa selesa bila dipakai, kering dan mudah terkoyak bila dicuci dengan kasar. That's why I will always stick to SofLens.

Jadi, kepada sesiapa yg berminat utk memakai contact lens, silakan. Tapi pastikan anda menjaga kebersihan ketika mengendalikan contact lens dan mengamalkan penjagaan dan penyimpanan yg betul dan bersih. Jika anda seorang yg malas, tak perlu risau, guna saja daily contact lenses. Dah pakai, terus buang. Esoknya guna yg baru. Tak perlu nak cuci dan simpan. Ok? Senang kan? Tapi jgn plak tinggalkan trus cermin mata anda. Cermin mata masih perlu ada kerana contact lens tidak elok dipakai terlalu lama. Berilah peluang kepada mata kita utk bernafas. So, elakkan memakai contact lens melebihi 8 jam sehari. Insyaallah jika semua ini diberi perhatian, kita tak perlu risau mata kita mendapat jangkitan ataupun menjadi buta. Kalau ada duit lebih lagi, buat rawatan laser je mata tu. Terus jadi nomal semula.

Tuesday, February 22, 2011

jelousy

Suamiku di Taiwan. 
Selepas ni akan ke China. 
Mungkin lepas ni belayar ke US plak. 
Wahhh!!! Alangkah bestnyer kalau dapat ikut skali naik kapal...


Ini gaya orang yang naik kapal bulan lepas. Tapi sebelum naik kapal laut, kena naik kapal terbang dulu. Hehe.


Saturday, February 19, 2011

cisss! diorg kata aku dah lama tak bayar bil air!

Hubungan yang sangat mesra dengan rakan2 sekerja membuatkan kami sering bergurau senda yang kadang-kala dianggap melampau dan tak patut oleh orang lain. Kebanyakannnya gurauan yang berbaur lucah. Memandangkan kami memang dah biasa begitu setiap hari, jadi semuanya menjadi bahan ketawa setiap hari tanpa ada sedikit pun rasa kecik hati.

Sebagai contohnya hari ni, aku yang menjadi mangsa. Sebenarnya dah jadi mangsa sejak aku lepas kawin ni. Ada je benda yang nak dikaitkan dengan aku. Mentang-mentanglah suami aku takda dengan aku dan kami berjauhan untuk jangka masa yang lama, arini diorang kata aku ni dah lama tak bayar 'bil air'. "Ha (nama panggilan aku)  ni dah lama tak bayar bil air. Berbulan-bulan!". Hampeh giler... Huhuhu. Tahun lepas ayat tu kena kat orang lain, aku gelak sakan tahun lepas. Tahun ni kena kat aku plak. Giler btul..! Hahaha... Dah la orang yang mengeluarkan ayat tu ialah lelaki. Ni yang nak pegi mengadu cepat2 kat suami aku ni. Abang!!! Diorang kata saya dah lama tak bayar bil air! Ada ke patut?!!! Aku dah tau dah jawapan suami aku nanti, confirm dia kata camni, "Ala, biasa la tu gurau2..".


p/s: sape2 yang tak paham tu, korang carik sendiri la makna 'bil air' tu yer.. hehe.

Tuesday, February 15, 2011

percutian paling best dan paling mahal aku penah pegi

Semuanya berlaku pada bulan Jun 2009. Aku, mak dan seorang adik aku iaitu Baby menghabiskan cuti selama 2 minggu di UK dan Paris. Pegi UK utk melawat adik aku Saza yang pada waktu masih belajar di  Leeds, tetapi sambil2 dah sampai ke Eropah, jejaklah kaki ke Paris jugak.

Pada masa tu Air Asia X baru dilancarkan jadi kami book tiket ke London pada bulan Disember 2008 dengan harga tiket pergi-balik sebanyak RM 3140 seorang. Oh ye, segala perbelanjaan aku ditanggung dengan duit aku sendiri manakala perbelanjaan mak dan adik aku ditanggung oleh mak aku dan ada jugak Saza belanja skit2. Kami tak bawa cash terlalu banyak, cara kami ialah transfer duit awal2 kepada Saza di Leeds, jadi bila di sana kami hanya perlu guna kad kredit dia jika kami berbelanja lebih daripada cash yang kami bawa. Lagipun segala urusan seperti hotel, tiket masuk ke tempat2 melawat yg best2, tiket2 bas, tiket2 train dan tiket flight ke Paris diuruskan oleh Saza sejak awal lagi menggunakan duit yg dikirimkan. Planning is very important. Utk lebih jimat, planning perlu dibuat berbulan lebih awal, seperti kami ni, 4-5 bulan awal Saza dah susun jadual harian sepanjang 2 minggu kami di sana. Dan dia settlekan book hotel, flight n segala jenis tiket. Jadi, duit cash yang kami bawa tu hanya utk shopping je.. Kalau tak cukup, guna kad kredit Saza.

100 Euro. Bersamaan RM500 pada waktu kami pergi ni. (bulan Mei 2009)

200 pound sterling. Bersamaan RM1200 pada waktu ni. (bulan Mei 2009)

So, penerbangan dengan Air Asia X adalah pada 31 Mei 2008 pada jam 1700 (5 petang waktu Malaysia) dan mengambil masa selama 13 jam utk sampai ke Stansted, London.

Aku duduk di sebelah mat salleh dari Republic Czech. Berborak dengan dia je la sepanjang flight, letih berborak, tido la jawabnye. Bila waktu makan, kami makan sama2 n borak lagi. Dan dia kongsi coklat dia dengan aku. Hehe. 

Mak dan adik aku duduk sebelah mat salleh dari Jerman. Macam2 gelagat dalam flight utk habiskan masa selama 13 jam. Majoriti dalam flight adalah mat dan minah salleh, susah nak tgk orang Malaysia padahal naik kat KL je..

Adik aku sibuk tengok movie n dengar lagu. Sebelah dia tu mat salleh Jerman yang sibuk membelek jam tangan baru kuar dari kotak. Baru beli kat KL kot.. Kadang2 dia join tgk movie dgn adik aku gak. Hihi.

Flight Air Asia X tak sama macam Air Asia yg biasa tu ok.. Ia lebih besar. Kabinnya lebih besar dan selesa. Seat pun lebih selesa. Ok ar RM3140 dua hala nak banding MAS yg RM 7000 sehala tu..

Tiba di Stansted Airport pada jam 0000 waktu London. Jetlag... Masa dah bertukar, badan blom biasa.
Utk ke UK, perlu ada persediaan dan perancangan yang teliti kerana ketika nak cop pasport di kastam kat sana, kemungkinan kita disoal siasat oleh mereka sangat tinggi. So, we need to prepare. Kita perlu tau berapa lama kita akan tinggal di sana (mesti dah siap2 beli tiket balik), di mana kita tinggal (perlu ada alamat tempat tinggal/hotel), berapa duit cash yang dibawa dan sebagainya. Just bersedia, bila disoal kita jawab je. Aku waktu tu siap bawak sebijik fail lengkap semua butir2 percutiaan kami tapi pakcik kastam tu just tanye soalan2 biasa je.. Hihi. Persediaan kena lengkap, jika meragukan jangan hairan kalau korang kena soal siasat dalam bilik khas selama  8 jam ok.. Sistem keselamatan diorang sangat ketat.

Oleh kerana sampai di airport pada pukul 12 tengah malam, kami bermalam di airport sementara menunggu hari siang utk ambil bas ke Victoria Station, London.

Selamba je tido kat sebelah sapa ntah.

Matahari pagi di London.

Mari kita menunggu bas.

Posing sementara tunggu bas sampai.

Alas perut. Makan nasi sambil menunggu bas kedua di Victoria Station plak.

Ini dia bas yang membawa kami ke Leeds. Matahari terik macam panas, tapi sebenarnye sejuk!

Sudah sampai di Leeds.

Kawasan tempat tinggal Saza. Niceee..

Sampai di rumah Saza, kami hanya tidur sahaja. Keesokkan harinya baru kami keluar ronda2 the City of Leeds dan jugak universiti Saza, Leeds University plus shopping di Primark. Hoorey!!!

Anjing jiran Saza. Tiap2 hari aku tgk tuannya garu2 dagu anjing ni sampai meleleh air liur anjing tu. Hehe..

Bangunan di Leeds University.

Mari berjemur. Angin sejuk, jadi cara menyejukkan badan adalah dengan berjemur.

Sekitar kota Leeds.

Leeds Museum. Entrence is free.. Dapat tgk mumia secara dekat kat sini. Tapi tak dpt amik gambar sebab itu kawasan larangan takut merosakkan mumia.

Jalan2 di kota Leeds.

Kacau atuk2 kat situ main chess kejap.

Semua bangunan sangat2 cantik.

Bas macam kat belakang tu adalah satu benda biasa di UK.

Selepas shopping.


Tempat happening utk shopping. Kedai tutup pukul 6, sebab tu semua orang bergegas shopping selepas abis keja. Berbeza kat Malaysia shopping mall bukak sampai pukul 11 malam. Kat sini bila malam tempat lain plak punya turn utk buka seperti pub dan tempat2 hiburan lain.

Kat pasar diorg banyak dijual bunga segar.

Strawberry murah je.. Sangat manis dan besar2. Takde yg masam macam yg dari Cameron Highland tu.

Buah ceri ok..

Saza dgn mak beli sayur utk masak dinner.

 
Nak beli ape2 kat pasar, korang jgn gatal2 tangan nak picit2 or sentuh sayur or buah diorg. Diorang pentingkan kebersihan, boleh kena marah dgn penjual. Tangan kita ni byk kuman!



Hari seterusnya kami ke bahagian utara UK iaitu negara Scotland. Perjalanan ke Edinburgh dari Leeds mengambil masa selama 4 jam.

Stesen keretapi diorang sangat selesa, bersih dan canggih, kalah KLIA.

Mari masuk..

Tengok! dalam train pun sangat selesa.. Toilet pun selesa.

Sepanjang perjalanan tu, banyak bandar2 lain yang kami lalui seperti Newcasle, Liverpool dan lain2. Istana yang menjadi sekolah dalam filem Harry Potter pun kami dapat tengok.

Tak sah ke Scotland kalau tak bergambar dengan pemain bagpipe yg memakai kilt (skirt kotak tu ler..).

Abang askar yg sangat hensem berkawal kat dalam Edinburgh Casle.

Pemandangan Edinburgh dari Edinburgh Castle. Macam dalam filem.

Bergambar kat pondok pengawal. Pondok tu utk pengwal berlindung bila cuaca tidak elok.

Dengan baik hatinya seorang mat salleh tolong amik gambar kami sekeluarga.

Kawasan Edinburgh Castle jugak.

Jalan2 di sekitar kota Edinburgh. Kami semua kesejukkan. Petang2 kat sini mmg sejuk sampai tak tahan dibuatnya. Diorang tak bwk sweater sebab kami bajet tak sejuk sbb kat internet kata tak sejuk, tiba2 lain plak jadinyer..

Naik bas ni utk ronda2 mengelilingi kota Edinburgh. Harga 15 pound seorang kalau tak silap.

Bangunan cantik sekitar Edinburgh.

Kesimpulannya, semuanya cantik2 belaka.

 Pukul 6 petang kami bertolak pulang ke Leeds. Keesokkan harinya kami ke York, perjalanan 2 jam dengan menaiki train juga. York ni ada muzium keretapi terbesar di dunia. Semua keretapi antik British dipamerkan di sini. Queen punya gerabak pun ada. Aku rasa berkali ganda besar gerabak keretapi biasa, sangat mewah. Dan kami juga tidak melepaskan peluang melihat sendiri keretapi laju Shinkansen.


Besar kan keratapi zaman dahulu?

Unik!

Ini kat bahagian gerabak2 mewah khas utk the royal family.

Inilah dia Eurotrain. Keretapi yang melalui terowong dasar laut dr England ke Perancis.

Dalam keretapi Shinkansen.

Macam biasa, mengelilingi Bandar York dengan bas merah ini.

Kagum dengan ukiran2 bangunan ni.

Sebuah kubu di York. York ni pada asalnya adalah tempat Viking.

Kat York banyak itik2 berkeliaran sebab York ni dikelilingi oleh sungai.

Ni lah sungainya..

Paling best kat York ada Designer Outlet. Boleh shopping barang berjenama dengan harga yang murah.

Malamnya kami pulang ke Leeds semula. Esoknya kami ke Kota Paris di Perancis. Naik flight selama 1 jam dari Leeds Bradford Airport. Naik flight tambang murah je tapi murah tu dalam duit pound je, bila tukar duit kita tetap mahal nak mampus. 4 hari kami habiskan masa di Paris. Wajiblah pegi Eiffel Tower. Tidak ketinggalan jugak kembali ke zaman kanak2 dengan masuk ke Disneyland Paris.

Pakaian ke Paris lebih tebal sebab ramalan suhu lebih rendah ditambah dengan hujan.

Tambang murah punya flight. Sama macam Air Asia.

Sampai2 Paris, petang tu trus ronda2 sekitar dgn hotel. Yang ni Sacre Cour.

Stesen keretapi berdekatan hotel kami tinggal. Sistem train kat Paris sangat bagus. Boleh pergi ke semua tempat hanya dengan menaiki train je.. 

Disneyland, Paris. Bayaran masuk ialah 65 Euro. Darab 5 utk dpt nilai dalam ringgit pada tahun 2009. Kalau sekarang ni darab 4 je..


Dalam Disneyland jugak. Ko duduklah dalam Disneyland tu main sepuas-puasnya dari pagi sampai ke malam. Mmg best!

Balik dari Disneyland, kami melawat ke Kota Paris tengok2 bangunan moden dan canggih. Oh lupa plak. Waktu ni dah malam ni tapi masih lagi terang. Pada musim panas, waktu siang di sini lbh panjang. Pukul 3 pagi dah cerah, tapi pukul 10 malam baru nak gelap.

Keesokkannya naik ke Eiffel Tower dengan bayaran 13 Euro seorang (rasanyer la.. tak ingat dah..) utk naik ke tingkat paling atas. Tapi beratur punya la panjang, nasib baik kami datang awal, barisan taklah terlalu panjang.

Kawasan di Eiffel Tower best utk picnic. Romantik giler kat sini, nampak ramai orang bercium. Haha.

Notre Dame.

Monumen terkenal berhampiran tempat shopping terhebat di Paris.

Di Paris pun ada Factory Outlet. Tempat utk shopping!!!

Esoknya balik ke Leeds naik flight lagi. Sampai di Leeds, rehat seharian dan jalan2 pun kat Leeds je seperti shopping lagi kat Primark dan makan ni Subway halal. Esoknya, kami ke Manchester. Naik bas je selama 2 jam dari Leeds. Kalau ke Manchester, wajiblah ke Old Trafford. Dari bandar Machester kita perlu naik tram utk ke Old Trafford. Kalau dah ke Old Trafford, wajiblah masuk museum tour untuk melihat dengan lebih dekat stadium bagi pasukan bola sepak ternama di dunia iaitu Manchester United. Dengan bayaran 15 pound, anda akan dibawa masuk mengelilingi stadium dan tempat2 khas utk pemain dan merasai sendiri pengalaman di lounge dan changing room pemain2 Manchester United termasuklah boleh cium sendiri jersi2 pemain kesayangan anda. Hahahaha.. Old Trafford ni sgt sunyi bila takde game, macam suasana kampung je, tapi sape sangka diorg ada kelab bola sepak yg hebat?

Wajib bergambar depan ni!

Kalau nak beli barang2 Manchester yang betul2 original, wajib masuk ke MU Megastore.

Koleksi piala yang telah dimenangi.

Khusyuk mendengar cerita berkenaan stadium. Fakta: Tiket menonton bola di sini mmg akan sold out, tak penah ada seat kosong. Bilik VIP berharga 68 000 pound sterling pun sold out. Mereka ada section khas untuk orang2 cacat menonton bola. Tiket paling murah berharga 60 pound. Harga tiket diorang sentiasa meningkat setiap tahun padahal tiket kelab lain semakin turun.

Pakcik ni la yg memberi penerangan dan bawak kami melawat ke seluruh bahagian stadium.

Tak tergambar perasaan berada di Old Trafford. Kalau tengok bola live kat sini lagi tak terkata. Sewaktu kami datang ke sini, musim bola dah tamat jadi mereka dalam proses menukar rumput utk musim baru yang akan bermula 2 minggu selepas tu.

VIP Lounge. Tempat isteri2 dan gf2 pemain lepak2 sambil menonton suami/bf diorang main. Ada bar juga di sini.

Players Changing Room. Sapa kata jersi diorg tu pakai buang? Tidak. Setiap kali lepas main, jersi diorg akan dihantar dobi dan kemudian digantung di dalam bilik ni. Kalau rasa nak cium ada bau peluh ke tidak, boleh juga... Hehe.

Hot seat. Bukan hot seat dalam flight Air Asia. Tempat duduk ni utk memanaskan badan pemain. Disebabkan cuaca mereka sejuk, pemain perlu duduk di kerusi panas ni utk kekalkan kepanasan badan sebelum bermain.

Di bawah stadium. Banyak restoran2 dan kemudahan toilet. Sangat selesa dan bersih.

Balik dari Old Trafford, maka bershoppinglah kami di bandar Manchester. Kat sini ramai orang Malaysia. Asik terserempak dengan orang Malaysia je..

 Balik dari Manchester dah malam. Kami terus berkemas sebab esoknya kami akan bertolak ke London dengan menaiki bas. Banyak jugak tempat menarik yang kami lawati di London.

Mudah nak berjalan di London. Hanya cari simbol Underground ni yang bermakna stesen keretapi bawah tanah dan naik train yg betul utk ke destinasi. Salah naik train tak sampai ler... Sbb keretapi bwh tanah diorg ni terlalu byk jenis, yg membezakan diorg hanyalah huruf atau nombor.
Sapa tak tau? Inilah dia muzium lilin.

Bergambarlah dengan orang ternama yg anda suka. Semua ada. Pelakon Hollywood? Bollywood? Pemimpin2 dunia? Ahli sains? Cuba cari mereka di setiap celah muzium ni. Tak larat nak letak semua gambar, yg ni dgn Drew Barrymore.


Picadilly Circus. Tempat hapenning utk cuci mata.

Trafalgar Square.

Berjalan kaki di sekitar kota London dan menghirup udara segar di sekitar Sungai Thames.

The symbol of democracy. The Big Bent.

Hari ke-2, breakfast di Sara's Hotel B&B milik pasangan muslim. Tak ingat dah berapa sewa utk 2 malam kat sini tp mmg style di sini harga ikut kepala, so semua mesti ada katil.

Selepas breakfast kami naik train utk ke Stadium Chelsea. Hahaha.. Lawak btul gambar ni.. Aku sorang yg kaki terkeluar. Hehe.

Bahagian depan stadium.

Diorang pun ada stadium tour gak tapi kitorg tak masuk sbb dah masuk MU punya stadium tour. Tapi diorang punye stadium lebih murah drpd MU, sbb tak mendapat sambutan kot.. Hehe.

Kemudian kami cepat2 naik train lagi utk amik tempat kat depan istana Buckingham sebab nak tgk upacara 'changing guards' yg sangat popular tu.. Tapi sampai je kami kat sana, orang dah penuh dpn pagar. Terpaksalah menyelit celah2 ketiak mat salleh yg wangi. Yes, kat sana sume orgnye wangi2 belaka. Mungkin sbb branded perfume sgt murah bg diorg.

Upacara berlangsung selama 30 minit. Sangat menarik!

Seterusnya naik train lagi dan beratur nak naik London Eye. Mahal jugak nak naik ni, tapi lupakan saja pasal duit, dah sampai tempat orang, kita kena rasa semua benda!

Luas sungguh 1 kapsul ni. Dapat memuatkan lebih 20 orang dengan selesa.

Dari London Eye, kami berjalan kaki sepanjang Sungai Thames dan tiba di jambatan yg famous ini. London Tower Bridge. Bukan London Bridge ok? Ramai yg salah anggap bahawa ini adalah London Bridge. London Bridge tu jambatannya buruk je..

Menyeberangi Sungai Thames melalui London Bridge. Kagum!

Akhir skali sebelum balik ke hotel, shopping di Harrods yg dahulunya kepunyaan bapak Dodi Al-Fayed. Hehe. Memang tempat mewah kat Harrods ni. Cara susunan barang dan suasananya mmg terlalu mewah, tak dapat aku gambarkan. Pakaian pekerja2 pun smart giler. Pengawal kat pintu masuk lagi la smart macam bodyguard.

Goodbye Sara's Hotel... Dah nak balik ni, tunggu teksi datang amik kami hantar ke Victoria Station. Dari Victoria Station, naik plak bas ke Stansted Airport.

Setelah hampir 3 hari berada di Kota London, kami terbang pulang ke KL menaiki Air Asia X di Stansted Airport. Percutiaan yg sangat best dan mungkin sekali seumur hidup juga. Perbelanjaannya mungkin korang boleh buat anggaran sendiri tapi sangat2 berbaloi dengan pengalaman yg aku dapat. Insyaallah aku akan kembali ke bumi UK ini lagi.

Untuk lihat lebih banyak gambar, sila klik link di bawah:
Leeds
Edinburgh, Scotland
York
Paris, France
Manchester
London



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...