Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, May 14, 2011

makanan eksotik

Mungkin kita di Semenanjung jarang mendengar lebih-lebih lagi melihat makanan eksotik. Biasanya makanan elsotik digemari oleh kaum Cina untuk tujuan perubatan. Berbanding dengan masyarkat di Sarawak iaitu yang berbangsa Iban di mana hidup mereka lebih hampir kepada alam semulajadi, makanan eksotik adalah perkara biasa bagi mereka. Malahan ia hanya dianggap makanan yang biasa sahaja bagi mereka.

Antara makanan eksotik yang dimakan oleh orang Iban yang boleh dikatakan sukar kita dengar di Semenanjung adalah ulat sagu, ular sawa, tenggiling, landak, biawak, monyet dan juga buaya. Baru-baru ini aku didedahkan dengan satu lagi spesies ulat yang menjadi makanan mereka iaitu Lamas. Lamas ini dijumpai pada pokok durian yang telah habis daunnya dimakan Lamas. Lamas ini akan jatuh dari daun-daun atas pokok durian ke atas tanah. Jadi Lamas ini perlu dicari dengan cara menggali sedikit tanah pada pokok durian itu.
Sanggupkah anda makan?

Menurut penggemar Lamas, rasa Lamas ini adalah seperti udang malah ada yang mengatakan ianya lebih sedap daripada udang. Cara untuk makan Lamas adalah dengan menggorengnya seperti biasa dan boleh juga disalai. Harga bagi sekilogram Lamas yang telah disalai mencecah ratusan ringgit.

Ini adalah Lamas yang lebih dewasa. Sebagai tandanya, ia telah mengluarkan tanduk. Menurut penggemar Lamas, Lamas yang bertanduk ini lebih sedap kerana ia lebih gemuk dan berisi. Oh, tidak!!!!

Rakan-rakan Iban yang pernah belajar dan tinggal di Semenanjung mengatakan bahawa mereka lebih selalu dan mudah mendapat makanan eksotik seperti ular sawa dan biawak ketika di Semenanjung. Memang la mudah, sebab takde sape kat Semenanjung yang nak makan binatang tu. Huhuhuhu.. Geli!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...